Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 203 (114 - nova serija)

Godina XXXI oktobar/listopad 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Bojan Bogdanovic'
O bezvremenom herbarijumu

Senad Duran: Posljednji Babilon, Zenica, 2005.

Ne znam bolji nachin da chitaoca uvedem u para-antichki i djelimichno paranormalni svijet ovog chudnog herbarijuma pricha, nego da parafraziram samog autora i da kazhem da je ovo, nishta drugo do svjedochanstvo njegove bezvremene pustolovine u otkrivanju novih-starih svjetova.

Nema ovdje ni u tragovima stvaranja onog knjizhevnog diskursa koji likuje nad rushevinama epske tragike, pa ni onog ’skromnog’ usmjeravanja chovjechanstva prema jedino moguc'em izlazu iz Lavirinta, tako prisutnog u danashnjoj bosanskoj prozi, histerichno i na ivici zdravog ukusa, hranjenoj leshinom tek zavrshenog (?) rata.

Mogu slobodno rec'i da se autor majstorski poigrava knjizhevnom recepcijom uglavnom znane arhetipske matrice i nekim neochekivanim knjizhevnim kodovima, rijetko primjenjenim na ovim prostorima.

Ilustracija Maje Behmen

Ilustracija Maje Behmen

Ochit je prilichno uspjeshan pokushaj intertekstualne relacije sa Borhesom i Pavic'em, a sve to, treba rec'i, garnirano blagim sukusom fantastichnog.

Legitimnost sopstvenog pisma ovdje se manifestuje prihvatanjem tudje-svoje istorije i to svjesnim preuzimanjem svrshenih dogadjaja, da bi ih se situiralo u novu poetizovano-fantastichnu realnost, i tim preuzimanjem se onda dodje do potvrde vlastite intertekstualnosti.

Shodno svom ethosu, Senad Duran u priche ubacuje i fine niti kritichkog realizma-osude drushtva, ali bez pretjeranog moralisanja. Ovdje se ipak, prije svega, mozhe govoriti o neiscrpnom karakteru pripovjedacheve imaginacije.

Suvereno i na mahove lezherno kretanje vremensko-prostornim i nishta manje poetizovanim prostorima priche, uslovljava da se chitalac u magnovenju nadje u stvarnosti-simulakrumu svakodnevnice, prema sopstvenoj mjeri. Veoma prochishc'ene slike govore i o odredjenoj nostalgiji za proshloshc'u a bez danashnjeg teshkog balasta otudjenosti, zatim o diskretnoj ne-svjesno prisutnoj tezhnji za sintezom, naizgled nespojivih, heterogenih elemenata jedne beskrajne priche.

U osnovi, radi se o neskrivenom metaforichkom prezhivljavanju iskustveno nepoznatog ali istovremeno svakom razumljivog, onog shto donosi znanje. Iako je svijet nepravedan, bezdushno skrojen za malog chovjeka, titanske teme transformishu njegovu tragediju u jednu prihvatljivu, poetizovanu ravan, koja, i bez previshe podrzhavanja antichke poetike, mozhe donijeti nuzhno jednostavno shvatanje aistorijski materijalizovane ljepote.

I vec' tu se javljaju nova rjeshenja za postvarivanje zhelje. I vec' tu lezhi estetsko i psiholoshko, ono shto mi daje za pravo da zahvalim autoru na antejskoj poruci i dijalogu koji je pokrenuo, dotichuc'i mnogobrojne i raznovrsne aspekte ’drame zhivljenja’.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-12-28

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden