Most - Index
Most - Pretplata
Josip Ušaj: Figurae naturalis, 2002. [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 173 (84 - nova serija)

Godina XXIX april/travanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Derviš Halać
U svijetu slike Islama Hasića

Osim u Novom Pazaru i u mnogim drugim sandžačkim gradovima, kao i Crnoj Gori, nije se čulo, govorilo i pisalo o ovom, nadasve, velikom i vrsnom slikaru, kakvog se rijetko susreće; svakako radi se o Islamu Hasiću, kojeg pisac ovih redova želi predstaviti široj bosanskohercegovačkoj javnosti, koja zasigurno za njeg nije čula, mada su njegove slike obišle mnogo svijeta, obogaćujući i veličajući našu bošnjačku kulturu, vrijednim slikama. Hasić je rođen 1955. godine u Novom Pazaru, gdje radi kao profesor, živi i stvara.

Islam Hasić: Zimski pejsaž

Islam Hasić: Zimski pejsaž

Hasić slika ujednačenim intenzitetom skoro tri decenije, stvara i osmišljava rijedak put slike, zaslugom svoga talenta i nadahnuća, autentično i originalno zanatsko umjeće, otkriva nam da se radi o slikaru koji isto slika, kao i prije tri decenije, a tako i, u netom stvorenoj slici, što govori da se radi o slikaru koji je rođenjem postao to što jeste. Vješto vlada tehnikom i snagom boja, obrazujući sliku, reklo bi se kao u prirodi. Svakim pokretom kista osmišljava put, reflektujući snažan govor i izraz, koji proizlazi iz svega inspirativnog, kontemplacijom snažnih estetskih viđenja. Naravan duh u svemu prebiva, opsesivan je i živo vrelo uzavrele konotacije neviđenog smisla. Svaka slika je izraz koji samu sebe predstavlja, verifikujući nešto novo u govoru umjetnosti. Hasić je realista i impresionista, koji ostavlja snažan dojam karakteristične duhovne, neobične ljudske arhitekture, u svoj svojoj veličini i, u misaonoj cjelovitosti, nepromjenljive indignacije linija, koje idu početku svršetka svega nastalog na njegovim uljanim platnima. Nema ničeg pretjeranog, suvišnog, nedorečenoga.

Svaki potez ima svoje mjesto, svaki pokret ruke odaje čvrstinu, odiše svojim tokom i vremenom kada je slika rađena. O Hasiću se s punim pravom može reći da je slikar čije će slike, vjerovati je, naći svoje mjesto u nekim od naših antologija. Hasića ćemo bliže upoznati kada ga vidimo na našem bosanskohercegovačkom podneblju, gdje i pripada, upravo zato što svojim radom i stvaralaštvom svjedoči bošnjačku baštinu i kulturu.

Novi Pazar, 7.02.2004.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Josip Ušaj: Plameno oko, 2003. [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-06-28

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden