Мост - Индекс
Мост - Претплата
Екрем Ханџић: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 175 (86 - нова серија)

Година XXIX јуни/липањ 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Али Давутоглу
генерални конзул Републике Турске у Мостару
Сликарке из Анкаре

Поздрављам све цијењене госте изложбе Удружења жена сликарки Анкаре. Прво је удружење одржало изложбу у Сарајеву у мјесецу марту поводом Међународног дана жена 8. марта. Овај пут изложба је организована у Мостару у периоду од једне седмице, али нажалост сликарке неће моћи присуствовати изложби као у Сарајеву.

Удружење сликарки Анкаре је основано 1970. год. Њихов циљ је био окупити искусне жене умјетнице различитих професија да успоставе сурадњу и подршку међу собом, као и ступити у контакт са међународним умјетничким организацијама.

Суна Озкалан: Илустрација

Суна Озкалан (Özkalan): Илустрација

Удружење је организовало прву изложбу натјецање с наградом „Жена године 1975.“. Исте године група чланова је организовала путовање у Беч да проведе студије о умјетности уз подршку Турског Националног Вијећа UNESCO-а. Удружење чије наглашене карактеристике су искреност и пожртвованост, одржало је више од 100 изложби.

Осим тога, Удружење одржаје конференције и предавања о умјетности приказујући слајдове са циљем развијања знања о међународној керамичкој умјетности међу члановима.

Бејхан Кирали: Илустрација

Бејхан (: Beyhan) Кирали: Илустрација

Нема сумње, да у процесу модернизације наше земље, умјетници и жене играју највећу улогу. Жене имају креативну природу. То је супериорност коју им је природа подарила. Ово је основни разлог, зашто су друштва гдје су жене присутне, напреднија. Уколико уз шансу да имају довољно образовања жене су укључене у друштвени живот, оне ће бити у стању да буду креативније и оне ће допринијети бољем, хуманијем и напреднијем животу.

Због тога честитам нашим женама сликаркама на њиховом успјеху, имајући увијек на уму да ће свијет бити много љепши кад је универзални језик умјетности креиран заједно са женама.

Претходна · Садржај · Наредна

Екрем Ханџић: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-07-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска