Most - Index
Most - Pretplata
Mirsad Shishic': Na Hutovu, ulje na platnu [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 174 (85 - nova serija)

Godina XXIX maj/svibanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Salko Sharic'
Sigmund Freud u Trebinju 1898. godine

Sigmund FreudSigismund Freud rodjen je 6. maja 1856. u Freibergu (Priboru), ruralnom gradic'u u sjeveroistochnoj Moravskoj, juzhno od Ostrave.

U oktobru 1859. godine njegov otac Jakob Freud je s porodicom napustio gradic' u kojem je tkalachki obrt odumirao, i preselio se u Leipzig, a na pochetku sljedec'e godine u Bech. Tu je Freud zhivio sve do juna 1938. godine.

U oktobru 1873. Freud se upisao na Medicinski fakultet u Bechu, odustavshi od studiranja prava. Godine 1878. promijenio je ime u Sigmund. Diplomirao je teku martu 1881. jer je produzhio studij kako bi mogao raditi kao znanstveni asistent u fizioloshkom laboratoriju Ernsta Brueckea od 1876. do 1882. Na Brueckov nagovor buduc'i se fiziolog posvetio opc'oj praksi s naglaskom na neurologiji, te je u septembru 1885. postao docent neuropatologije. Iste godine dobio je stipendiju da studira u Parizu kod Charcota, a u septembru 1886. ostvario je chetverogodishnji san ozhenivshi se Marthom Bernays (1861-1951) iz Hamburga. U oktobru 1883. njen se brat Eli ozhenio Freudovom sestrom Annom (1858-1951); brachni se par 1892. odselio u Sjedinjene Drzhave gdje je njihov sin, Edward L. Bernays poslije Prvog svjetskog rata lansirao novo podruchje odnosa s javnoshc'u (public relations). Freudov se brak pokazao izuzetno sretnim, jer mu je pruzhio potrebni emotivni odushak. Freudovi su imali shestero djece. Stanovali su isprva u Suehnhausu shto ga je Franjo Josip dao sagraditi na mjestu Ringtheatera. Teatar je izgorio 8. decembra 1881. za vrijeme predstave, kojoj je trebao prisustvovati i Freud sa sestrom Annom. Freudovi su se 1891. preselili u stan na drugom spratu u Berggasse 19 i ondje su ostali do 1938. Poshto je niz godina sluzhio kao radionica, stan je napokon restauriran u muzej.

Freudovu originalnost afirmiralo je djelo Die Traumbedeutung (Tumachenje snova). Njegovim je objavljivanjem zapochelo chetrdesetgodishnje razdoblje razrade i shirenja teorija psihoterapije koju je Freud u februaru 1896. nazvao psihoanalizom (Psychoanalyse). Iako je 1902. postao izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu, propagirao je svoju shkolu psihoterapije izvan fakulteta. Premda je mrzio putovanje zheljeznicom, Freud je chesto putovao po Njemachkoj i Italiji a sudjelovao je i na psihoanalitichkim kongresima u Budimpeshti, Hagu i Londonu. Freud je 1909. posjetio Sjedinjene Drzhave gdje je predavao na Univerzitetu Clark u Worcesteru, savezna drzhava Massachusetts, i stekao nepovoljan dojam o Americi.

U martu 1938. prijatelji su nagovorili osamdesetogodishnjeg Freuda da napusti Bech, koji su okupirali nacisti, i otputuje u London. Tu su mu kc'i Ana i Ernest Jones priredili dom u zemlji koju je starac oduvijek bio cijenio. Poshto je prodao vec'inu svoje biblioteke nekom trgovcu (koji ju je prebacio u njujorshki Psihijatrijski institut) Freud je napustio grad shto ga je i mrzio i ljubio. Dugovao mu je vishe no shto je bio spreman priznati. Umro je u Londonu 23.9.1939. godine.

Felix Philippe Kanitz – Bazar u Trebinju 1875.

Felix Philippe Kanitz – Bazar u Trebinju 1875.
– iz mape Des Orientreisenden

Godine 1989. Christfried Toegel objavio je knjigu Berggase-Pompeji und zurueck. Sigmund Freuds Reisen in die Vergangenheit koju je objavio u Tuebingenu u ediciji Diskord. Autor nas u ovoj knjizi informira da je u septembru 1898. Freud krenuo na putovanje u Dalmaciju (str.113-115) i saznajemo:

( ... ) I putovanje u Dalmaciju septembra 1898. vodilo je Freuda do antichkih odnosno srednjevjekovnih mjesta: u Spalato (danas Split) sa palachom rimskoga cara Dioklecijana te u Raguzu (danas Dubrovnik) sa knezhevim dvorom i brojnim klosterima. O izletu koji je odatle poduzeo pishe kasnije: za vrijeme ljetnog raspusta krenuo sam iz lijepog Dubrovnika kolima (slika 4. na strani 53) u susjedni grad u Hercegovini; razgovor sa mojim pratiocem vodio se, shto je i shvatljivo o stanju u obje zemlje (Bosni i Hercegovini) i karakteru njihovih stanovnika. Ja sam prichao o razlichitim osobinama Turaka koji tamo zhive, kako sam to prije nekoliko godina chuo da ih opisuje jedan dragi mi kolega, koji je dugo vremena zhivio medju njima kao ljekar. (Freud 1898., str. 520). To je naime vozhnja kolima, prilikom koje se Freud ne mozhe sjetiti imena Signorellis i koju on spominje u ”Psihopatologiji svakodnevnog zhivota”. Jones pishe da je cilj ovoga izleta bio Cattaro (danas Kotor). (Jones 1984., sl. 1, str. 390). Protiv ovoga tumachenja govore sljedec'i razlozi:

  1. od Dubrovnika do Kotora je skoro 100 km i neprohodnom primorskom cestom bilo bi to jedno vishednevno putovanje; Freud pak govori o ”malom izletu” (Freud 1986., str. 357).
  2. Kotor nije pripadao Hercegovini, nego Crnoj Gori;
  3. Dubrovniku najblizhe susjedno mjesto u Hercegovini je Trebinje. Ono lezhi oko 30 km istochno na rijeci Trebishnjici, ima izrazito turski karakter i dobro ochuvan sistem utvrdjenja i dzhamije. Kotor nasuprot tome nije nikada bio turski i stoga nije bio prikladan za cilj ovoga izleta.

Po mom mishljenju govori shtoshta za to, da je Freud sa ”Berlinskim asistentom” (Freud 1986., str. 357) posjetio Trebinje. U svakom sluchaju on je bio i u Kotoru (uporedi Freud 1900., str. 217). Zacijelo je prilikom te posjete koristio linijsku vozhnju izmedju Dubrovnika i Kotora, austrijskog Lloyd-a (slika 13 str. 82). (...)

(citirani tekst s njemachkog prevela Enisa Simic').

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Gabrijel Jurkic': Stari most, ulje na kartonu, 1930. [Povec'aj] Rudolf Haupt: Stari most, akvarel [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden