Most - Index
Most - Pretplata
Mirsad Shishic': Na Hutovu, ulje na platnu [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 174 (85 - nova serija)

Godina XXIX maj/svibanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Anto Stanic'
Majka i otac u knjizi pjesnichke ljubavi

Ivo Mijo Andric', Atif Kujundzhic', Velimir Miloshevic':
Majci, ocu i zhivotu, NIK ”Kujundzhic'” i ”Of-set”, Tuzla, 2004.

Nakon knjige pjesama ”Majko hvala ti” objavljene pod kraj proshle godine u koju je uvrshten izbor bosanskohercegovachke i svjetske poezije posvec'ene majci, pjesnici Velimir Miloshevic', Atif Kujundzhic' i Ivo Mijo Andric', pripremili su izbor vlastite poezije posvec'ene majci i ocu. Rijech je o opsezhnom izboru od stotinjak pjesama trojice iznimno plodnih autora, koji su do sada objavili blizu shezdeset knjiga poezije i proze.

Knjiga pod naslovom Majci, ocu i zhivotu sadrzhi do sada objavljivane i nove pjesme ovih autora koje su posvec'ene majci i ocu, simbolima ljubavi, vjechne ljudskosti i ljudske vjechnosti. Majka i otac izvor su zhivota i njegova najljepsha i najsvjetlija strana. Oni su ljubav koja vlada svijetom, i koja zbilju chini podnoshljivom. Oni su sigurnost, nada i istina u koju se uvijek mora vjerovati. Da njih nije, ne bi bilo poezije niti bilo chega bliskog ljudskom rodu.

Iz gotovo svake pjesme uvrshtene u knjigu zrachi dvosmjerna ljubav koja svjedochi o dubinskoj povezanosti autora i njihovih roditelja. Ta ljubav nije proizvod uzajamne egzistencijalne ovisnosti, vec' chvrste emotivne veze pjesnika i njihovih majki i ocheva. Ona sezhe od najranijeg djetinjstva, kad su u obiteljskim gnijezdima Miloshevic'a, Andric'a i Kujundzhic'a izrastali buduc'i pjesnici, chiji je glas ostao vjeran zavichaju i toplom roditeljskom domu i zagrljaju. Kasnije seobe i zasnivanje vlastitih obiteljskih zajednica nisu kidali chvrstu emotivnu vezu pjesnika s njihovim majkama i ochevima. Chak ni ochevi prerani odlasci iz svijeta iz kojeg c'emo jednoga dana svi mi otic'i, nisu gasili pjesnichku zhelju i potrebu za pisanjem pjesama s posvetama ocu. Svoje ponajbolje pjesme posvec'ene ocu Andric' i Kujundzhic' napisali su u godinama sjec'anja na svoje plemenite ocheve Miju i Muju. Koliko je ta emotivna veza snazhna i duboka rjechito potvrdjuju ovi stihovi:

Tvoje tijelo kruzhi u obliku vode,
Kosti su tvoje zemljom optochene,
Duh tvoj je oche zlatni prah slobode
(I.M. Andric': Sonetna zvijezda ocu)
Ne da se Stari, nema takve moc'i,
Zhivi u sinovima i u shc'erima,
Vishe nec'e ic'i nit c'e otkud doc'i,
Dzhaba chekamo danima, vecherima.
(A. Kujundzhic': Balada o Muji Kujundzhic'u)

Za razliku od Andric'a i Kujundzhic'a koji su vishe pjesama posvetili ocu, u Miloshevic'evom izboru znatno je vishe pjesama o majci. Razlog tome je prerani gubitak oca koji je stradao josh u Drugom svjetskom ratu. O ocu pjesnik pjeva na temelju pricha o njegovoj ljudskoj dobroti. Pjevanje o majci u Miloshevic'evoj poeziji je mashtovito, razigrano satkano od tananih niti, koje spajaju siromashno djetinjstvo i bogatu pjesnichku opservaciju svega shto je uz njega vezano. Majka je najljepshi cvijet u pjesnikovoj bashti i miris toga cvijeta. Ona je biljka koja lijechi, pchela koja neumorno radi, kap vode na suhim usnama, i zvijezda vedra koja se smijeshi, kao shto pjesnik pjeva u pjesmi Majchina suza.

Majchina suza, zvijezda vedra
Shto bdi nad tobom dok se smijeshish,
Koja te chuva, koja te gleda,
Da ti se nishta ruzhno ne desi.

I dok Miloshevic' majku gleda ochima djeteta, Kujundzhic' i Andric' intenzivnu pjesnichku komunikaciju s majkom i ocem uspostavljaju u zrelijim godinama. Cijeli izbor tako dobija okvir u kome se mogu pronac'i chitatelji razlichite dobne zrelosti, od djece u vrtic'ima do starijih osoba.

Po odabiru pjesama autori su se prvenstveno rukovodili njihovim knjizhevno-estetskim vrijednostima i pedagoshkim porukama. U knjigu je tako uvrshteno vishe desetaka pjesama koje mogu nac'i mjesto u antologijama i shkolskim udzhbenicima. Znachaj teme i neupitni kvalitet izabranih pjesama, otvaraju moguc'nost uvrshtavanja knjige u obaveznu shkolsku lektiru za osnovne shkole. To bi bilo i najvec'e priznanje autorima za ulozheni napor u stvaranju knjige, kakva vec' dugo nije objavljena na nashim prostorima.

Ismet Kurt: Vrijeme (snimio: Dragan Pezelj)

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Gabrijel Jurkic': Stari most, ulje na kartonu, 1930. [Povec'aj] Rudolf Haupt: Stari most, akvarel [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden