Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 204 (115 - nova serija)

Godina XXXI novembar/studeni 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Nusret Kohnić
Sjećanje na velikana
Izidor Papo

(1913.-1996.-2006.)

Četrnaestog oktobra 1996. godine preminuo je i preselio na vječni počinak svjetski velikan akademik profesor dr. Izidor Papo.

Vijest o njegovoj smrti bolno je odjeknula čitavom Evropom, bivšom nam državom, a i u njegovoj voljenoj Hercegovini, a naročito u Mostaru.

Izidor Papo (1913.-1996.)

Izidor Papo (1913.-1996.)

Preminuli dr. Izidor Papo bio je poznati svjetski doktor hirurg-kardiolog i saradnik čuvenog doktora De Bejkija koji je prvi u svijetu izvršio presađivanje ljudskog srca. Posebna i rijetka počast pripala mu je, jer postaje počasni član Kraljevske Medicinske Akademije u Engleskoj i jedan je od devet počasnih članova.

Poznat u svijetu po patentiranju instrumenata koji imaju veliku primjenu u kardiohirurgiji kod nazivom ”Papin prsten”.

U Drugom svjetskom ratu priključuje se borcima NOR-a u borbi protiv fašizma i kao vrsni ljekar spašava ranjene borce svojim hirurškim zahvatima.

Bio sam jedan od sretnika što smo ja i moja porodica imali ovakvog čovjeka istinskog prijatelja.

Karika koja nas je vezala istinski bile su ptice pjevice, koje je pokojnik izuzetno cijenio i volio, i često bi govorio da su Mostar, Mostarci i mostarske ptice duboko u duši i srcu njegovom.

Ove njegove riječi potvrđene su bezbroj puta, a naročito u novembru 1984. godine kada nakratko prekida odmor u Kraljevskoj porodici u Holandiji, da bi došao u Mostar da svečano otvori Republičko takmičenje u uzgoju ptica pjevica koje su bile iz raznih gradova BiH. Njegovo lice je pokazivalo veliku radost i oduševljenje koje nije mogao sakriti. Po povratku u Holandiju članovima kraljevske porodice nije mogao objasniti a niti su oni mogli shvatiti zbog čega je išao u Mostar, jer su Mostar i ptice pjevice bila njegova velika radost i ljubav.

Meni, mojoj porodici i onima koji su ga istinski poštovali, a naročito onima kojim je u teškim momentima pomogao ostaće u trajnoj uspomeni kao čovjek koji je rođeni Hercegovac i čovjek koji je istinski volio naš grad kao i svakog dobronamjernog čovjeka.

Ne možemo da ne spomenemo njegovo veliko zalaganje i pomoć za izgradnju Regionalnog medicinskog centra u Mostaru.

Neka mu je vječna slava i hvala!

Nusret Kohnić, Mostar

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-03

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden