Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 211 (122 - nova serija)

Godina XXXII juni/lipanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Prof. Alma Fazil-Obad
Opchinjenost pokretom i bojom,
bez predaha

Svima prisutnim, upuc'ujem lijep pozdrav a pogotovo akademskom umjetniku iz Trebinja Savi Rupic'u, kojem je u ovome prostoru vecheras priredjena izlozhba.

Moj pristup vecherashnjem kulturnom dogadjaju, izbjegava da govorim o zhivotu i djelu ovoga slikara, a vama prisutnima dostupne su neke informacije iz zhivota i djelovanja umjetnika, putem afishe.

Rekla bih neshto o svome prvome dojmu i poneshto o umjetnosti uopc'e.

Savo Rupic': Bez naziva

Savo Rupic': Bez naziva

Beskraj onoga shto nazivamo duhovno uvijek je bio izvor chuda i nesluc'enih ljudskih nastojanja da se putem dubokih posmatranja pronikne u misteriju i dokuchi ono chudesno, zavodljivo i magichno. Oni koji su osjec'ali, vidjeli i dozhivljavali zhivot intenzivnije, dublje i dragocjenije, stvarali su i ostavljali svoje tragove kroz stoljec'a a historija bashtini u svim vrstama umjetnosti takve ljude i njihova umjetnichka djela. Preko stvaranja otvarali su se i putevi do nas samih jer nam je njihova umjetnost mogla ponuditi mnogo vishe od onoga shto nazivamo misaono ili pak vizualno. Jako poshtujem izreku slavnog Leonarda Da Vinchija: ”Gdje duh ne upravlja rukom koja stvara, tamo nema umjetnosti”. A slikarska ideja je mnogo manje znachajna od nachina na koji je ona uspjela da se umjetnichki ostvari i izrazi.

Slikar Savo Rupic' opchinjen je pokretom isto koliko i bojom i naglasheno je sve ono shto je vazhno za ovoga umjetnika u situaciji koju nam zheli prikazati. Na ovim slikama, zapravo, sustizhu se razlichita, uzburkana osjec'anja koja vriju. Sve je u nekom velikom koraku i zamahu. Njegovi oshtri potezi, katkada onom zamishljenom daju neobichan izgled, pa nam se na trenutak uchini da harmoniju boja i oblika moramo trazhiti i prepustiti se kovitlacu koji u nama bude kratki, bijeli, potezi kista. Na platnu Save Rupic'a dominira pokret i kao da se sve nekuda krec'e bez moguc'nosti da se stane, predahne, pa nastavi dalje. Pricha kista u kojoj se jarke boje utapaju u zagasite i njezhne sve ono zhuto, plavo, crveno, crno u svojim kontrastima ostvaruju neochekivani sklad. Vrelina i uskovitlanost dio su i slika na kojima se nazire pejzazh ili je neki krajolik samo dio privida koji bjezhi i svaki chas izgleda drukchije. I chini se da na ovim slikama nije od prevelike vazhnosti koja je slikarska tehnika primijenjena ili pak koji su motivi tretirani. Ovdje se unutarnje slikarske vizije ostvaruju na krajnje transparentan nachin neovisno o svojstvima upotrebljavanih materijala, koji samo utjechu na formalne karakteristike djela a umjetnikovo htijenje svoje zamisli ostvaruju snagom umijec'a. Emocije na slikama Save Rupic'a, izlivene su pred nashe ochi kao neshto shto ne pripada samo jednom vremenu i prostoru i shto mozhemo posmatrati kao in continuo… Valjda je u tome i char umjetnosti…

____________________

Otvorenje izlozhbe slika Save Rupic'a, akademskog slikara iz Trebinja.
U Mostaru, 26.04.2007. godine
Centar za kulturu

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-07-11

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden