Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 207 (118 - nova serija)

Godina XXXII februar/veljača 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Lazar Manojlović
Knjige spomenik kao obelisk
Dušku Trifunoviću u čast

(Časna dokolica, I, Udvarač na velikom odmoru, izdanje Stilos,
Novi Sad, Knjiga mog života, Instel, Novi Sad)

U noći pred novu, 2007. godinu, uključim sve sijalice u stanu i na terasi. Rastjerao sam tamu, koja već petnaest godina vlada. Sa puno svjetlosti dočekah ponoć i uđoh u novo ljeto sa željom da svijet živi u svijetlu, a ne u tami.

U rukama čaša vina i knjiga Časna dokolica – Duško Trifunović, sjajni izbor pjesama koji je izvršio zajednički nam prijatelj Pero Zubac. Tako sam sa Duškom ušao u novu, 2007. godinu, a u januaru mu je godišnjica smrti. U januaru mu dižu spomenik na Brdu Čerat u Sremskim Karlovcima. A meni suza u oku nad knjigom izabrane Duškove poezije. Vino, pjesma, svjetlost samo nema gitare Branka Pražića, nerazdvojnog Duškovog druga, saputnika i sapatnika posljednjih godina koji je maestralno pjevao Duškove pjesme uz zvuke gitare. A uz to mi naviru i riječi Pere Zubca: – Pjesnici se rađaju i umiru kao pjesnici. Ovo vrijeme nema poezije. To je slabost vremena, a ne poezije. (…) Kad je Duško, nakon Sarajeva, došao u Novi Sad rekao sam mu da će mi biti drago da budem drugi pjesnik u Novom Sadu. Dušku je to bilo drago i to je prevagnulo da u tom gradu postane Novosađanin i izmaglica, a ne izbjeglica.

Duško Trifunović: Časna dokolica

Duško Trifunović: Časna dokolica

Za svu pažnju, podršku i prijateljstvo Duško Trifunović se sjajno odužio Novom Sadu, ali isto tako i Novi Sad se odužio Dušku. Za šezdesetogodišnjicu književnog života i rada priređen mu je, u novembru 2005. godine, veličanstven koncert u Srpskom narodnom pozorištu. Kompanija Instel uvela je književnu nagradu (Duško je prvi njen dobitnik) koja će se zvati Duškovim imenom. Na dan komemoracije, gradonačelnica Novog Sada, Maja Gojković, u sali Matice srpske proglasila je Duška Trifunovića gradonačelnikom poezije i pjesnika Novog Sada. Da bi za sva vremena počivao u Sremskim Karlovcima.

Pjesnički, a bosanskohercegovački i jugoslovenski velikan poezije, Duško Trifunović najljepše i najplodnije godine života ostavio je u Sarajevu. Preko tri decenije.

– U Sarajevu sam napisao svoje najbolje pjesme, djeca su mi se tamo rodila, grob moga oca je tamo, pa sam se trudio da zaslužim i u tom gradu dobijem ulicu kad umrem, biblioteku da nazovu mojim imenom. Ali sada će Sarajevo imati toliko mnogo ratnika i heroja … mene neće ništa zapasti.

Hoće li Sarajevo umjeti da misli, kao što je Duško pjevao u njemu, i da mu se oduži? Drugi su to već učinili.

U obimnom, a sjajnom eseju o Dušku Trifunoviću, u knjizi Časna dokolica, pjesnik Pero Zubac zapisao je i ove redove:

– Mladi pesnici su ga svojatali kao učitelja, stari su mu merkali mane. Deca su ga volela, učitelji citirali, recitatori kazivali, najpoznatiji pevači pevali; oni koji su planirali podmlađivanje naših akademija izbrisali su ga sa spiskova unapred. Neko ko je narodni ne može biti u eliti. Neko ko je svačiji, nije ničiji. Neko kome veruju na neviđeno, neće verovati naslepo.

Vlast je više pjesnike proganjala, nego li je poeziju čitala, pa zato ulicama, trgovima i školama daje imena za koja niko nije čuo.

Uostalom, Duško Trifunović je sebi, za života, podigao spomenike na koje rđa nikada neće pasti, koje niko neće rušiti. Ostavio je za živoga 84 knjige pjesama i četiri romana. To je pjesnički obelisk koji sija na sve strane i na daljine. I sam Duško nam je poručio: – pamtite me po pjesmama mojim!

I tri knjige štampane u povodu godišnjice smrti, 28. januara 2007. godine, su najljepši temelji tog obeliska. One će se uklopiti u prelijepi spomenik od mermera koji će krasiti Brdo Čerat, na gradskom groblju u Sremskim Karlovcima. Na četiri strane Novog Sada četiri velikana: Zmaj Jova, Branko Radičević, Mika Antić i Duško Trifunović. A što se knjiga tiče Duškovu poeziju ne treba objašnjavati već čitati i pamtiti, a kroz muziku ga i slušati. Duško je akademija sam po sebi.

Ko ima Duškove knjige poezije – ima veliko duhovno bogatstvo, a ono svima treba.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-04-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden