Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 202 (113 - nova serija)

Godina XXXI septembar/rujan 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Sabahudin Hadzhialic'
Crtice iz nesvijesti – V dio

(Bosanskohercegovachke)

XVII

Ljeto je. Odgovore proizashle iz godina nevjere pokushavam potrazhiti unutar slijeda sopstvenih misli. Misli shto znanju streme. Da, uchiti na greshkama je umijec'e znanja. Vrijednih ljudi. Da li sam i ja medju njima? ili sam samo josh jedan u nizu bedaka shto valjanost nagovjeshtaja anulira lazhnom kreacijom muchnih uzdaha. Neznanjem potkovanih. A ljeto je. I chitam. Da li i uchim? Teshko. Bedak sam ja.

XVIII

Godina je izbora. Year of elections. Na ovim prostorima je to Year of erections. Godina je erekcija. Kada narodi u vlastitom erektivnom naboju svrshavaju unutar bezbrizhnosti vlastodrzhaca sa nadom da c'e im biti bolje. Zaokruzhuju idole vjerujuc'i da c'e im ovaj put, i konachno, biti bolje. A idoli sa podsmijehom odlaze na biralishta da provjere koliko su ovaj put bili dobri. Da, dobri do narednih izbora. Do naredne penetracije. I opet sve iz pochetka. A narodi nikako da izadju iz puberteta. Masturbacijom zamijenjuju prelijepi chin interakcije – spolnog opc'enja. Dok uzhivaju ni ne shvataju da su dobro razvaljeni from behind. Do slijedec'ih izbora. Pardon, erekcija.

XIX

Pripremam novu knjigu. Radnog naziva Alter ego (Best of). Poezija. Urednik je Anto Zirdum. Recenzija Kristina Mrdja i Dragan Muchibabic'. Za septembar/rujan 2006. g. Kao, ono najbolje. Izabrano, ali i novo. Iz antologija (Francuska, BiH), ali i iz Mosta (Mostar) i Etne (Beograd). Pripremam i nadam se da c'e u ovoj zemlji poezija pronac'i mjesto pod suncem. Konachno. Ali. kao i uvijek, prevaric'u se. Debelo. No, nema veze. I prevaren sam zhiv. Makar to mi ostaje.

XX

Reche mi jedan znanac neki dan kako sam pogrijeshio onomad kada sam odluchio da nikada i nigdje ne odem pod skute politichke stranke/partije. Ne odgovorih mu nishta. Preshutio sam da sam imao ponude, ali sam trazhio mnogo. Ne novca, vec' poziciju. Nisam vishe zec. I ja bih malo moc'i i… para. Koje dolaze sa njom. Da prosjedim koji mandat i ne progovorim nishta. Uz naknadu za rad u komisijama i dnevnice do Sarajeva. Kao i pretpostavku penzijskog uoblichenja. Zbog chega nisu prihvatili moje uslove? Odgovor je jednostavan. Skepticizam knjizhevnog lika ne mozhe se mjeriti sa bezuslovno klimoglavim odobravanjem jaranskih nagovjeshtaja. A kojem dijelu ja pripadam? Onom drugom sigurno ne.

XXI

Probudih se.
Proshetah.
Zaspah.

Probudih se.
Proshetah.
Zaspah.

Gasi svjetlo!
I ne pali ga vishe!

Sabahudin Hadzhialic',
Orebic' (Hrvatska, ljeta 2006. g.)

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-12-19

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden