Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 205 (116 - нова серија)

Година XXXI децембар/просинац 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Мустафа Гафић
У Травнику отворен
„Јесењи салон 2006.“

изложена 54 дјела од 32 аутора

Након поздравне бесједе Елведине Хрустановић, предсједнице Удружења ликовних стваралаца из Травника говорила је Фатима Маслић, директорица Завичајног музеја у којем је отворена ова изложба.

Поздрављајући многобројне присутне љубитеље ликовних умјетности, у приземљу зграде Завичајног музеја, гдје је постављена изложба травничких сликара „Јесењи салон 2006.“, предсједница Удружења ликовних стваралаца из Травника Елведина Хрустановић је, поред осталог, истакнула да су изложена 54 дјела од 32 аутора и да ће изложба за коју је штампан луксузни каталог са репродукцијама у боји бити отворен до 5. децембра ове године.

Прије проглашавања изложбе отвореном, директорица Завичајног музеја хисторичарка умјетности Фатима Маслић је нагласила да је ово Удружење у свом четверогодишњем раду прерасло у респектабилну културну појаву и допринијело да ова средина постане препознатљива не само по дјеловању ликовних стваралаца него и по ревитализираним потенцијалима културног наслијеђа и успјесима појединаца на књижевном пољу и публицистици и другом. О томе свједочи и до сада одржаних осам прољетних и јесењих салона и трећа ликовна колонија „Стари град Травник“ чија је изложба недавно отворена у травничкој галерији „Терра“.

Чланови овог Удружења се редовно одазивају на позиве из добротворних акција јер су, на примјер, поклонили фундус слика са прошлогодишње ликовне колоније у корист обнове градске тврђаве из XV вијека. У Музеј су већ пристигла дјела за изложбу од чије ће се продаје сакупити средства за хуманитарну акцију Форума „SYD“ названу „Спасимо младе животе“ – за набавку инкубатора у Педијатријском одјелу Кантоналне болнице у Травнику. У току су и припреме за изложбу којом ће се травнички умјетници наредне године представити у Лајпцигу с којим је Травник збратимљен. Један од оснивача Удружења Ратко Љешић је ове године представљао БиХ на Интернационалној ликовној колонији у Канади на коју је позван и наредне године а сликарица Вјекослава-Вјека Чондрић припрема покретање Ликовне колоније у Фојници…

Ово Удружење, које окупља око 40 чланова разне старосне доби, занимања и преокупација од почетка, прије четири године успјешно дјелује уз логистичку помоћ Завичајног музеја. Његови чланови уз велики ентузијазам осмишљавају и реализују различите програме а повезује их љубав према ликовном стваралаштву уз заједничко дружење и његовање међусобног пријатељства. Ти људски односи међу члановима дају овом Удружењу лијепи грађански штих, иако ова средина треба бити поносна и на немјерљиву културолошку вриједност рада његових чланова који су и из Новог Травника, Витеза, Фојнице, Санског Моста и др. Најновија ликовна продукција 32 аутора састоји се од препознатљивих појединачних ликовних приступа и различитог квалитета радова од аматерских покушаја до зрелих ликовних рјешења на овој изложби ревијалног карактера, рекла је Фатима Маслић, на крају свог надахнутог излагања.

Елведина Хрустановић

Елведина Хрустановић

Ено Тамбурић

Ено Тамбурић

Хајрудин Кујунџић

Хајрудин Кујунџић

Исмет Беговић

Исмет Беговић

Радивоје Љешић

Радивоје Љешић

Рагиб Бајрамовић

Рагиб Бајрамовић

Расема Хрвачић

Расема Хрвачић

Сања Ђулват-Бабић

Сања Ђулват-Бабић

Марија Охнец

Марија Охнец

Марија Шарић

Марија Шарић

Маринко Слипац

Маринко Слипац

Мустафа Варупа

Мустафа Варупа

Јасенка Јенко

Јасенка Јенко

Јелица Маркуновић

Јелица Маркуновић

Јозо Ромић

Јозо Ромић

Махатма Реповац

Махатма Реповац

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-01-05

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска