Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 206 (117 - nova serija)

Godina XXXII januar/siječanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Enes Topalović
Zlatne ruke

Imao stari Ciganin tri sina. Ništa cigansko nisu imali, a stari čergaš se uokolo hvalio da su mu sinovi ko pašalije plemenite krvi. Zato odluči da ih ne odgaja kao Cigane čergaše i lutalice već kao ”uspješne” i, kako je volio reći, civilizovane ljude. Svo svoje, nemalo cigansko umijeće je uložio da ostvari taj pašinski naum.

Najstarijeg s mukom upisa na vojne škole ne bi li postigao čast i ugled oficirsku. Ali najstariji se nije volio truditi, zvanje oficira mu je bilo daleko, te on prečicom postade vojni kuhar i poče zarađivati redovnu platu. Stari čergaš se tješio da mu sin bar neće krasti i prositi i da će imati svoju redovnu nafaku. Ali šejtan ne dade najstarijem sinu mira te on svaku zarađenu platu profućka na terevenke i propi se lutajući sa sumnjivim jaranima i noćnim damama.

Nafija Ćatić: Razigrani konji, ulje na platnu

Nafija Ćatić: Razigrani konji, ulje na platnu

I nakon deset dugih godina borbe sa sinovljevim porocima stari čergaš diže ruke, duboko odhuknu i teška srca priznade da najstarijem ne bi smio povjeriti ni dvije ovce da čuva.

Dok se stari Ciganin borio da uputi najstarijeg, srednjeg mu sina nestade. Rekoše da je otišao u nekim seobama naroda u bijeli svijet i dugo ne bješe ni traga ni glasa od njega.

Najmlađi, pak, doslovno prihvati očev nijet i sav mu se posveti čvrsto riješen da napusti ciganluk i stekne zavidno imanje. Otac se prvo obradova, ali ubrzo poče čupati svoju sijedu kosu. Njegova najmlađa nada je šparala, škrtarila, pa i potkradala i samog sebe i starog oca da stekne imanje i čast, te se trsi ciganluka. Znalo se desiti da je, preuzevši od oca vođenje poslova, najmlađi znao danima i sedmicama držati sve ukućane na ”kruhu i vodi” samo da bi se ušparalo i ušlo u viđenije društvo. Ali, avaj, ništa nije pomagalo. Poslovi nisu išli, pa je mladi gazda uvodio i post u očevoj kući.

I tako; dok je najstariji negdje pijančio i lumpovao po kafanama i kuplerajima, najmlađi je torturisao familiju nedostižnim ciljevima i uzaludnim škrtarenjem.

Vrijeme je prolazilo a stari Ciganin molio Boga da ga uzme sebi.

* * *

Jednoga dana odnekud stiže glas da mu stiže srednji sin. Pred njim je išla i priča o njegovim zlatnim rukama i zavidnom imetku koji je stekao u svijetu.

Svi se obradovaše; i otac i oba brata. Najstariji je već u mislima plivao u moru pića, a najmlađi zamišljao veliko, zajedničko imanje iz snova.

Dođe srednji sin Ciganinov, široka osmijeha, široke duše i široke ruke.

Ne prođe dugo nestade njegovog imetka. Nešto propi i prokocka najstariji mu brat, nešto otac podmiri svoje dugove, nešto najmlađi mu brat uloži u beskorisne poslove, a ostatak razgrabi brojna ciganska rodbina.

Nagovoriše ga da opet ide u bijeli svijet tražiti selameta.

I on ode oborene glave pljujući u svoje zlatne ruke.

* * *

Ne prođe više nego u dobroj priči i on se opet vrati još imućniji, još šireg osmijeha i raširenih ruku.

Sjatiše se oko njega svi; i otac i najstariji i najmlađi brat, i svi rođaci do desetog ciganskog koljena i dalje.

– E, vala, brate, zbilja imaš zlatne ruke. Opet ti se posrećilo. Trebalo bi to zaliti i proslaviti da ih ne malerišemo – šeretio je najstariji.

– Ti si, brate, već otkinuo i palac i kažiprst sa obje moje ruke. Došao si do srednjaka i on ti je ovaj put dovoljan – reče srednji brat smiješeći se. Najstariji prokonta, počeša se po glavi, pronađe da je uvrijeđen, naljuti se i ode kunući se da se odriče svoga srednjeg brata.

– Pusti pijanicu! Nego da mi naše imanje opet gradimo – škiljio je najmlađi brat.

– A ti si, brate, već otkinuo moju lijevu zlatnu ruku od šake do lakta, ali ne velim da neću opet dati isto – smiješio se srednji brat.

I najmlađi se nađe uvrijeđen i ljutit ode.

* * *

Od tada kao da nisu više bili braća.

Otac je umro pod čergom. Nije mogao ili nije želio živjeti u kući koju mu je sagradio srednji sin.

Najstariji je pijančio i dalje. Najmlađi je štedio do ludila da stekne nešto.

Ni srednji nije više radio niti zarađivao svojim zlatnim rukama.

Nije mu više ni trebalo.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden