Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 205 (116 - нова серија)

Година XXXI децембар/просинац 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Слово уредниково – Алија Кебо
Пријатељи никад, непријатељи заувијек!

За овај наслов, засигурно, аутор је неким мостомрсцима „угодио“ и они ће ликовати и, можда, „честитати“, док ће га они други, а има их читава мала армија у граду, земљи и свијету грдити и осуђивати и засути писмима (попут писма из Аустралије које објављујемо у овом броју на 101. страни).

Додуше, између живота какав јесте у Мостару и живота очекиваног, прижељкиваног постоји разлика. Огромна. Кад човјек помисли да су многе мостарске љубави, љубави између два дијела града (а Мостар никада у својој повијести не бијаше двоград) постале прошлост, па срце зазебе од сазнања да нових љубави неће ни бити.

Пих! – и то ми је неки град, којег називаше: каменград, бехарград, пјесмоград, сунцоград…

Горан Косановић: Капија, Стари мост

Горан Косановић: Капија, Стари мост

Можда ће ови редци изазвати грч и мучнину у душама многих наших вјерних читалаца, али дубока подијељеност у овом граду очигледна је и најобичнијим папцима. Јединствен Мостар! – чиме плачу уста домаћи и страни политичари – све су то само ублехе и булажњења која би боље пристајала негативцима него доброчинитељима људског рода.

Пребијена и окрвављена дјеца, јуниори Вележа на коју је, послије утакмице одигране у, назови западном дијелу града, на коју је насрнула руља од двије стотине хулигана – све говори. Званично саопштење МУПХНЖ је гласило: да су организатори учинили пропуст и да није било довољно обезбјеђења за одржавање меча. Па, прије два мјесеца одиграна је слична текма у Ортијешу када су, такође послије меча, силеџије упале у свлачионицу те претукли младе Вележовце, чак и полицајце којима су отели палице!

Пријатељи никад, непријатељи заувијек! Злосрећни национализам, антипод цивилног друштва, пустоши Мостар и с једне и друге стране линије раздвајања, односно „црте“ која је дубоко укопана, широко зацртана, која је погубна за људе, ал’ пожељна за сулуде. Тај исти, у Мостару разбуктали национализам провинцијализује град на ниво неке забачене средњовјековне, заостале и усране паланке.

Умјесто да уживамо у људској разноликости, да се дивимо једни другима, да у том мноштву волимо себе, али и „оне тамо“ и да у том знаку васпитамо дјецу – у Мостару пред неким школама дежурају полицајци!

А град није само кућа, авеније, дрвореди, мостови; суштина и украс града је човјек. Комшија, знанац из било које четврти града, пролазник, шетач на улици;

онај што ће се с тобом срдачно руковати, што ће те питати за здравље, за породицу, за проблеме;

онај у чијем држању нећеш примјетити ни трунку заједљивости и завидљивости;

онај што сматра да се у овом кошмарном животу морамо окренути новом духу који искључује постојање толико граница, пасоша, ентитета и језика – нека свак говори и пише својим матерњим, народним језиком па ће све бити ОК.

Тако је у свјетским метрополама гдје су се натрпали људи са свих меридијана и гдје су заступљене све вјере, све расе, све боје, читаво шаренило инсана. Па те – како пишу наши мостољупци из иностранства – спопада радост што припадаш том мравињаку човјечанства.

„Драги пријатељу, можда знате, жена Муџевера ми је умрла… а моји унуци, Хана и Мак похађају енглеску школу гдје у једном разреду, са 33 ђака, има 27 различитих вјера и нација – Кинеза, Јапанаца, Монголаца, Италијана, Грка, Турака… и сви живе као једна сложна породица. Тако су моји унуци Хана и Мак недавно ишли у Токијо код родитеља својих јапанских пријатеља, што ће нам ускоро узвратити посјету… Такве односе – да се људи дијеле само на добре и лоше и да је све друго секундарно и ја сам, као професор Средње техничке школе у Мостару пропагирао пуне 43 године“

– јавља из Лондона избјеглица Задик Цезар Данон.

Е, мој профо, то је било у оној бившој земљи коју назваше тамницом народа, а ко упали свјетло ..бем му ћаћу!

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-01-05

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска