Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 204 (115 - нова серија)

Година XXXI новембар/студени 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Нусрет Кохнић
Сјећање на великана
Изидор Папо

(1913.-1996.-2006.)

Четрнаестог октобра 1996. године преминуо је и преселио на вјечни починак свјетски великан академик професор др. Изидор Папо.

Вијест о његовој смрти болно је одјекнула читавом Европом, бившом нам државом, а и у његовој вољеној Херцеговини, а нарочито у Мостару.

Изидор Папо (1913.-1996.)

Изидор Папо (1913.-1996.)

Преминули др. Изидор Папо био је познати свјетски доктор хирург-кардиолог и сарадник чувеног доктора Де Бејкија који је први у свијету извршио пресађивање људског срца. Посебна и ријетка почаст припала му је, јер постаје почасни члан Краљевске Медицинске Академије у Енглеској и један је од девет почасних чланова.

Познат у свијету по патентирању инструмената који имају велику примјену у кардиохирургији код називом „Папин прстен“.

У Другом свјетском рату прикључује се борцима НОР-а у борби против фашизма и као врсни љекар спашава рањене борце својим хируршким захватима.

Био сам један од сретника што смо ја и моја породица имали оваквог човјека истинског пријатеља.

Карика која нас је везала истински биле су птице пјевице, које је покојник изузетно цијенио и волио, и често би говорио да су Мостар, Мостарци и мостарске птице дубоко у души и срцу његовом.

Ове његове ријечи потврђене су безброј пута, а нарочито у новембру 1984. године када накратко прекида одмор у Краљевској породици у Холандији, да би дошао у Мостар да свечано отвори Републичко такмичење у узгоју птица пјевица које су биле из разних градова БиХ. Његово лице је показивало велику радост и одушевљење које није могао сакрити. По повратку у Холандију члановима краљевске породице није могао објаснити а нити су они могли схватити због чега је ишао у Мостар, јер су Мостар и птице пјевице била његова велика радост и љубав.

Мени, мојој породици и онима који су га истински поштовали, а нарочито онима којим је у тешким моментима помогао остаће у трајној успомени као човјек који је рођени Херцеговац и човјек који је истински волио наш град као и сваког добронамјерног човјека.

Не можемо да не споменемо његово велико залагање и помоћ за изградњу Регионалног медицинског центра у Мостару.

Нека му је вјечна слава и хвала!

Нусрет Кохнић, Мостар

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-01-03

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска