Most - Index
Most - Pretplata
Ekrem Handžić: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 175 (86 - nova serija)

Godina XXIX juni/lipanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Ali Davutoğlu
generalni konzul Republike Turske u Mostaru
Slikarke iz Ankare

Pozdravljam sve cijenjene goste izložbe Udruženja žena slikarki Ankare. Prvo je udruženje održalo izložbu u Sarajevu u mjesecu martu povodom Međunarodnog dana žena 8. marta. Ovaj put izložba je organizovana u Mostaru u periodu od jedne sedmice, ali nažalost slikarke neće moći prisustvovati izložbi kao u Sarajevu.

Udruženje slikarki Ankare je osnovano 1970. god. Njihov cilj je bio okupiti iskusne žene umjetnice različitih profesija da uspostave suradnju i podršku među sobom, kao i stupiti u kontakt sa međunarodnim umjetničkim organizacijama.

Suna Özkalan: Ilustracija

Suna Özkalan: Ilustracija

Udruženje je organizovalo prvu izložbu natjecanje s nagradom ”Žena godine 1975.”. Iste godine grupa članova je organizovala putovanje u Beč da provede studije o umjetnosti uz podršku Turskog Nacionalnog Vijeća UNESCO-a. Udruženje čije naglašene karakteristike su iskrenost i požrtvovanost, održalo je više od 100 izložbi.

Osim toga, Udruženje održaje konferencije i predavanja o umjetnosti prikazujući slajdove sa ciljem razvijanja znanja o međunarodnoj keramičkoj umjetnosti među članovima.

Beyhan Kirali: Ilustracija

Beyhan Kirali: Ilustracija

Nema sumnje, da u procesu modernizacije naše zemlje, umjetnici i žene igraju najveću ulogu. Žene imaju kreativnu prirodu. To je superiornost koju im je priroda podarila. Ovo je osnovni razlog, zašto su društva gdje su žene prisutne, naprednija. Ukoliko uz šansu da imaju dovoljno obrazovanja žene su uključene u društveni život, one će biti u stanju da budu kreativnije i one će doprinijeti boljem, humanijem i naprednijem životu.

Zbog toga čestitam našim ženama slikarkama na njihovom uspjehu, imajući uvijek na umu da će svijet biti mnogo ljepši kad je univerzalni jezik umjetnosti kreiran zajedno sa ženama.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Ekrem Handžić: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden