Most - Index
Most - Pretplata
Josip Ushaj: Figurae naturalis, 2002. [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 173 (84 - nova serija)

Godina XXIX april/travanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Salko M. Pezo, akademski slikar
Svjetlost i vid

”Bez svjetla nema ni najbljedje boje!”
C.G. Muller, M. Rudolf

Josip UshajPlameni cvijet, igre svijetla, charolija, jutarnji silenzio, biseri od svijetla, valeri, treptaj neki su od naziva fotografija Josipa Ushaja koje sam imao priliku vidjeti. Sami nazivi nam govore o kakvom se senzibilitetu radi. Imati privilegiju od boga da vidish shto drugi ne vide, da osjetish shto drugi ne osjec'a, da oplemenish i koru masline, fasadu stare kuc'e, nevjeshto ofarban prozor bojom koja je zaostala i josh se nije stvrdla, budi u gledaocu davno zatrti san, neshto pohranjeno u podsvijesti, neke slike potisnute iz stvarnosti.

Shta je stvarnost? Shta je realizam? Je li to ono shto svakodnevno gledamo i preko chega ravnodushno prelazimo pogledom? Da li se ljepota krije u ”stvarnosti” ili je ta stvarnost u nama, a da je nismo ni svjesni? Jesu li fotografije Josipa Ushaja nastale sluchajno oslushkujuc'i stvarnost oko sebe, ili su nastale kao potreba da se ukazhe na ljepotu koja nas okruzhuje?

Josip Ushaj: Umjetnichka fotografija

Josip Ushaj: Umjetnichka fotografija

Nosec'i istanchan nerv u sebi za onom skrivenom ljepotom, za onim shto je bogom dato da se iskazhe u vidu beznachajnog, ali svojim unutrashnjim hromatizmom oplemenjenog, sada i taj obichni motiv izlazi kao jedna sasvim nova vizuelna realnost.

Realnost koja je proshla unutarnji filter iskristalizirana kroz ”Rhapsody in blue”, ”Jutro poslije kishe”, ”Figurae naturalis”, ”Paleta II”, ”Dobro jutro more” i druge davno dozhivljene u podsvijesti pohranjene i na nashu srec'u zabiljezhene motive prepoznatljivog rukopisa i podneblja iz kojeg dolaze. Polja lavande, makovi samo su neki od motiva koji svojim koloritom, a fotografskim osjec'anjem Ushaja bude u nama onaj zaboravljeni miris polja, onu vrelinu ljetnjeg dana negdje na Hvaru, Pagu...

Josip Ushaj: Umjetnichka fotografija

Josip Ushaj: Umjetnichka fotografija

Crpec'i sve ”sokove” iz prirode ostajemo zatecheni metafizichkim osjec'anjem pete dimenzije kroz miris cvijec'a i vrelinu dana, ili smiraj ”Slike u sivom”, ”Ribar i more”, ”Horizontale”...

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Josip Ushaj: Plameno oko, 2003. [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-06-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden