Most - Index
Most - Pretplata
Josip Ušaj: Figurae naturalis, 2002. [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 173 (84 - nova serija)

Godina XXIX april/travanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Salko M. Pezo, akademski slikar
Svjetlost i vid

”Bez svjetla nema ni najbljeđe boje!”
C.G. Muller, M. Rudolf

Josip UšajPlameni cvijet, igre svijetla, čarolija, jutarnji silenzio, biseri od svijetla, valeri, treptaj neki su od naziva fotografija Josipa Ušaja koje sam imao priliku vidjeti. Sami nazivi nam govore o kakvom se senzibilitetu radi. Imati privilegiju od boga da vidiš što drugi ne vide, da osjetiš što drugi ne osjeća, da oplemeniš i koru masline, fasadu stare kuće, nevješto ofarban prozor bojom koja je zaostala i još se nije stvrdla, budi u gledaocu davno zatrti san, nešto pohranjeno u podsvijesti, neke slike potisnute iz stvarnosti.

Šta je stvarnost? Šta je realizam? Je li to ono što svakodnevno gledamo i preko čega ravnodušno prelazimo pogledom? Da li se ljepota krije u ”stvarnosti” ili je ta stvarnost u nama, a da je nismo ni svjesni? Jesu li fotografije Josipa Ušaja nastale slučajno osluškujući stvarnost oko sebe, ili su nastale kao potreba da se ukaže na ljepotu koja nas okružuje?

Josip Ušaj: Umjetnička fotografija

Josip Ušaj: Umjetnička fotografija

Noseći istančan nerv u sebi za onom skrivenom ljepotom, za onim što je bogom dato da se iskaže u vidu beznačajnog, ali svojim unutrašnjim hromatizmom oplemenjenog, sada i taj obični motiv izlazi kao jedna sasvim nova vizuelna realnost.

Realnost koja je prošla unutarnji filter iskristalizirana kroz ”Rhapsody in blue”, ”Jutro poslije kiše”, ”Figurae naturalis”, ”Paleta II”, ”Dobro jutro more” i druge davno doživljene u podsvijesti pohranjene i na našu sreću zabilježene motive prepoznatljivog rukopisa i podneblja iz kojeg dolaze. Polja lavande, makovi samo su neki od motiva koji svojim koloritom, a fotografskim osjećanjem Ušaja bude u nama onaj zaboravljeni miris polja, onu vrelinu ljetnjeg dana negdje na Hvaru, Pagu...

Josip Ušaj: Umjetnička fotografija

Josip Ušaj: Umjetnička fotografija

Crpeći sve ”sokove” iz prirode ostajemo zatečeni metafizičkim osjećanjem pete dimenzije kroz miris cvijeća i vrelinu dana, ili smiraj ”Slike u sivom”, ”Ribar i more”, ”Horizontale”...

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Josip Ušaj: Plameno oko, 2003. [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-06-28

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden