Most - Index
Most - Pretplata
Mirsad Shishic': Na Hutovu, ulje na platnu [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 174 (85 - nova serija)

Godina XXIX maj/svibanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ante Gavric'
Prodaja zraka

i vode u Bosni i Hercegovini

Zhivjeli smo i prije rata i prije posljednjih demokratskih, europskih reformi koje se sprovode u BiH i zhivimo i danas zajedno sa njima. Pili smo vode sa nashih izvora, gradskih i seoskih bunara i bazena, i vode su nam nashe bile lijepe i pitke.

Sa reformama kompletnog drushtva i sustava kao i da nashe vode iz cijevi dobishe drugachiji okus, kao da se promijenishe s reformama te nam postashe gorke, neukusne, prljave i zagadjene.

Danas c'emo vishe gradjana vidjeti u trgovinama kako kupuju flashiranu vodu dovezenu, uvezenu tko zna od kuda i tko zna kakve kvalitete, nego da piju vodu iz svojih izvora i bazena. Pitamo se da li su nashe vode toliko zagadjene, da li su nashi vlastodrshci prepustili nashu prirodu i izvore propasti da bi dozvolili pojedincima da zaradjuju i bogate se prodajuc'i nam flashiranu vodu.

Voda koju smo chesto i prisiljeni kupovati zbog nechistoc'e i zaraze koju u sebi nosi a koju nam pushtaju nashi predstavnici vlasti i nashe sanitarne i epidemioloshke sluzhbe, mozhda je od istih nashih izvora samo prochishc'ena i flashirana.

Fuad Arifhodzhic': Poslije kishe

Fuad Arifhodzhic': Poslije kishe

Chovjek je nash takav da sve prihvata zdravo za gotovo, sve shto mu se nudi on i uzima smatrajuc'i da tako treba, da tako je ispravno, da tako je demokratski i reformski. Nudili su nam, osim nashe vode koju sada plac'amo iako ona i dalje teche kroz nashe gradske i seoske vodovode, i druga pakovanja u zatrovanoj hrani u vrec'icama dilera u noc'nim barovima u ubojitim napravama. Nudili su nam, i mi smo prihvac'ali sa svakom promjenom sustava druge obichaje, politike, morale, drzhavne i drushtvene ustroje. Sve je to ovo bic'e vrletne i tamne BiH podnijelo i opet c'e, ali svoju svijest izgleda nikada nec'e uchiniti samostalnom, neovisnom, dostojanstvenom.

Kako smo pocheli prodavati svoju dushu i prirodu, nasha izvorishta, nashe shume, na redu je vjerojatno i prodaja zraka koji udishemo. Mozhemo za sada prognozirati da c'emo uskoro izgledati kao svemirska bic'a iz filmova, koja c'e na ledjima nositi boce sa prechishc'enim zrakom koji c'e se kupovati kod istih onih osoba koje su nash zrak i onechistile, zatrovale, nashe dushe i tijela uprljale. Zatamnit c'e nama nashi dushebrizhnici i zrake sunca i svjetlo mjeseca, rastjerati c'e vodene oblake i tople zrake a sve da bi to isto mogli kupovati od njih na gram, na kashiku, u celofanu, u boci; nashu vlastitu prirodu i ljepotu zhivota dat c'emo staviti u lance zlotvora.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Gabrijel Jurkic': Stari most, ulje na kartonu, 1930. [Povec'aj] Rudolf Haupt: Stari most, akvarel [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden