Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 202 (113 - nova serija)

Godina XXXI septembar/rujan 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Slovo urednikovo – Alija Kebo
Nevjerovatna slatkoc'a zhivljenja

Nakon referenduma u Crnoj Gori i konachnog, definitivnog uginuc'a Jugoslavije, u gotovo svim elektronskim i pisanim medijima komentari su zavrshavali istim rijechima – kao shto u sve tri etnichke zajednice euforichno vikashe: sad smo svi svoji, svi na svome, i u svome.

Jesmo, da oproste chitaoci – u prknu!

Mnogi su jedva dochekali da se razmontiraju i posljednji ostaci stare drzhave. I odahnuli. Kao da nishta dobra nije dala ni ostavila. Nasha samoupravna ondashnjica pretvorena je u jadnu, sumornu danashnjicu.

Od bivshe ”tamnice naroda” napravishe kasapnicu naroda i narodnosti. Napravishe pet-shest drzhavica koje ne ferma niko u svijetu.

Nema vishe Juge; nema Centralnog komiteta, nema Socijalistichkog saveza radnog naroda; nema ONO i DSZ; u krvavom obrachunu nacionalistichkih strasti i rata ugasilo se izvikano bratstvo i jedinstvo; nema drushtvene svojine; nema udruzhenog rada; nema delegatskog sistema; davno napushtena nesvrstana spoljna politika zemlje, pa nije ostala ni mrva ugleda kojeg je uzhivala bivsha domaja na svim meridijanima; nema bratskih susjednih republika; nema AVNOJ-a, ni ZAVNOBiH-a – u najkrac'e: nije ostao ni kamen na kamenu od nekadashnje Savezne drzhave i mirnodopske Bosne i Hercegovine.

A shta danas imamo! Imamo svashta, a nemamo nishta. Duplo golo.

Dok stranke na vlasti shvalerishu, narod gladuje i besposlichari, pati. Dok se zhivi glozhe, mrtvim miniraju mezarove.

Shime Medulin: Putevi zhivota, vapnenac, 2001.

Shime Medulin: Putevi zhivota, vapnenac, 2001.

Na (ne)srec'u, ubrzo su novi izbori, ali se narod ni nakon ohoho godina josh nije dozvao pameti. U toku je predizborna kampanja, s toliko tribina, promocija, sesija i halabuke kakve ne pamti ni kineska kulturna revolucija.

Pa c'e narod dobrovoljno, hrabro i s osmijehom otic'i, shta otic'i, otrchati na izbore i dati glas svojim izabranicima. Birachi su obavezni da budu puni optimizma, vjere u svoje lidere i konachnu pobjedu, shto c'e iskazivati ustima razvuchenim u shirok osmijeh i patriotskim pjesmama.

Njihovi miljenici obec'avaju mir, slobodu, demokratiju, zaposlenje. Obec'avaju da c'e narod dobiti ono shto je najvazhnije u zhivotu i shto ne bi dobio ni na lotou. Obec'avaju nevjerovatnu slatkoc'u zhivljenja i kule u vazduhu.

Ali, ovaj se zapisivach pribojava da, poslije, ne bude opet onih komentara u stilu: auuu! jesam se pokajao shto sam uopshte glasao!

Ovo pokajanje dopire kao neki promukli glas iz buduc'nosti koja nikada nec'e doc'i jer c'e se i ona, usput, ukakiti, kao proshlost i sadashnjost.

I, kako lete dani ovog sparnog i c'udljivog ljeta, ta se buduc'nost chini sve neizvjesnijom i dalechijom – dok predsjednik Bush radi o glavi cijelog svijeta, ali i Amerikancima.

Ipak se treba okretati buduc'nosti kakvoj-takvoj i, najprije, malodushnost sasjec'i u sebi, kao korov. Svaki chovjek treba voljeti, da bi bio voljen. Da iz sebe istisne zlo i mrzhnju koja je opasnija od ptichje gripe.

Tako je, nekada, bilo uochi izbora, kada ne bijashe danashnje propagandne mashinerije, nego su fasade nashih gradova bile okic'ene parolama: SVI NA IZBORE!

Sada bi trebalo da stoji: svi na izgone!

O, najdrazhi nashi chitaoci, kako su to bila teshka ali slavna vremena i sretni dani u ljubavi i ljepoti koju nosi mostarski zhivot u svoj svojoj punoc'i i raskoshi.

Tako je i ovo Slovo u septembarskom ”Mostu” trebalo da bude napisano u slavu minulog mostarskog Ljetnog festivala i 31. Shantic'evih vecheri poezije. Ali – nije. I pored dobre namjere, Slovo ima prizvuk politike za koju ovaj hronichar nije nadlezhan, nije vjesht ni struchan, ni zehru.

Zato c'e pomenuti tek jedan detalj sa Shantic'evih vecheri gdje su se, medju tridesetak kovacha rima i ritmova iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Njemachke prvi put susrele i dvije poetese: Senka Maric'-Sharic' i Iva Nuic'. Iako je, kao i za sve druge uchesnike mostarskih knjizhevnih susreta i za Nuic'ku bio obezbjedjen smjeshtaj, nju je Senka odvela kod sebe kuc'i gdje je lijepo pogostila, gdje su razmjenile svoje knjige i sklopile trajno prijateljstvo. Dvije zhene, dvije darovite pjesnikinje i – ako i to koga zanima, a zanima – Iva Hrvatica iz Drinovaca i Senka Muslimanka iz Mostara.

Da su zhivi Aleksa i Antun-Branko, kako bi ovim gestom bili ozareni.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-12-18

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden