Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 206 (117 - нова серија)

Година XXXII јануар/сијечањ 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Енес Топаловић
Златне руке

Имао стари Циганин три сина. Ништа циганско нису имали, а стари чергаш се уоколо хвалио да су му синови ко пашалије племените крви. Зато одлучи да их не одгаја као Цигане чергаше и луталице већ као „успјешне“ и, како је волио рећи, цивилизоване људе. Сво своје, немало циганско умијеће је уложио да оствари тај пашински наум.

Најстаријег с муком уписа на војне школе не би ли постигао част и углед официрску. Али најстарији се није волио трудити, звање официра му је било далеко, те он пречицом постаде војни кухар и поче зарађивати редовну плату. Стари чергаш се тјешио да му син бар неће красти и просити и да ће имати своју редовну нафаку. Али шејтан не даде најстаријем сину мира те он сваку зарађену плату профућка на теревенке и пропи се лутајући са сумњивим јаранима и ноћним дамама.

Нафија Ћатић: Разиграни коњи, уље на платну

Нафија Ћатић: Разиграни коњи, уље на платну

И након десет дугих година борбе са синовљевим пороцима стари чергаш диже руке, дубоко одхукну и тешка срца признаде да најстаријем не би смио повјерити ни двије овце да чува.

Док се стари Циганин борио да упути најстаријег, средњег му сина нестаде. Рекоше да је отишао у неким сеобама народа у бијели свијет и дуго не бјеше ни трага ни гласа од њега.

Најмлађи, пак, дословно прихвати очев нијет и сав му се посвети чврсто ријешен да напусти циганлук и стекне завидно имање. Отац се прво обрадова, али убрзо поче чупати своју сиједу косу. Његова најмлађа нада је шпарала, шкртарила, па и поткрадала и самог себе и старог оца да стекне имање и част, те се трси циганлука. Знало се десити да је, преузевши од оца вођење послова, најмлађи знао данима и седмицама држати све укућане на „круху и води“ само да би се ушпарало и ушло у виђеније друштво. Али, авај, ништа није помагало. Послови нису ишли, па је млади газда уводио и пост у очевој кући.

И тако; док је најстарији негдје пијанчио и лумповао по кафанама и куплерајима, најмлађи је тортурисао фамилију недостижним циљевима и узалудним шкртарењем.

Вријеме је пролазило а стари Циганин молио Бога да га узме себи.

* * *

Једнога дана однекуд стиже глас да му стиже средњи син. Пред њим је ишла и прича о његовим златним рукама и завидном иметку који је стекао у свијету.

Сви се обрадоваше; и отац и оба брата. Најстарији је већ у мислима пливао у мору пића, а најмлађи замишљао велико, заједничко имање из снова.

Дође средњи син Циганинов, широка осмијеха, широке душе и широке руке.

Не прође дуго нестаде његовог иметка. Нешто пропи и прокоцка најстарији му брат, нешто отац подмири своје дугове, нешто најмлађи му брат уложи у бескорисне послове, а остатак разграби бројна циганска родбина.

Наговорише га да опет иде у бијели свијет тражити селамета.

И он оде оборене главе пљујући у своје златне руке.

* * *

Не прође више него у доброј причи и он се опет врати још имућнији, још ширег осмијеха и раширених руку.

Сјатише се око њега сви; и отац и најстарији и најмлађи брат, и сви рођаци до десетог циганског кољена и даље.

– Е, вала, брате, збиља имаш златне руке. Опет ти се посрећило. Требало би то залити и прославити да их не малеришемо – шеретио је најстарији.

– Ти си, брате, већ откинуо и палац и кажипрст са обје моје руке. Дошао си до средњака и он ти је овај пут довољан – рече средњи брат смијешећи се. Најстарији проконта, почеша се по глави, пронађе да је увријеђен, наљути се и оде кунући се да се одриче свога средњег брата.

– Пусти пијаницу! Него да ми наше имање опет градимо – шкиљио је најмлађи брат.

– А ти си, брате, већ откинуо моју лијеву златну руку од шаке до лакта, али не велим да нећу опет дати исто – смијешио се средњи брат.

И најмлађи се нађе увријеђен и љутит оде.

* * *

Од тада као да нису више били браћа.

Отац је умро под чергом. Није могао или није желио живјети у кући коју му је саградио средњи син.

Најстарији је пијанчио и даље. Најмлађи је штедио до лудила да стекне нешто.

Ни средњи није више радио нити зарађивао својим златним рукама.

Није му више ни требало.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-01-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска