Мост - Индекс
Мост - Претплата
Фикрет Ибричић: Аутопортрет [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 183 (94 - нова серија)

Година XXX фебруар/вељача 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Мустафа Гафић
Три занимљиве изложбе у Травнику

Обиљежена 35. годишњица умјетничког рада Радивоја Љешића

На 14. самосталној изложби 60 слика!

Приликом отварања изложбе говорили су др. Јелица Маркуновић, Мирко Аџаип, Асим Џелиловић, Елведина Хрустановић и слављеник.

Пред великим бројем љубитеља ликовних умјетности у просторијама Завичајног музеја у Травнику отворена је 14. самостална изложба 60 слика травничког умјетника Радивоја Љешића којом је обиљежена 35. годишњица његовог умјетничког рада.

Овај аранжер и дизајнер интеријера по струци, рођен је у Великој Сочаници код Дервенте, а од 1970. године живи и ствара у Травнику, гдје је био иницијатор оснивања Удружења ликовних стваралаца и одржавања многих ликовних колонија и других ликовних манифестација. Он је један од најзаслужнијих што је ликовни живот у некадашњем везирском граду изузетно богат тако да нису ријетки случајеви да се истовремено одржавају изложбе у Интернет клубу „Алтер арт“, у „Напретку“, „Препороду“, Галерији „Терра“ и у Завичајном музеју и све су добро посјећене. Тако је настављена традиција дружења са сликама, чији су идејни покретачи Мухамед Куленовић, Ђоко Мазалић, Владо Марјановић, Мирослав Билаћ, Мирко Герстенхофер и други травнички умјетници.

Радивоје Љешић: Илустрација

Радивоје Љешић: Илустрација

Приликом отварања изложбе, чији су спонзори „ВФ Комерц“ и Кафе „Премијер“ из Травника, „Мултимедиа-принт“ из Нове Биле и Пекара „Нина“ из Бусоваче, говорили су пјесникиња и сликарица др. Јелица Маркуновић, затим Мирко Аџаип у име Завичајног музеја као организатора, најпознатији графички дизајнер у БиХ Асим Џелиловић, аутор надахнутог текста у каталогу изложбе са репродукцијама у колору, и предсједница Удружења ликовних стваралаца Елведина Хрустановић, који су слављенику уручили пригодне поклоне и честитке уз најљепше жеље: на којима се слављеник захвалио обећавајући нове дјела и изложбе.

Изложба десет ликовних умјетника у Травнику

„Божић у Напретку“

Они су се представили са 19 својих најновијих ликовних дјела.

Хрватско културно друштво „Напредак“ је у својим клупским просторијама отворило изложбу 19 дјела десет ликовних стваралаца, међу којима су и три академска сликара. Својим дјелима на изложби симболично названој „Божић у Напретку“ представили су се сликари Мартина Мијић, Маринко Слипац, Анто Мамуша, Драгица Ковачевић, Рахела Чабро и Нада Чабро, те кипари Јозо Ромић, Фрањо Ковачевић, Зденко Јуришић и Марио Гидо.

Приликом свечаног отварања, након поздравне бесједе предсједника Желимира Узелца, својим бесједама обратили су се присутним љубитељима ликовних умјетности готово сви излагачи на овој традиционалној ликовној манифестацији.

У Травнику отворена прва самостална изложба
20-годишње Мартине Мијић

„Моја прича“ представљена на 67 слика!

Несуђена сликарка а сада медицинска сестра након учешћа на осам колективних изложби представила се први пут самостално у „Алтер арту“.

Након учествовања на осам колективних изложби у протеклих пет година и на семинарима ликовне умјетности у Сарајеву, Јабланици и на Јахорини, 20-годишња медицинска сестра Мартина Мијић је у Галерији Интернет-клуба „Алтер арт“ у Травнику отворила и своју прву самосталну изложбу симболично названу „Моја прича“. У девет циклуса названих Кина, стакло, актови, пејсажи, портрети, глазбеници, свијет малих мрља, мјесечина и лептирови Мијићева се представила са 67 радова рађених у уљу на платну и картону, комбинованој техници, линорезу и оловком.

Након дјетињства проведеног највећим дијелом у Хрватској и Њемачкој и неостварене жеље да се упише у Средњу ликовну школу, завршила је прошле године Средњу медицинску школу у Травнику и још активније се укључила у активности травничког Удружења ликовних стваралаца. О свом досадашњем раду Мијићева скромно каже:

– Сликарство је увијек дио мене јер сам дар за сликање примјећивала „од малих ногу“ а моје прве слике су настале у току пубертета када сам на папир преносила све што се догађало око мене и што сам осјећала. Тема мојих радова је често „слобода“ јер сматрам да сваки човјек тежи да буде слободан. Искрено речено, то није најлакши задатак али кистом и бојом ту слободу уистину можете остварити…

О наслову своје изложбе млада умјетница каже да „означава један дуг и за мене веома битан период у животу а данас кроз ова дјела имам само сјећање“. Њена пјесничка порука са ове прве изложбе је: Није слика само слика, исцртан папир бојама, загледај се дубље, нетко ти жели нешто рећи…“

Претходна · Садржај · Наредна

Сенаид Буљубашић: Предио [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-05-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска