Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 200 (111 - nova serija)

Godina XXXI juli-avgust/srpanj-kolovoz 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Prof. dr. Smail Chekic'
Historija novinarstva u Bosni i Hercegovini

Dr. Shemso Tucakovic': ”Historija novinarstva i medija
u Bosni i Hercegovini”

Vishe od dvije hiljade godina stara je poruka o historiji kao uchiteljici zhivota. Autor te poruke je mudri Marko Tulije Ciceron, rimski govornik i drzhavnik. Bez poznavanja pouka i poruka proshlosti svoga naroda, svoje kulture i tradicije teshko je iznalaziti prave putokaze buduc'nosti.

Bosna i Hercegovina je u tome vishe nego uvjerljiv primjer. Decenijama i stoljec'ima su drugi falsifikovali nashu proshlost, prisvajali sebi krajeve, drzhavnike, pisce i vojskovodje, da bi na osnovu krivotvorenja bosanskohercegovachke historije polagali pravo na prekrajanje granica nashe zemlje. Otuda svaka knjiga, koja snagom nauchne istine objashnjava dogadjaje, ljude i vremena nashe dalje i blizhe proshlosti nije samo doprinos pomicanju granica znanja iz domena povijesti, nego i doprinos opovrgavanju osporavatelja Bosne i Hercegovine, koji osporavanjem nashe proshlosti zapravo osporavaju nashu buduc'nost.

Shemso Tucakovic': ”Historija novinarstva i medija u Bosni i Hercegovini”

Shemso Tucakovic': ”Historija novinarstva i medija u Bosni i Hercegovini”

Medju takve knjige spada nesumnjivo i ”Historija novinarstva i medija u Bosni i Hercegovini”, autora dr Shemse Tucakovic'a, profesora na Odsjeku za zhurnalistiku Fakulteta politichkih nauka. Rijech je o prvoj historiji novinarstva i medija u BiH, koja daje pregled razvoja pismenosti, shtampe i elektronskih glasila. U svom pionirskom radu profesor Tucakovic' dokazuje da se Bosna medju prvim zemljama u svijetu susrela sa pismom kao osnovnim obiljezhjem civilizacije. Bilo je to prije 2.600 godina. Bosna se medju prvim krajevima susrela i sa shtamparijom, kao jednom od osnovnih kreatora duhovnog napretka, jer je shtamparija omoguc'ila masovnu informisanost i masovno obrazovanje, shto je podstaklo nesluc'eni razvoj nauke i tehnologije. U knjizi autor dokazuje da su mediji bili uvijek ogledalo bosansko-hercegovachkog drushtva, njegovog stanja, problema i preokupacija. Stoga su mas-mediji najautentichniji svjedok proshlosti i svojevrstan izvor podataka za izuchavanje nashe historije.

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja na svijetu chijim podruchjem su protutnjali najstrashniji ratovi 20. stoljec'a. Za nju su se otimala carstva i kraljevstva. Vishe puta je bila okupirana ali nikad pokorena. Razni okupatori su preko svojih novinara i medija nastojali ubijediti Bosance i Hercegovce da je njihova vlast demokratska i dobronamjerna. Chinila je to preko svojih medija Osmanska carevina, Austro-ugarska, Kraljevina Jugoslavija, fashistichka Njemachka, ustashki rezhim, socijalistichka Jugoslavija. Chinili su to preko svojih medija Drazha Mihailovic', Radovan Karadzhic', Slobodan Miloshevic'… Svjedoci tih nastojanja su brojni listovi kao ”ogledalo drushtva” svoga vremena i najrevnosniji registratori dogadjanja na BH prostoru. O toj medijskoj proshlosti govori knjiga dr. Tucakovic'a koju danas promovishemo.

Posebna vrijednost knjige je bogata bibliografija svih medija, kako pisanih tako i elektronskih koji su osnivani u posljednjih 140 godina, tachnije od pojave prvog lista u BiH 1866. godine do danas. Knjiga je i izazov za nove teme i poduhvate na planu prouchavanja historije novinarstva i medija. Stoga se nadam da c'e ona nac'i svoje mjesto, ne samo medju studentima zhurnalistike i komunikolozima, nego c'e dobro doc'i svima koje interesuje historija bosansko-hercegovachkog drushtva i drzhave.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-12-17

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden