Most - Index
Most - Pretplata
Mirsad Shishic': Na Hutovu, ulje na platnu [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 174 (85 - nova serija)

Godina XXIX maj/svibanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Alija Bijavica
Ulice podjela i razdora

Programiranje toponima je vrlo ozbiljan i nadasve odgovoran posao

Nazivi treba da budu konzistentni, dobro uoblicheni imenik koji nec'e biti manipulativan, vec' trajno utemeljeni dio jezika

Osnivanjem Komisije za uspostavu povjerenja koju je inicirao OHR u Mostaru obezbijedjene su pretpostavke ka stvarnom ujedinjavanju Mostara. Zadatak unutar Komisije da utiche na imenovanje ulica i trgova, vrijedan je svake hvale i podrshke.

U ratnom sukobu (92.-95.) promijenjeni su jednostrano nazivi ulica u zapadnom dijelu grada pod upravom paratvorevine Herceg-Bosne s izrazito nacionalistichke pozicije i servilnosti (v. prilog sic). Tako su promijenjena neka i tradicionalna imena kulturnog, istorijskog i memorijalnog karaktera.

U srednjem vijeku vladarska i drzhavna vlast nije vrshila programiranje geografskih imena i kada je to vrsheno, bilo je spontano (Hercegovina, itd.).

Preimenovane ulice i trgovi u Mostaru

Preimenovane ulice i trgovi u Mostaru
(Slobodna Dalmacija, 24.2.1995.)

Nacionalistichkom euforijom i Dom kulture u Mostaru dobio je ime Hrvatski dom herceg Stjepan Kosacha. Historijska titula je glasila: Vojvoda od Sv. Save, gospodar Huma, Primorja, Veliki vojvoda od Srbije, knez od Drina itd.

Drushtvena zashtita toponima

Za imenovanje i promjenu nazivlja ulica, trgova, mostova, lichnosti iz kulture, kulturnih institucija i lichnosti iz javnog zhivota trebalo bi da pri sluzhbenoj instituciji postoji ovlashteno tijelo koje c'e to pratiti i predlagati, a usvajati nadlezhno zakonsko vijec'e.

U tom tijelu, prije svega, treba da budu jezichki struchnjaci, onomastichari, historichari, kulturni radnici i predstavnici javnog zhivota. U svom radu takvo tijelo bi trebalo da vodi rachuna o nachelnom stavu da nazivi budu konzistentni, dobro uoblicheni imenik koji nec'e biti manipulativan, vec' trajno utemeljeni dio jezika u kome su oni jezichki skladni i podesni. Takodje, njihova simbolichka komponenta treba da bude opshtepriznata, nesporna, nenametnuta od manjine vec'ini, kao ni od vec'ine manjini – znachi donesena konsenzusom.

(Varcar-Vakuf je preimenovan u Mrkonjic'-Grad po pseudonimu Kralja Petra I – Petar Mrkonjic'; Tomislav-Grad – Duvno; opravdano umjesto Lishtice – Shiroki Brijeg, dok se Gornji Vakuf – Uskoplje; Soli – Tuzla itd. jednostrano upotrebljavaju.)

Promjenu imena treba drushtveno osigurati, tako da zaista predstavljaju njihovu normalizaciju, a ne kao zamjenu jedne simbolike drugom jer ”imena nisu da klichu i manifestuju”. Najbolji primjer za to je nedavna odluka Ustavnog suda BiH po kojoj se nazivi srpskih gradova u BiH neustavni. Tako se tom odlukom brishu nacionalistichka idejna opredjeljenja i stvari dovode na nivo tradicionalne toponimije.

U Mostaru postoje tradicionalni nazivi kvartova koji su se, srec'om, u svojoj osnovi, zadrzhali do nashih dana. Da podsjetimo: Carina, Luka, Brankovac, Bjelushine, Stari grad, Cernica, Predhumlje, Zahumlje (zadrzhalo se kao Podhum i Zahum), te Ilic'i, Zalik i novija: Centar II, Panjevina , Strelchevina, Zgoni itd.

Mnoge urbane mikrotoponime koji tradicionalno nose svoja nazivlja po porodicama koje su obitavale na tom prostoru trebalo bi ostaviti nepromijenjena kao simbole vremena i njihov svjedok. U principu starinsko ime (ulice, trga, objekta i sl.) treba mijenjati ako se time otklanja neka anomalija ili neprimjerenost, jer glavni zadatak prostornih imena je da sluzhe jezichkoj komunikaciji, a ne da izdizhu programe i drushtvena vrednovanja. Inache, pravilo treba da bude: nijedno prikladno starinsko ime ne treba mijenjati ako je jezichki podesno i s normalnom motivacijom.

Simbolika imena treba da tezhi
opshteprihvatljivim motivima

Ako neka imena imaju i odredjeni simbolichki motiv, on treba da bude opshtepriznat i prihvac'en kao dio historijske svijesti, pijeteta i kulturnog vrednovanja. Medjutim, moguc'e je da se pojavi i zahtjev za posebnom motivacijom koja je uslovljena religioznom ili nacionalnom tradicijom.

Ta posebna simbolika treba da tezhi opshteprihvatljivim motivima koji su bitni za sve komponente stanovnishtva.

Tomislav Dugonjic': G.L., 1982.

Tomislav Dugonjic': G.L., 1982.

Prema nekim stavovima za vrednovanje motiva koja u sebi nose imena, nedvosmisleno je potrebna vremenska distanca. Ovo se odnosi i na lichnosti iz kulture i nauke i nezaobilazno za lichnosti, pokrete, najcheshc'e i znachajne dogadjaje i datume iz politichke historije. Za znachajne lichnosti iz kulture i nauke, to vrijeme je chetvrt vijeka u kojem perioduje njihovo djelo bilo stvarno izlozheno vrednovanju u javnom zhivotu.

Za politichke pokrete, njihove sisteme i predvodnike za ocjenu njihovog perioda, potrebna je poluvjekovna distanca.

Za obiljezhavanje ulica prvenstveno pravilo treba da bude jednochlano oznachavanje (pridjevsko – Zuanic'a ulica, Komadinova ulica; pogodno je i zbog toga shto se ulica mozhe ispustiti); zatim dvochlano (genitivno ili pridjevsko – Mladena Balorde ili Balordina ulica).

Treba istac'i da zadatak imena nije da daje deskripciju o svom motivu, nego da podsjeti na njega, te da predstavlja pogodan toponim.

Neposrednija informacija mozhe se obezbijediti i na drugi nachin. Treba napraviti memorijalni imenik koji c'e biti tehnichka i sluzhbena dokumentacija i u kojem c'e biti sadrzhani kratki podaci o historiji toponima (ulice, trga, mosta itd.) kad je nastalo, kao i motivima imena, ako nije jasan sam po sebi, te o ranijim imenima i o obuhvac'enim vazhnim objektima. Takodje, uputne bi bile i mjestimichne spomen-ploche. Mostar ih ima.

Opshteprihvatljiva i nenametljiva imena bic'e vrijedan svjedok i simbol zemlje i naroda.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Gabrijel Jurkic': Stari most, ulje na kartonu, 1930. [Povec'aj] Rudolf Haupt: Stari most, akvarel [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-15

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden