Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 200 (111 - nova serija)

Godina XXXI juli-avgust/srpanj-kolovoz 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Jusuf Avdić
Otvorena kolonija ”Tolan 2006” u Pazariću

(Druženje likovnih stvaralaca Bosne i Hercegovine)

Na predivnom prostoru sa više od dva duluma netaknute prirode i radionicom vlasnika ovog prostora na kojoj je smještena i diskretna konoba sa raritetnim interijerskim sadržajima, u petak drugoga juna ove godine je otvorena prva kolonija likovnih stvaralaca iz Hadžića. Prohladno i kišovito vrijeme je bilo uzrokom što je na otvaranju bilo prisutno, osim dvadesetak hadžićkih stvaralaca još toliko i likovnjaka sa prostora Federacije.

O potrebi i značaju ovakvog druženja govorio je autor ovoga teksta, inače likovni pedagog i slikar te jedan od osnivača hadžićkog Kvarteta čiji su članivi gospoda Đuro Fišer, Kemo Boloban i Ines Avdić koji su, za sada, jedini svoje slike sa motivima Bjelašnice, Igmana, Jedrinja, proplancima i rascvijetalim krajolicima, te motivima uz Zujevinu, pokazivali i u Konjicu, Mostaru, Maglaju, Sarajevu kao i u Austriji. Zadovoljstvo se vidjelo i na licima prisutnih koji su svojim aplauzima nesebično podržali ideju da se Kvartet sa svojih desetak proteklih godina ”utopi” u ULS ili pak ULU Hadžića. Na pomenutom otvaranju bili su prisutni slikari iz ZE-DO kantona, Srednje-bosanskog, kantona Sarajevo, a svoj izostanak samo za čin otvaranja, pravdali su slikari iz Mostara te Ljubinja i Trebinja. Svakako, oni će gostovati u koloniji u periodu koji je pred nama, ista će trajati do 30. septembra ove godine. Inače, po završetku kolonije, ULS iz Hadžića će organizirati izložbe stvorenih likovnih djela u Sarajevu i Hadžićima. Za sada je više od dvadeset stvaralaca potvrdilo svoj dolazak putem kontakt telefona domaćinu i vlasniku ovog prostora gospodinu Šerifu Mešanoviću (061/500-956 ili pak na e-mail: tolanha2006 at yahoo dot com).

Sa otvaranja Kolonije

Sa otvaranja Kolonije

Posebno zadovoljstvo svim prisutnim je bio prigodan i nadahnut govor zaljubljenika u ove prostore, gospodina Vojislava Vujanovića koji je između ostalog rekao i slijedeće:

”Ekskluzivna i istinita je konstatacija da je večerašnji skup likovnih umjetnika svjedokom i sudionikom nastavka najstarije kolonije na ovim prostorima poslije 1919. godine a koja je u istoriji umjetnosti poznata kao Blažujska, a krajolici Igmana i Bjelašnice su zajednička kopula umjetnika Blažujske i Pazarićke kolonije. Ovaj skup likovnih umjetnika jeste nastavak najstarije kolonije koja je ikada postojala na prostoru bivše nam države u posljednjih više od osamdeset godina. Ona je prva po htijenju, entuzijazmu i volji, po novim umjetnicima, njihovom stvaralačkom govoru, tako da se ovim činom spajaju dva nekako kontradiktorna elementa jedinstvo i nastavak duge tradicije.

Koloniju iz 1919. godine je osnovao veliki hrvatski slikar Vladimir Becić koji se nastanio u Blažuju, a njemu su se pridružile kolege Vilko Šeferov i Karlo Mijić, da bi slikali zajedno sve do 1923. godine kada kolonija prestaje sa radom. Blažuj je bio samo boravišna lokacija, a slikari su u potrazi za motivima preko Pazarića, Konjica stizali i do Jadrana. Dakle, taj prekid od nešto više od osamdeset godina, sada nastavljaju novi likovni stvaraoci sa novim umjetničkim htijenjima. Nema razloga da se nova kolonija ne oduži svom izvorištu, te energiji novih stvaraoca koji su spremni da se iskažu stvarajući umjetnička djela inspirisana Igmanom, Bjelašnicom, Zujevinom i predivnim pejzažima. Siguran sam da će ovaj prostor uticati na krajnje formiranje kolonije i njenih stvaraoca. Vjerujem da će sav likovni jezik i mediji biti zastupljeni u djelima likovnih stvaralaca, osim instalacije koja i nije za ovaj prostor. Ovaj prostor će sigurno utjecati na krajnje formiranje umjetnikovog djela, bez obzira na vlastiti izraz svakog stvaraoca, pa makar djelo bilo doneseno u mislima svakog pojedinca. Ova kolonija je garancija da u vremenu u kome živimo nije sve prolazno, da postoji ljudskost, čovječnost i duh, a to je svjedokom naših života i vremena u kome živimo.”

Poslije nadahnutog govora gospodina Vojislava Vujanovića, nastavljeno je druženje umjetnika sa prisutnim gostima, a sve je to pažljivo zabilježila i kamera MTV Igman iz Pazarića, koja je prihvatila medijsko pokroviteljstvo za vrijeme trajanja kolonije, a na čemu smo im veoma zahvalni.

Kuriozitet večeri je da je slikar iz Zenice gospodin Dragoljub Marić odmah prijavio svoj boravak za prvu smjenu, te kako smo saznali naslikao je cijelu izložbu – više od deset slika u tehnici ulja, akvarela, pastela i kreona, a društvo osim ljubaznog domaćina su mu dnevno pravili slikaru iz Hadžića, Sarajeva te Zenice koji su također stvarali svoja djela.

Sretno prvoj likovnoj koloniji ”Tolan 2006.” te da preraste u tradiciju i potvrdi činjenicu da je kultura vlasništvo kulturnih ma gdje ona nastajala, a što je u prošlosti mnogo puta i potvrđeno!

Hadžići, juna 2006.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-12-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden