Most - Index
Most - Pretplata
Ekrem Handzhic': Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 175 (86 - nova serija)

Godina XXIX juni/lipanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ali Davutoglu
generalni konzul Republike Turske u Mostaru
Slikarke iz Ankare

Pozdravljam sve cijenjene goste izlozhbe Udruzhenja zhena slikarki Ankare. Prvo je udruzhenje odrzhalo izlozhbu u Sarajevu u mjesecu martu povodom Medjunarodnog dana zhena 8. marta. Ovaj put izlozhba je organizovana u Mostaru u periodu od jedne sedmice, ali nazhalost slikarke nec'e moc'i prisustvovati izlozhbi kao u Sarajevu.

Udruzhenje slikarki Ankare je osnovano 1970. god. Njihov cilj je bio okupiti iskusne zhene umjetnice razlichitih profesija da uspostave suradnju i podrshku medju sobom, kao i stupiti u kontakt sa medjunarodnim umjetnichkim organizacijama.

Suna Ozkalan: Ilustracija

Suna Ozkalan: Ilustracija

Udruzhenje je organizovalo prvu izlozhbu natjecanje s nagradom ”Zhena godine 1975.”. Iste godine grupa chlanova je organizovala putovanje u Bech da provede studije o umjetnosti uz podrshku Turskog Nacionalnog Vijec'a UNESCO-a. Udruzhenje chije naglashene karakteristike su iskrenost i pozhrtvovanost, odrzhalo je vishe od 100 izlozhbi.

Osim toga, Udruzhenje odrzhaje konferencije i predavanja o umjetnosti prikazujuc'i slajdove sa ciljem razvijanja znanja o medjunarodnoj keramichkoj umjetnosti medju chlanovima.

Beyhan Kirali: Ilustracija

Beyhan Kirali: Ilustracija

Nema sumnje, da u procesu modernizacije nashe zemlje, umjetnici i zhene igraju najvec'u ulogu. Zhene imaju kreativnu prirodu. To je superiornost koju im je priroda podarila. Ovo je osnovni razlog, zashto su drushtva gdje su zhene prisutne, naprednija. Ukoliko uz shansu da imaju dovoljno obrazovanja zhene su ukljuchene u drushtveni zhivot, one c'e biti u stanju da budu kreativnije i one c'e doprinijeti boljem, humanijem i naprednijem zhivotu.

Zbog toga chestitam nashim zhenama slikarkama na njihovom uspjehu, imajuc'i uvijek na umu da c'e svijet biti mnogo ljepshi kad je univerzalni jezik umjetnosti kreiran zajedno sa zhenama.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ekrem Handzhic': Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden