Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 207 (118 - нова серија)

Година XXXII фебруар/вељача 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Лазар Манојловић
Књиге споменик као обелиск
Душку Трифуновићу у част

(Часна доколица, I, Удварач на великом одмору, издање Стилос,
Нови Сад, Књига мог живота, Инстел, Нови Сад)

У ноћи пред нову, 2007. годину, укључим све сијалице у стану и на тераси. Растјерао сам таму, која већ петнаест година влада. Са пуно свјетлости дочеках поноћ и уђох у ново љето са жељом да свијет живи у свијетлу, а не у тами.

У рукама чаша вина и књига Часна доколица – Душко Трифуновић, сјајни избор пјесама који је извршио заједнички нам пријатељ Перо Зубац. Тако сам са Душком ушао у нову, 2007. годину, а у јануару му је годишњица смрти. У јануару му дижу споменик на Брду Черат у Сремским Карловцима. А мени суза у оку над књигом изабране Душкове поезије. Вино, пјесма, свјетлост само нема гитаре Бранка Пражића, нераздвојног Душковог друга, сапутника и сапатника посљедњих година који је маестрално пјевао Душкове пјесме уз звуке гитаре. А уз то ми навиру и ријечи Пере Зубца: – Пјесници се рађају и умиру као пјесници. Ово вријеме нема поезије. То је слабост времена, а не поезије. (…) Кад је Душко, након Сарајева, дошао у Нови Сад рекао сам му да ће ми бити драго да будем други пјесник у Новом Саду. Душку је то било драго и то је превагнуло да у том граду постане Новосађанин и измаглица, а не избјеглица.

Душко Трифуновић: Часна доколица

Душко Трифуновић: Часна доколица

За сву пажњу, подршку и пријатељство Душко Трифуновић се сјајно одужио Новом Саду, али исто тако и Нови Сад се одужио Душку. За шездесетогодишњицу књижевног живота и рада приређен му је, у новембру 2005. године, величанствен концерт у Српском народном позоришту. Компанија Инстел увела је књижевну награду (Душко је први њен добитник) која ће се звати Душковим именом. На дан комеморације, градоначелница Новог Сада, Маја Гојковић, у сали Матице српске прогласила је Душка Трифуновића градоначелником поезије и пјесника Новог Сада. Да би за сва времена почивао у Сремским Карловцима.

Пјеснички, а босанскохерцеговачки и југословенски великан поезије, Душко Трифуновић најљепше и најплодније године живота оставио је у Сарајеву. Преко три деценије.

– У Сарајеву сам написао своје најбоље пјесме, дјеца су ми се тамо родила, гроб мога оца је тамо, па сам се трудио да заслужим и у том граду добијем улицу кад умрем, библиотеку да назову мојим именом. Али сада ће Сарајево имати толико много ратника и хероја … мене неће ништа запасти.

Хоће ли Сарајево умјети да мисли, као што је Душко пјевао у њему, и да му се одужи? Други су то већ учинили.

У обимном, а сјајном есеју о Душку Трифуновићу, у књизи Часна доколица, пјесник Перо Зубац записао је и ове редове:

– Млади песници су га својатали као учитеља, стари су му меркали мане. Деца су га волела, учитељи цитирали, рецитатори казивали, најпознатији певачи певали; они који су планирали подмлађивање наших академија избрисали су га са спискова унапред. Неко ко је народни не може бити у елити. Неко ко је свачији, није ничији. Неко коме верују на невиђено, неће веровати наслепо.

Власт је више пјеснике прогањала, него ли је поезију читала, па зато улицама, трговима и школама даје имена за која нико није чуо.

Уосталом, Душко Трифуновић је себи, за живота, подигао споменике на које рђа никада неће пасти, које нико неће рушити. Оставио је за живога 84 књиге пјесама и четири романа. То је пјеснички обелиск који сија на све стране и на даљине. И сам Душко нам је поручио: – памтите ме по пјесмама мојим!

И три књиге штампане у поводу годишњице смрти, 28. јануара 2007. године, су најљепши темељи тог обелиска. Оне ће се уклопити у прелијепи споменик од мермера који ће красити Брдо Черат, на градском гробљу у Сремским Карловцима. На четири стране Новог Сада четири великана: Змај Јова, Бранко Радичевић, Мика Антић и Душко Трифуновић. А што се књига тиче Душкову поезију не треба објашњавати већ читати и памтити, а кроз музику га и слушати. Душко је академија сам по себи.

Ко има Душкове књиге поезије – има велико духовно богатство, а оно свима треба.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-04-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска