Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 202 (113 - nova serija)

Godina XXXI septembar/rujan 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Sabahudin Hadžialić
Crtice iz nesvijesti – V dio

(Bosanskohercegovačke)

XVII

Ljeto je. Odgovore proizašle iz godina nevjere pokušavam potražiti unutar slijeda sopstvenih misli. Misli što znanju streme. Da, učiti na greškama je umijeće znanja. Vrijednih ljudi. Da li sam i ja među njima? ili sam samo još jedan u nizu bedaka što valjanost nagovještaja anulira lažnom kreacijom mučnih uzdaha. Neznanjem potkovanih. A ljeto je. I čitam. Da li i učim? Teško. Bedak sam ja.

XVIII

Godina je izbora. Year of elections. Na ovim prostorima je to Year of erections. Godina je erekcija. Kada narodi u vlastitom erektivnom naboju svršavaju unutar bezbrižnosti vlastodržaca sa nadom da će im biti bolje. Zaokružuju idole vjerujući da će im ovaj put, i konačno, biti bolje. A idoli sa podsmijehom odlaze na birališta da provjere koliko su ovaj put bili dobri. Da, dobri do narednih izbora. Do naredne penetracije. I opet sve iz početka. A narodi nikako da izađu iz puberteta. Masturbacijom zamijenjuju prelijepi čin interakcije – spolnog općenja. Dok uživaju ni ne shvataju da su dobro razvaljeni from behind. Do slijedećih izbora. Pardon, erekcija.

XIX

Pripremam novu knjigu. Radnog naziva Alter ego (Best of). Poezija. Urednik je Anto Zirdum. Recenzija Kristina Mrđa i Dragan Mučibabić. Za septembar/rujan 2006. g. Kao, ono najbolje. Izabrano, ali i novo. Iz antologija (Francuska, BiH), ali i iz Mosta (Mostar) i Etne (Beograd). Pripremam i nadam se da će u ovoj zemlji poezija pronaći mjesto pod suncem. Konačno. Ali. kao i uvijek, prevariću se. Debelo. No, nema veze. I prevaren sam živ. Makar to mi ostaje.

XX

Reče mi jedan znanac neki dan kako sam pogriješio onomad kada sam odlučio da nikada i nigdje ne odem pod skute političke stranke/partije. Ne odgovorih mu ništa. Prešutio sam da sam imao ponude, ali sam tražio mnogo. Ne novca, već poziciju. Nisam više zec. I ja bih malo moći i… para. Koje dolaze sa njom. Da prosjedim koji mandat i ne progovorim ništa. Uz naknadu za rad u komisijama i dnevnice do Sarajeva. Kao i pretpostavku penzijskog uobličenja. Zbog čega nisu prihvatili moje uslove? Odgovor je jednostavan. Skepticizam književnog lika ne može se mjeriti sa bezuslovno klimoglavim odobravanjem jaranskih nagovještaja. A kojem dijelu ja pripadam? Onom drugom sigurno ne.

XXI

Probudih se.
Prošetah.
Zaspah.

Probudih se.
Prošetah.
Zaspah.

Gasi svjetlo!
I ne pali ga više!

Sabahudin Hadžialić,
Orebić (Hrvatska, ljeta 2006. g.)

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-12-19

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden