Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 205 (116 - nova serija)

Godina XXXI decembar/prosinac 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Mustafa Gafić
U Travniku otvoren
”Jesenji salon 2006.”

izložena 54 djela od 32 autora

Nakon pozdravne besjede Elvedine Hrustanović, predsjednice Udruženja likovnih stvaralaca iz Travnika govorila je Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja u kojem je otvorena ova izložba.

Pozdravljajući mnogobrojne prisutne ljubitelje likovnih umjetnosti, u prizemlju zgrade Zavičajnog muzeja, gdje je postavljena izložba travničkih slikara ”Jesenji salon 2006.”, predsjednica Udruženja likovnih stvaralaca iz Travnika Elvedina Hrustanović je, pored ostalog, istaknula da su izložena 54 djela od 32 autora i da će izložba za koju je štampan luksuzni katalog sa reprodukcijama u boji biti otvoren do 5. decembra ove godine.

Prije proglašavanja izložbe otvorenom, direktorica Zavičajnog muzeja historičarka umjetnosti Fatima Maslić je naglasila da je ovo Udruženje u svom četverogodišnjem radu preraslo u respektabilnu kulturnu pojavu i doprinijelo da ova sredina postane prepoznatljiva ne samo po djelovanju likovnih stvaralaca nego i po revitaliziranim potencijalima kulturnog naslijeđa i uspjesima pojedinaca na književnom polju i publicistici i drugom. O tome svjedoči i do sada održanih osam proljetnih i jesenjih salona i treća likovna kolonija ”Stari grad Travnik” čija je izložba nedavno otvorena u travničkoj galeriji ”Terra”.

Članovi ovog Udruženja se redovno odazivaju na pozive iz dobrotvornih akcija jer su, na primjer, poklonili fundus slika sa prošlogodišnje likovne kolonije u korist obnove gradske tvrđave iz XV vijeka. U Muzej su već pristigla djela za izložbu od čije će se prodaje sakupiti sredstva za humanitarnu akciju Foruma ”SYD” nazvanu ”Spasimo mlade živote” – za nabavku inkubatora u Pedijatrijskom odjelu Kantonalne bolnice u Travniku. U toku su i pripreme za izložbu kojom će se travnički umjetnici naredne godine predstaviti u Lajpcigu s kojim je Travnik zbratimljen. Jedan od osnivača Udruženja Ratko Lješić je ove godine predstavljao BiH na Internacionalnoj likovnoj koloniji u Kanadi na koju je pozvan i naredne godine a slikarica Vjekoslava-Vjeka Čondrić priprema pokretanje Likovne kolonije u Fojnici…

Ovo Udruženje, koje okuplja oko 40 članova razne starosne dobi, zanimanja i preokupacija od početka, prije četiri godine uspješno djeluje uz logističku pomoć Zavičajnog muzeja. Njegovi članovi uz veliki entuzijazam osmišljavaju i realizuju različite programe a povezuje ih ljubav prema likovnom stvaralaštvu uz zajedničko druženje i njegovanje međusobnog prijateljstva. Ti ljudski odnosi među članovima daju ovom Udruženju lijepi građanski štih, iako ova sredina treba biti ponosna i na nemjerljivu kulturološku vrijednost rada njegovih članova koji su i iz Novog Travnika, Viteza, Fojnice, Sanskog Mosta i dr. Najnovija likovna produkcija 32 autora sastoji se od prepoznatljivih pojedinačnih likovnih pristupa i različitog kvaliteta radova od amaterskih pokušaja do zrelih likovnih rješenja na ovoj izložbi revijalnog karaktera, rekla je Fatima Maslić, na kraju svog nadahnutog izlaganja.

Elvedina Hrustanović

Elvedina Hrustanović

Eno Tamburić

Eno Tamburić

Hajrudin Kujundžić

Hajrudin Kujundžić

Ismet Begović

Ismet Begović

Radivoje Lješić

Radivoje Lješić

Ragib Bajramović

Ragib Bajramović

Rasema Hrvačić

Rasema Hrvačić

Sanja Đulvat-Babić

Sanja Đulvat-Babić

Marija Ohnec

Marija Ohnec

Marija Šarić

Marija Šarić

Marinko Slipac

Marinko Slipac

Mustafa Varupa

Mustafa Varupa

Jasenka Jenko

Jasenka Jenko

Jelica Markunović

Jelica Markunović

Jozo Romić

Jozo Romić

Mahatma Repovac

Mahatma Repovac

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-05

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden