Мост - Индекс
Мост - Претплата
Мирсад Шишић: На Хутову, уље на платну [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 174 (85 - нова серија)

Година XXIX мај/свибањ 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Анто Станић
Мајка и отац у књизи пјесничке љубави

Иво Мијо Андрић, Атиф Кујунџић, Велимир Милошевић:
Мајци, оцу и животу, НИК „Кујунџић“ и „Оф-сет“, Тузла, 2004.

Након књиге пјесама „Мајко хвала ти“ објављене под крај прошле године у коју је уврштен избор босанскохерцеговачке и свјетске поезије посвећене мајци, пјесници Велимир Милошевић, Атиф Кујунџић и Иво Мијо Андрић, припремили су избор властите поезије посвећене мајци и оцу. Ријеч је о опсежном избору од стотињак пјесама тројице изнимно плодних аутора, који су до сада објавили близу шездесет књига поезије и прозе.

Књига под насловом Мајци, оцу и животу садржи до сада објављиване и нове пјесме ових аутора које су посвећене мајци и оцу, симболима љубави, вјечне људскости и људске вјечности. Мајка и отац извор су живота и његова најљепша и најсвјетлија страна. Они су љубав која влада свијетом, и која збиљу чини подношљивом. Они су сигурност, нада и истина у коју се увијек мора вјеровати. Да њих није, не би било поезије нити било чега блиског људском роду.

Исмет Курт: Вријеме

Исмет Курт: Вријеме (снимио: Драган Пезељ)

Из готово сваке пјесме уврштене у књигу зрачи двосмјерна љубав која свједочи о дубинској повезаности аутора и њихових родитеља. Та љубав није производ узајамне егзистенцијалне овисности, већ чврсте емотивне везе пјесника и њихових мајки и очева. Она сеже од најранијег дјетињства, кад су у обитељским гнијездима Милошевића, Андрића и Кујунџића израстали будући пјесници, чији је глас остао вјеран завичају и топлом родитељском дому и загрљају. Касније сеобе и заснивање властитих обитељских заједница нису кидали чврсту емотивну везу пјесника с њиховим мајкама и очевима. Чак ни очеви прерани одласци из свијета из којег ћемо једнога дана сви ми отићи, нису гасили пјесничку жељу и потребу за писањем пјесама с посветама оцу. Своје понајбоље пјесме посвећене оцу Андрић и Кујунџић написали су у годинама сјећања на своје племените очеве Мију и Мују. Колико је та емотивна веза снажна и дубока рјечито потврђују ови стихови:

Твоје тијело кружи у облику воде,
Кости су твоје земљом опточене,
Дух твој је оче златни прах слободе
(И.М. Андрић: Сонетна звијезда оцу)
Не да се Стари, нема такве моћи,
Живи у синовима и у шћерима,
Више неће ићи нит ће откуд доћи,
Џаба чекамо данима, вечерима.
(А. Кујунџић: Балада о Муји Кујунџићу)

За разлику од Андрића и Кујунџића који су више пјесама посветили оцу, у Милошевићевом избору знатно је више пјесама о мајци. Разлог томе је прерани губитак оца који је страдао још у Другом свјетском рату. О оцу пјесник пјева на темељу прича о његовој људској доброти. Пјевање о мајци у Милошевићевој поезији је маштовито, разиграно саткано од тананих нити, које спајају сиромашно дјетињство и богату пјесничку опсервацију свега што је уз њега везано. Мајка је најљепши цвијет у пјесниковој башти и мирис тога цвијета. Она је биљка која лијечи, пчела која неуморно ради, кап воде на сухим уснама, и звијезда ведра која се смијеши, као што пјесник пјева у пјесми Мајчина суза.

Мајчина суза, звијезда ведра
Што бди над тобом док се смијешиш,
Која те чува, која те гледа,
Да ти се ништа ружно не деси.

И док Милошевић мајку гледа очима дјетета, Кујунџић и Андрић интензивну пјесничку комуникацију с мајком и оцем успостављају у зрелијим годинама. Цијели избор тако добија оквир у коме се могу пронаћи читатељи различите добне зрелости, од дјеце у вртићима до старијих особа.

По одабиру пјесама аутори су се првенствено руководили њиховим књижевно-естетским вриједностима и педагошким порукама. У књигу је тако уврштено више десетака пјесама које могу наћи мјесто у антологијама и школским уџбеницима. Значај теме и неупитни квалитет изабраних пјесама, отварају могућност уврштавања књиге у обавезну школску лектиру за основне школе. То би било и највеће признање ауторима за уложени напор у стварању књиге, каква већ дуго није објављена на нашим просторима.

Претходна · Садржај · Наредна

Габријел Јуркић: Стари мост, уље на картону, 1930. [Повећај] Рудолф Хаупт: Стари мост, акварел [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-07-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска