Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 203 (114 - nova serija)

Godina XXXI oktobar/listopad 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Bojan Bogdanović
O bezvremenom herbarijumu

Senad Duran: Posljednji Babilon, Zenica, 2005.

Ne znam bolji način da čitaoca uvedem u para-antički i djelimično paranormalni svijet ovog čudnog herbarijuma priča, nego da parafraziram samog autora i da kažem da je ovo, ništa drugo do svjedočanstvo njegove bezvremene pustolovine u otkrivanju novih-starih svjetova.

Nema ovdje ni u tragovima stvaranja onog književnog diskursa koji likuje nad ruševinama epske tragike, pa ni onog ’skromnog’ usmjeravanja čovječanstva prema jedino mogućem izlazu iz Lavirinta, tako prisutnog u današnjoj bosanskoj prozi, histerično i na ivici zdravog ukusa, hranjenoj lešinom tek završenog (?) rata.

Mogu slobodno reći da se autor majstorski poigrava književnom recepcijom uglavnom znane arhetipske matrice i nekim neočekivanim književnim kodovima, rijetko primjenjenim na ovim prostorima.

Ilustracija Maje Behmen

Ilustracija Maje Behmen

Očit je prilično uspješan pokušaj intertekstualne relacije sa Borhesom i Pavićem, a sve to, treba reći, garnirano blagim sukusom fantastičnog.

Legitimnost sopstvenog pisma ovdje se manifestuje prihvatanjem tuđe-svoje istorije i to svjesnim preuzimanjem svršenih događaja, da bi ih se situiralo u novu poetizovano-fantastičnu realnost, i tim preuzimanjem se onda dođe do potvrde vlastite intertekstualnosti.

Shodno svom ethosu, Senad Duran u priče ubacuje i fine niti kritičkog realizma-osude društva, ali bez pretjeranog moralisanja. Ovdje se ipak, prije svega, može govoriti o neiscrpnom karakteru pripovjedačeve imaginacije.

Suvereno i na mahove ležerno kretanje vremensko-prostornim i ništa manje poetizovanim prostorima priče, uslovljava da se čitalac u magnovenju nađe u stvarnosti-simulakrumu svakodnevnice, prema sopstvenoj mjeri. Veoma pročišćene slike govore i o određenoj nostalgiji za prošlošću a bez današnjeg teškog balasta otuđenosti, zatim o diskretnoj ne-svjesno prisutnoj težnji za sintezom, naizgled nespojivih, heterogenih elemenata jedne beskrajne priče.

U osnovi, radi se o neskrivenom metaforičkom preživljavanju iskustveno nepoznatog ali istovremeno svakom razumljivog, onog što donosi znanje. Iako je svijet nepravedan, bezdušno skrojen za malog čovjeka, titanske teme transformišu njegovu tragediju u jednu prihvatljivu, poetizovanu ravan, koja, i bez previše podržavanja antičke poetike, može donijeti nužno jednostavno shvatanje aistorijski materijalizovane ljepote.

I već tu se javljaju nova rješenja za postvarivanje želje. I već tu leži estetsko i psihološko, ono što mi daje za pravo da zahvalim autoru na antejskoj poruci i dijalogu koji je pokrenuo, dotičući mnogobrojne i raznovrsne aspekte ’drame življenja’.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-12-28

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden