Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 204 (115 - nova serija)

Godina XXXI novembar/studeni 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Šemsudin Zlatko Serdarević
Brozović fudbalska legenda
Miroslav Brozović

(1917.-2006.)

Poštovani članovi porodice Brozović, tužni skupe! Pripremajući jednu televizijsku emisiju o legendarnom fudbalskom asu Miroslavu Mehi Brozoviću, bio sam u prilici da u nekoliko navrata sa tim čovjekom provedem prekrasne časove druženja.

Iako u poodmaklim godinama Brozović je zračio veliku energiju. Ostavljao je utisak čovjeka koji je spreman da ponovo zakorači u svijet sporta kome je poklonio cijeli svoj život. Ko je mogao pretpostaviti da će malodobni mladić, do tada zanesen vježbama u mostarskom Sokolu, napraviti blistavu karijeru i svrstati se među elitne mostarske, hrvatske, bosanskohercegovačke i jugoslovenske asove.

U vremenu kada smo u stanu porodice Peršić, koja mu je poklanjala svu dužnu pažnju i porodičnu ljubav, prebirali po uspomenama, često bi mu se oči ovlažile tako da sam shvatio da se u tom do tada nepoznatom čovjeku, koji je u životu a posebno na fudbalskom terenu, ostavljao utisak neustrašivog robusnog borca, ustvari krila jedna vrlo osjetljiva i osjećajna duša – tipična mostarska duša. Kako se upravo u očima svake ličnosti krije njegova duša, mogao sam u tim plavim prostranstvima njegovih zjenica vidjeti široku, raspojasanu dušu koja je volila i drugima život darivala.

Miroslav Brozović (1917.-2006.)

Miroslav Brozović (1917.-2006.)

U njegovim uzdasima krila se velika, zanimljiva i uzbudljiva storija o minulom vremenu u kojoj je bio aktivni akter, ne samo sportskih događaja nego i svega što se oko sporta dešavalo. Na fotosima obješenim o zidove i pedantno složenim u stare patinaste albume, jasno se uočavao plećati mladić plavkaste, u pravilu uredno začešljane kose pune životnosti. Sa sjetom je tumačio i posmatrao te slike, kaleidoskop svoje staze, uviđajući kako je ovozemaljski život uistinu kratak za sve planove i ispunjenje želja. Ali, na svu sreću, on je svoj život ispio na dušak i bez ostatka. Protekao mu je u lijepim uspjesima ne samo na terenu nego i na putovanjima kao i u društvima. Mladić iz Mostara, sa prvim loptanjem u JSK Mostar, dočekao je da 1948. godine na čuvenom Vembliju nastupi u olimpijskoj reprezentaciji Jugoslavije. To je kasnije pošlo za rukom velikom Muhamedu Mujiću i halfu sa Rondoa, Krunoslavu Radiljeviću. Brozović je bio prvi Mostarac sa nastupom u elitnoj olimpijskoj reprezentaciji. Malo je koji mostarski fudbaler imao tako bogatu karijeru kao što je to slučaj sa Miroslavom Mehom Brozovićem. Njegova životna staza išla je od Mostara preko Zagreba, Beograda, Sarajeva, Banjaluke, Doboja i Dubrovnika da bi se krug zatvorio u Mostaru.

U njegovoj priči o minulom vremenu nije bilo hiperbolisanja događaja niti žičnog isticanja. Skromnost, ta vječita komponenta njegove ličnosti, potvrđivala se i onda kada je cjelokupnu karijeru trebalo sublimisati i podvući jasnu crtu. To je karakteristika velikih i on ju je potvrđivao cijelog života.

Miroslav Brozović je po mnogo čemu zanimljiva osoba. Imao sam osjećaj da je mnogo toga o njemu ostalo nezabilježeno. Možda je tome razlog njegova prevelika skromnost ili urođena tajnovitost duše. U svakom slučaju samo bitne stvari se pamte i bilježe – broj nastupa, osvojenih titula i priznanja.

U devetnaestoj godini je u dresu zagrebačkog Građanskog u kome 1939. godine zajedno sa asovima: Higlom, Glazerom, Kokotovićem, Matekalom, Velflom i Jazbinšekom osvaja šampionsku titulu Jugoslavije. Brozović je među jedanaestoricom najboljih fudbalera Građanskog koji 1941. i 1943. godine osvajaju titulu šampiona Hrvatske. Uknjižio je 17 nastupa u reprezentaciji Hrvatske. Dres reprezentacije Jugoslavije oblačio je 17 puta (1940-1948.). U timu beogradskog Partizana 1947. godine, kao kapiten tima, prima pehar maršala Tita. Karijeru je završio u FK Sarajevo čije je boje branio od 1948. do 1954. godine. Kao trener Sarajeva u BiH je donio prvu šampionsku titulu. Svojevremeno je Brozovića legendarni Stjepan Bobek uvrstio u tim svijeta. Svugdje je ostavljao samo lijepe tragove i bilježio značajne uspjehe. Kad je osjetio da ga zove jug, krenuo je u svoj Mostar posjećujući redovno Masline gdje među čempresima sa kumrama i vjernim đivkarima snivaju njegovi roditelji.

Ona druga strana njegove ličnosti otišla je nepovratno sa njegovim sjenima u ovu zemlju koja nas čeka i od koje ne možemo pobjeći, ma koliko to željeli.

Brozovića sam doživio na poseban način, više kao savršeno lijepu i čistu dušu, nego kao sagovornika iz koga kao novinar crpim podatke kako bi njegove sugrađane podsjetio na ovo značajno ime i ovjekovječio ga kao velikog i zaslužnog sportistu čije će ime ostati zlatnim slovima zapisano u svim sportskim enciklopedijama i monografijama klubova čije je boje branio.

Počivao u miru božijem i neka ti je, dragi vrli prijatelju Miroslave, laka zemlja.

Mostar, 6.10.2006.

Slovo na oproštaju od Miroslava Brozovića na katoličkom groblju Masline. Samo par koraka niže njegove grobnice nalazi se vječna kuća sa mramornom loptom olimpijca Krunoslava Krune Radiljevića.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-03

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden