Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 211 (122 - nova serija)

Godina XXXII juni/lipanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Izet Handzhic'
Portreti Suzanne Arbanas

Medjunarodna galerija portreta Tuzla

Suzanne Arbanas ima shire obrazovanje od chisto slikarskog. Bila je na studiju umjetnosti na Njujorshkoj akademiji kao fakultetski obrazovana osoba. Godine 1985. diplomirala je politichke nauke na Michigen drzhavnom univerzitetu – odsjek medjunarodni odnosi. Sem toga pohadjala je i Shkolu dokumentarnog filma na Shkoli vizuelnih umjetnosti u Njujorku. Studij slikarstva i sklonost ka dokumentarnom priblizhili su portretiranju stvarnosti preko portreta ljudi. Chak i vishe od toga, akademska slikarica imala je sopstveni pogled na svijet. Poslije izlozhbe portreta u Sarajevu 1996. godine, doshla je izlozhba u Sjevernoj Karolini ”Portreti iz Sarajeva” pod naslovom ”Vidjeno ochima”. Naravno, nije izmishljeno. Tako je Amerikancima omoguc'ila da vide.

Suzanne Arbanas

Suzanne Arbanas

Suzanne Arbanas je, dakle, i prije Akademije za slikarstvo znala da se stavljanjem portretiranog u kontekst okruzhenja enterijera ili kontekst situacije mozhe portretom kazati i o vremenu i o chovjeku u datoj situaciji. A situacije su nezavidne i egzistencijalne: likovi u hladnim enterijerima opkoljenog Sarajeva i u ishchekivanju oslobodjenja.

Za Suzanne Arbanas slobodniji ekspresionistichki tretman boje ne znachi narushavanje identichnosti sa likom vec' prije svega koloristichku ljepotu kompozicije slike. Neki njezini portreti i ne nose naziv po liku vec' po neizostavnim dijelovima odjec'e u datoj situaciji: ”Crvene rukavice”, ”Ljubichasti shal” i sl. Mrshava lica sachuvala su tragove ranije ljepote.

Suzanne Arbanas: Portreti Suzanne Arbanas: Portreti Suzanne Arbanas: Portreti

Suzanne Arbanas: Portreti

Suzanne Arbanas ne robuje preciznosti realnog detalja. To je ostavila fotografiji. I u pogledu ekspresionizma je ispoljila shiroke sklonosti od slobodnog poteza do komponovanja koloristichkim plohama i dubljeg iskushavanja likovnog materijala. Tako je na prevrtljivim i krivudavim putevima umjetnosti Suzanne Arbanas ostavila vidan trag posebnosti.

Ako se malo proshetamo kroz portretnu umjetnost u BiH uochit c'emo da je bliska Mariju Mikulic'u ali je u pogledu svjedochenja o vremenu, ugrozhenosti ljudskih prava usamljena: ratni i postratni sindrom. Socioloshki aspekt joj je omoguc'io da lakshe uochi aktualnost u vremenu.

Njeno slikarstvo moglo bi se svrstati u grupu ”Svjedoci vremena” iako je u likovnom pogledu krenula za jache akcentiranom ekspresijom ploha i lirske oporosti. Shirok je raspon stvaralachkog postupka Suzanne Arbanas – od grubog realizma do ekspresionistichke pastozne likovne poezije.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-07-11

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden