Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 205 (116 - nova serija)

Godina XXXI decembar/prosinac 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Mustafa Gafic'
U Travniku otvoren
”Jesenji salon 2006.”

izlozhena 54 djela od 32 autora

Nakon pozdravne besjede Elvedine Hrustanovic', predsjednice Udruzhenja likovnih stvaralaca iz Travnika govorila je Fatima Maslic', direktorica Zavichajnog muzeja u kojem je otvorena ova izlozhba.

Pozdravljajuc'i mnogobrojne prisutne ljubitelje likovnih umjetnosti, u prizemlju zgrade Zavichajnog muzeja, gdje je postavljena izlozhba travnichkih slikara ”Jesenji salon 2006.”, predsjednica Udruzhenja likovnih stvaralaca iz Travnika Elvedina Hrustanovic' je, pored ostalog, istaknula da su izlozhena 54 djela od 32 autora i da c'e izlozhba za koju je shtampan luksuzni katalog sa reprodukcijama u boji biti otvoren do 5. decembra ove godine.

Prije proglashavanja izlozhbe otvorenom, direktorica Zavichajnog muzeja historicharka umjetnosti Fatima Maslic' je naglasila da je ovo Udruzhenje u svom chetverogodishnjem radu preraslo u respektabilnu kulturnu pojavu i doprinijelo da ova sredina postane prepoznatljiva ne samo po djelovanju likovnih stvaralaca nego i po revitaliziranim potencijalima kulturnog naslijedja i uspjesima pojedinaca na knjizhevnom polju i publicistici i drugom. O tome svjedochi i do sada odrzhanih osam proljetnih i jesenjih salona i trec'a likovna kolonija ”Stari grad Travnik” chija je izlozhba nedavno otvorena u travnichkoj galeriji ”Terra”.

Chlanovi ovog Udruzhenja se redovno odazivaju na pozive iz dobrotvornih akcija jer su, na primjer, poklonili fundus slika sa proshlogodishnje likovne kolonije u korist obnove gradske tvrdjave iz XV vijeka. U Muzej su vec' pristigla djela za izlozhbu od chije c'e se prodaje sakupiti sredstva za humanitarnu akciju Foruma ”SYD” nazvanu ”Spasimo mlade zhivote” – za nabavku inkubatora u Pedijatrijskom odjelu Kantonalne bolnice u Travniku. U toku su i pripreme za izlozhbu kojom c'e se travnichki umjetnici naredne godine predstaviti u Lajpcigu s kojim je Travnik zbratimljen. Jedan od osnivacha Udruzhenja Ratko Ljeshic' je ove godine predstavljao BiH na Internacionalnoj likovnoj koloniji u Kanadi na koju je pozvan i naredne godine a slikarica Vjekoslava-Vjeka Chondric' priprema pokretanje Likovne kolonije u Fojnici…

Ovo Udruzhenje, koje okuplja oko 40 chlanova razne starosne dobi, zanimanja i preokupacija od pochetka, prije chetiri godine uspjeshno djeluje uz logistichku pomoc' Zavichajnog muzeja. Njegovi chlanovi uz veliki entuzijazam osmishljavaju i realizuju razlichite programe a povezuje ih ljubav prema likovnom stvaralashtvu uz zajednichko druzhenje i njegovanje medjusobnog prijateljstva. Ti ljudski odnosi medju chlanovima daju ovom Udruzhenju lijepi gradjanski shtih, iako ova sredina treba biti ponosna i na nemjerljivu kulturoloshku vrijednost rada njegovih chlanova koji su i iz Novog Travnika, Viteza, Fojnice, Sanskog Mosta i dr. Najnovija likovna produkcija 32 autora sastoji se od prepoznatljivih pojedinachnih likovnih pristupa i razlichitog kvaliteta radova od amaterskih pokushaja do zrelih likovnih rjeshenja na ovoj izlozhbi revijalnog karaktera, rekla je Fatima Maslic', na kraju svog nadahnutog izlaganja.

Elvedina Hrustanovic'

Elvedina Hrustanovic'

Eno Tamburic'

Eno Tamburic'

Hajrudin Kujundzhic'

Hajrudin Kujundzhic'

Ismet Begovic'

Ismet Begovic'

Radivoje Ljeshic'

Radivoje Ljeshic'

Ragib Bajramovic'

Ragib Bajramovic'

Rasema Hrvachic'

Rasema Hrvachic'

Sanja Djulvat-Babic'

Sanja Djulvat-Babic'

Marija Ohnec

Marija Ohnec

Marija Sharic'

Marija Sharic'

Marinko Slipac

Marinko Slipac

Mustafa Varupa

Mustafa Varupa

Jasenka Jenko

Jasenka Jenko

Jelica Markunovic'

Jelica Markunovic'

Jozo Romic'

Jozo Romic'

Mahatma Repovac

Mahatma Repovac

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-05

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden