Most - Index
Most - Pretplata
Ekrem Handzhic': Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 175 (86 - nova serija)

Godina XXIX juni/lipanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ljubica Ostojic'
Likovni haiku Mirsade Baljic'

Osobit je, mimo konvencija, susret s ovim vrtovima. Otvoriti dveri svakodnevnice i uc'i, znachi takodje pridodati njihovom bic'u i vlastitu pozitivnu energiju, pristati bez ostatka na vizualni i uzhitak u tajnovitom zhivotu cvjetova.

A koji je tek ugodjaj da budec'i se u kakvo olovno i teshko sarajevsko jutro najprije ugledate fragment vrta Mirsade Baljic'? Tad manje teshkim biva minuli san. I vedriji potonji dan u koji c'ete zakorachiti chishc'i i sretniji za granchicu rascvale mimoze. Ili nekog vrtoglavog i snovitog cvijec'a ogrezlog u pelude.

No, evo nas pred akvarelima slikarice Mirsade Baljic'. Vec' je na prvi pogled jasno da ona nije tek jedan od mnogih florista koji kroz povijest slikarstva egzistiraju u njemu kroz floralne dekorativne kompozicije. Posebice ne u kontekstu paysagea ili nature morte. Jer ovo je nadasve zhivuc'a priroda koja gotovo prska od vitaliteta jarkog kolorita.

Mirsada Baljic': Ilustracija

Mirsada Baljic': Ilustracija

Zachudnost i tajanstvo cvjetanja su razlozima ovih akvarela. Ne tek jarkom kichicom uhititi krhkost i prolaznost, ljepotu i sklad. Ovo bi ponajprije bile nekakve likovne haiku, likovno poetski izrichaji. I ne samo puka slichnost u regularnom poretku bic'a. Jer ovi su cvjetovi i cvjetni, i zvjerski, i ljudski, i andjeoski. I nisu tek kratkovjechnosti uslikana u trajnije materijale. Naprotiv, erotska njihova kvaliteta pretendira na vjechnost. Traganje za erotskim bic'em cvjetosti. Pretakanje iz pupa u cvijet, iz cvijeta u plod, iz ploda u sjemenje.

I sve to krcato vjechnim, plodnim peludom poput aure.

Mirsada Baljic' slika nadahnuto taj chudesni cvijetni svijet. Njegov miris, pokret, titraj, snolikost, nutrinu, rubne prostore, oblike i ozrachja, uspomene, reinkarnacije, govor, rastakanja i harmonije, boli i ushite, ljubavi i bliskosti, snovidjenja...

I nema tu nekog sarajevskog sfumata. Ova slikarica zasadjuje svoje vrtove u jarkim juzhnim koloritima vlastitog zavichaja, djetinjstva, prvotnog svjezheg poimanja svijeta i cvijeta.

Zharishne tochke zgusnuc'a vrlo bitne za poetiku tehnike akvarela gotovo redoviti bivaju sredishta, dubine cvijeta i cvjetne kompozicije. Zharishna tochka u kontrastu s ozrachjem uzuduka ili vodenih povrshina u kojima zhive i plamte ovi vrtlozi cvjetosti paralelnih svjetova.

Cvjet i svijet. Svjetova cvijeta. Cvjetanja i cvasti svijeta i svijetova na dohvatu ljudskih c'itila, umilja i zaumlja.

Jarko. Jasno. Strastveno. Vrlo ekspresivno. I sve to ne samo kao izvanjska ljepota, vec' kao intenzivno zbivanje cvjetanja kao fenomena. Kroz protoke jarkog sunca. Shto govori cvijet opc'enito? Shto govore cvjetovi ovih akvarela posebice? Da li su u dosluhu sa zvjezdama i zbore ono chovjekovu sluhu nemoguc'e, chovjekovu umu nepojamno? Ne znam posigurno. Ali kao da postajem ovisnikom ovih cvjetnih vrtova. Zauvijek. Nije li to misija umjetnosti opc'enito, ovih slika posebice? Potac'i u konsumentu zhudnji za radoshc'u pozitivne i divne energije cvjetanja. Artikulirati negdje u dubinama zapretan osjec'aj moguc'nosti ponovnog cvjetanja svih chula i chuvstava.

Rastvorimo shirom dveri Mirsadinih vrtova. Krochimo u njih bez zlosti i muchnina. Treba samo uroniti pogledom u njih. I biti sretan. Sa svim vlastitim pupovima zaborava pred moguc'im svastima.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ekrem Handzhic': Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden