Most - Index
Most - Pretplata
Mirsad Šišić: Na Hutovu, ulje na platnu [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 174 (85 - nova serija)

Godina XXIX maj/svibanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Anto Stanić
Majka i otac u knjizi pjesničke ljubavi

Ivo Mijo Andrić, Atif Kujundžić, Velimir Milošević:
Majci, ocu i životu, NIK ”Kujundžić” i ”Of-set”, Tuzla, 2004.

Nakon knjige pjesama ”Majko hvala ti” objavljene pod kraj prošle godine u koju je uvršten izbor bosanskohercegovačke i svjetske poezije posvećene majci, pjesnici Velimir Milošević, Atif Kujundžić i Ivo Mijo Andrić, pripremili su izbor vlastite poezije posvećene majci i ocu. Riječ je o opsežnom izboru od stotinjak pjesama trojice iznimno plodnih autora, koji su do sada objavili blizu šezdeset knjiga poezije i proze.

Knjiga pod naslovom Majci, ocu i životu sadrži do sada objavljivane i nove pjesme ovih autora koje su posvećene majci i ocu, simbolima ljubavi, vječne ljudskosti i ljudske vječnosti. Majka i otac izvor su života i njegova najljepša i najsvjetlija strana. Oni su ljubav koja vlada svijetom, i koja zbilju čini podnošljivom. Oni su sigurnost, nada i istina u koju se uvijek mora vjerovati. Da njih nije, ne bi bilo poezije niti bilo čega bliskog ljudskom rodu.

Ismet Kurt: Vrijeme

Ismet Kurt: Vrijeme (snimio: Dragan Pezelj)

Iz gotovo svake pjesme uvrštene u knjigu zrači dvosmjerna ljubav koja svjedoči o dubinskoj povezanosti autora i njihovih roditelja. Ta ljubav nije proizvod uzajamne egzistencijalne ovisnosti, već čvrste emotivne veze pjesnika i njihovih majki i očeva. Ona seže od najranijeg djetinjstva, kad su u obiteljskim gnijezdima Miloševića, Andrića i Kujundžića izrastali budući pjesnici, čiji je glas ostao vjeran zavičaju i toplom roditeljskom domu i zagrljaju. Kasnije seobe i zasnivanje vlastitih obiteljskih zajednica nisu kidali čvrstu emotivnu vezu pjesnika s njihovim majkama i očevima. Čak ni očevi prerani odlasci iz svijeta iz kojeg ćemo jednoga dana svi mi otići, nisu gasili pjesničku želju i potrebu za pisanjem pjesama s posvetama ocu. Svoje ponajbolje pjesme posvećene ocu Andrić i Kujundžić napisali su u godinama sjećanja na svoje plemenite očeve Miju i Muju. Koliko je ta emotivna veza snažna i duboka rječito potvrđuju ovi stihovi:

Tvoje tijelo kruži u obliku vode,
Kosti su tvoje zemljom optočene,
Duh tvoj je oče zlatni prah slobode
(I.M. Andrić: Sonetna zvijezda ocu)
Ne da se Stari, nema takve moći,
Živi u sinovima i u šćerima,
Više neće ići nit će otkud doći,
Džaba čekamo danima, večerima.
(A. Kujundžić: Balada o Muji Kujundžiću)

Za razliku od Andrića i Kujundžića koji su više pjesama posvetili ocu, u Miloševićevom izboru znatno je više pjesama o majci. Razlog tome je prerani gubitak oca koji je stradao još u Drugom svjetskom ratu. O ocu pjesnik pjeva na temelju priča o njegovoj ljudskoj dobroti. Pjevanje o majci u Miloševićevoj poeziji je maštovito, razigrano satkano od tananih niti, koje spajaju siromašno djetinjstvo i bogatu pjesničku opservaciju svega što je uz njega vezano. Majka je najljepši cvijet u pjesnikovoj bašti i miris toga cvijeta. Ona je biljka koja liječi, pčela koja neumorno radi, kap vode na suhim usnama, i zvijezda vedra koja se smiješi, kao što pjesnik pjeva u pjesmi Majčina suza.

Majčina suza, zvijezda vedra
Što bdi nad tobom dok se smiješiš,
Koja te čuva, koja te gleda,
Da ti se ništa ružno ne desi.

I dok Milošević majku gleda očima djeteta, Kujundžić i Andrić intenzivnu pjesničku komunikaciju s majkom i ocem uspostavljaju u zrelijim godinama. Cijeli izbor tako dobija okvir u kome se mogu pronaći čitatelji različite dobne zrelosti, od djece u vrtićima do starijih osoba.

Po odabiru pjesama autori su se prvenstveno rukovodili njihovim književno-estetskim vrijednostima i pedagoškim porukama. U knjigu je tako uvršteno više desetaka pjesama koje mogu naći mjesto u antologijama i školskim udžbenicima. Značaj teme i neupitni kvalitet izabranih pjesama, otvaraju mogućnost uvrštavanja knjige u obaveznu školsku lektiru za osnovne škole. To bi bilo i najveće priznanje autorima za uloženi napor u stvaranju knjige, kakva već dugo nije objavljena na našim prostorima.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Gabrijel Jurkic': Stari most, ulje na kartonu, 1930. [Povećaj] Rudolf Haupt: Stari most, akvarel [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden