Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 206 (117 - nova serija)

Godina XXXII januar/sijechanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Enes Topalovic'
Zlatne ruke

Imao stari Ciganin tri sina. Nishta cigansko nisu imali, a stari chergash se uokolo hvalio da su mu sinovi ko pashalije plemenite krvi. Zato odluchi da ih ne odgaja kao Cigane chergashe i lutalice vec' kao ”uspjeshne” i, kako je volio rec'i, civilizovane ljude. Svo svoje, nemalo cigansko umijec'e je ulozhio da ostvari taj pashinski naum.

Najstarijeg s mukom upisa na vojne shkole ne bi li postigao chast i ugled oficirsku. Ali najstariji se nije volio truditi, zvanje oficira mu je bilo daleko, te on prechicom postade vojni kuhar i poche zaradjivati redovnu platu. Stari chergash se tjeshio da mu sin bar nec'e krasti i prositi i da c'e imati svoju redovnu nafaku. Ali shejtan ne dade najstarijem sinu mira te on svaku zaradjenu platu profuc'ka na terevenke i propi se lutajuc'i sa sumnjivim jaranima i noc'nim damama.

Nafija C'atic': Razigrani konji, ulje na platnu

Nafija C'atic': Razigrani konji, ulje na platnu

I nakon deset dugih godina borbe sa sinovljevim porocima stari chergash dizhe ruke, duboko odhuknu i teshka srca priznade da najstarijem ne bi smio povjeriti ni dvije ovce da chuva.

Dok se stari Ciganin borio da uputi najstarijeg, srednjeg mu sina nestade. Rekoshe da je otishao u nekim seobama naroda u bijeli svijet i dugo ne bjeshe ni traga ni glasa od njega.

Najmladji, pak, doslovno prihvati ochev nijet i sav mu se posveti chvrsto rijeshen da napusti ciganluk i stekne zavidno imanje. Otac se prvo obradova, ali ubrzo poche chupati svoju sijedu kosu. Njegova najmladja nada je shparala, shkrtarila, pa i potkradala i samog sebe i starog oca da stekne imanje i chast, te se trsi ciganluka. Znalo se desiti da je, preuzevshi od oca vodjenje poslova, najmladji znao danima i sedmicama drzhati sve ukuc'ane na ”kruhu i vodi” samo da bi se ushparalo i ushlo u vidjenije drushtvo. Ali, avaj, nishta nije pomagalo. Poslovi nisu ishli, pa je mladi gazda uvodio i post u ochevoj kuc'i.

I tako; dok je najstariji negdje pijanchio i lumpovao po kafanama i kuplerajima, najmladji je torturisao familiju nedostizhnim ciljevima i uzaludnim shkrtarenjem.

Vrijeme je prolazilo a stari Ciganin molio Boga da ga uzme sebi.

* * *

Jednoga dana odnekud stizhe glas da mu stizhe srednji sin. Pred njim je ishla i pricha o njegovim zlatnim rukama i zavidnom imetku koji je stekao u svijetu.

Svi se obradovashe; i otac i oba brata. Najstariji je vec' u mislima plivao u moru pic'a, a najmladji zamishljao veliko, zajednichko imanje iz snova.

Dodje srednji sin Ciganinov, shiroka osmijeha, shiroke dushe i shiroke ruke.

Ne prodje dugo nestade njegovog imetka. Neshto propi i prokocka najstariji mu brat, neshto otac podmiri svoje dugove, neshto najmladji mu brat ulozhi u beskorisne poslove, a ostatak razgrabi brojna ciganska rodbina.

Nagovorishe ga da opet ide u bijeli svijet trazhiti selameta.

I on ode oborene glave pljujuc'i u svoje zlatne ruke.

* * *

Ne prodje vishe nego u dobroj prichi i on se opet vrati josh imuc'niji, josh shireg osmijeha i rashirenih ruku.

Sjatishe se oko njega svi; i otac i najstariji i najmladji brat, i svi rodjaci do desetog ciganskog koljena i dalje.

– E, vala, brate, zbilja imash zlatne ruke. Opet ti se posrec'ilo. Trebalo bi to zaliti i proslaviti da ih ne malerishemo – sheretio je najstariji.

– Ti si, brate, vec' otkinuo i palac i kazhiprst sa obje moje ruke. Doshao si do srednjaka i on ti je ovaj put dovoljan – reche srednji brat smijeshec'i se. Najstariji prokonta, pochesha se po glavi, pronadje da je uvrijedjen, naljuti se i ode kunuc'i se da se odriche svoga srednjeg brata.

– Pusti pijanicu! Nego da mi nashe imanje opet gradimo – shkiljio je najmladji brat.

– A ti si, brate, vec' otkinuo moju lijevu zlatnu ruku od shake do lakta, ali ne velim da nec'u opet dati isto – smijeshio se srednji brat.

I najmladji se nadje uvrijedjen i ljutit ode.

* * *

Od tada kao da nisu vishe bili brac'a.

Otac je umro pod chergom. Nije mogao ili nije zhelio zhivjeti u kuc'i koju mu je sagradio srednji sin.

Najstariji je pijanchio i dalje. Najmladji je shtedio do ludila da stekne neshto.

Ni srednji nije vishe radio niti zaradjivao svojim zlatnim rukama.

Nije mu vishe ni trebalo.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden