Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 200 (111 - nova serija)

Godina XXXI juli-avgust/srpanj-kolovoz 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Prof. dr. Smail Čekić
Historija novinarstva u Bosni i Hercegovini

Dr. Šemso Tucaković: ”Historija novinarstva i medija
u Bosni i Hercegovini”

Više od dvije hiljade godina stara je poruka o historiji kao učiteljici života. Autor te poruke je mudri Marko Tulije Ciceron, rimski govornik i državnik. Bez poznavanja pouka i poruka prošlosti svoga naroda, svoje kulture i tradicije teško je iznalaziti prave putokaze budućnosti.

Bosna i Hercegovina je u tome više nego uvjerljiv primjer. Decenijama i stoljećima su drugi falsifikovali našu prošlost, prisvajali sebi krajeve, državnike, pisce i vojskovođe, da bi na osnovu krivotvorenja bosanskohercegovačke historije polagali pravo na prekrajanje granica naše zemlje. Otuda svaka knjiga, koja snagom naučne istine objašnjava događaje, ljude i vremena naše dalje i bliže prošlosti nije samo doprinos pomicanju granica znanja iz domena povijesti, nego i doprinos opovrgavanju osporavatelja Bosne i Hercegovine, koji osporavanjem naše prošlosti zapravo osporavaju našu budućnost.

Šemso Tucaković: ”Historija novinarstva i medija u Bosni i Hercegovini”

Šemso Tucaković: ”Historija novinarstva i medija u Bosni i Hercegovini”

Među takve knjige spada nesumnjivo i ”Historija novinarstva i medija u Bosni i Hercegovini”, autora dr Šemse Tucakovića, profesora na Odsjeku za žurnalistiku Fakulteta političkih nauka. Riječ je o prvoj historiji novinarstva i medija u BiH, koja daje pregled razvoja pismenosti, štampe i elektronskih glasila. U svom pionirskom radu profesor Tucaković dokazuje da se Bosna među prvim zemljama u svijetu susrela sa pismom kao osnovnim obilježjem civilizacije. Bilo je to prije 2.600 godina. Bosna se među prvim krajevima susrela i sa štamparijom, kao jednom od osnovnih kreatora duhovnog napretka, jer je štamparija omogućila masovnu informisanost i masovno obrazovanje, što je podstaklo neslućeni razvoj nauke i tehnologije. U knjizi autor dokazuje da su mediji bili uvijek ogledalo bosansko-hercegovačkog društva, njegovog stanja, problema i preokupacija. Stoga su mas-mediji najautentičniji svjedok prošlosti i svojevrstan izvor podataka za izučavanje naše historije.

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja na svijetu čijim područjem su protutnjali najstrašniji ratovi 20. stoljeća. Za nju su se otimala carstva i kraljevstva. Više puta je bila okupirana ali nikad pokorena. Razni okupatori su preko svojih novinara i medija nastojali ubijediti Bosance i Hercegovce da je njihova vlast demokratska i dobronamjerna. Činila je to preko svojih medija Osmanska carevina, Austro-ugarska, Kraljevina Jugoslavija, fašistička Njemačka, ustaški režim, socijalistička Jugoslavija. Činili su to preko svojih medija Draža Mihailović, Radovan Karadžić, Slobodan Milošević… Svjedoci tih nastojanja su brojni listovi kao ”ogledalo društva” svoga vremena i najrevnosniji registratori događanja na BH prostoru. O toj medijskoj prošlosti govori knjiga dr. Tucakovića koju danas promovišemo.

Posebna vrijednost knjige je bogata bibliografija svih medija, kako pisanih tako i elektronskih koji su osnivani u posljednjih 140 godina, tačnije od pojave prvog lista u BiH 1866. godine do danas. Knjiga je i izazov za nove teme i poduhvate na planu proučavanja historije novinarstva i medija. Stoga se nadam da će ona naći svoje mjesto, ne samo među studentima žurnalistike i komunikolozima, nego će dobro doći svima koje interesuje historija bosansko-hercegovačkog društva i države.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-12-17

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden