Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 200 (111 - nova serija)

Godina XXXI juli-avgust/srpanj-kolovoz 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Jusuf Avdic'
Otvorena kolonija ”Tolan 2006” u Pazaric'u

(Druzhenje likovnih stvaralaca Bosne i Hercegovine)

Na predivnom prostoru sa vishe od dva duluma netaknute prirode i radionicom vlasnika ovog prostora na kojoj je smjeshtena i diskretna konoba sa raritetnim interijerskim sadrzhajima, u petak drugoga juna ove godine je otvorena prva kolonija likovnih stvaralaca iz Hadzhic'a. Prohladno i kishovito vrijeme je bilo uzrokom shto je na otvaranju bilo prisutno, osim dvadesetak hadzhic'kih stvaralaca josh toliko i likovnjaka sa prostora Federacije.

O potrebi i znachaju ovakvog druzhenja govorio je autor ovoga teksta, inache likovni pedagog i slikar te jedan od osnivacha hadzhic'kog Kvarteta chiji su chlanivi gospoda Djuro Fisher, Kemo Boloban i Ines Avdic' koji su, za sada, jedini svoje slike sa motivima Bjelashnice, Igmana, Jedrinja, proplancima i rascvijetalim krajolicima, te motivima uz Zujevinu, pokazivali i u Konjicu, Mostaru, Maglaju, Sarajevu kao i u Austriji. Zadovoljstvo se vidjelo i na licima prisutnih koji su svojim aplauzima nesebichno podrzhali ideju da se Kvartet sa svojih desetak proteklih godina ”utopi” u ULS ili pak ULU Hadzhic'a. Na pomenutom otvaranju bili su prisutni slikari iz ZE-DO kantona, Srednje-bosanskog, kantona Sarajevo, a svoj izostanak samo za chin otvaranja, pravdali su slikari iz Mostara te Ljubinja i Trebinja. Svakako, oni c'e gostovati u koloniji u periodu koji je pred nama, ista c'e trajati do 30. septembra ove godine. Inache, po zavrshetku kolonije, ULS iz Hadzhic'a c'e organizirati izlozhbe stvorenih likovnih djela u Sarajevu i Hadzhic'ima. Za sada je vishe od dvadeset stvaralaca potvrdilo svoj dolazak putem kontakt telefona domac'inu i vlasniku ovog prostora gospodinu Sherifu Meshanovic'u (061/500-956 ili pak na e-mail: tolanha2006 at yahoo dot com).

Sa otvaranja Kolonije

Sa otvaranja Kolonije

Posebno zadovoljstvo svim prisutnim je bio prigodan i nadahnut govor zaljubljenika u ove prostore, gospodina Vojislava Vujanovic'a koji je izmedju ostalog rekao i slijedec'e:

”Ekskluzivna i istinita je konstatacija da je vecherashnji skup likovnih umjetnika svjedokom i sudionikom nastavka najstarije kolonije na ovim prostorima poslije 1919. godine a koja je u istoriji umjetnosti poznata kao Blazhujska, a krajolici Igmana i Bjelashnice su zajednichka kopula umjetnika Blazhujske i Pazaric'ke kolonije. Ovaj skup likovnih umjetnika jeste nastavak najstarije kolonije koja je ikada postojala na prostoru bivshe nam drzhave u posljednjih vishe od osamdeset godina. Ona je prva po htijenju, entuzijazmu i volji, po novim umjetnicima, njihovom stvaralachkom govoru, tako da se ovim chinom spajaju dva nekako kontradiktorna elementa jedinstvo i nastavak duge tradicije.

Koloniju iz 1919. godine je osnovao veliki hrvatski slikar Vladimir Becic' koji se nastanio u Blazhuju, a njemu su se pridruzhile kolege Vilko Sheferov i Karlo Mijic', da bi slikali zajedno sve do 1923. godine kada kolonija prestaje sa radom. Blazhuj je bio samo boravishna lokacija, a slikari su u potrazi za motivima preko Pazaric'a, Konjica stizali i do Jadrana. Dakle, taj prekid od neshto vishe od osamdeset godina, sada nastavljaju novi likovni stvaraoci sa novim umjetnichkim htijenjima. Nema razloga da se nova kolonija ne oduzhi svom izvorishtu, te energiji novih stvaraoca koji su spremni da se iskazhu stvarajuc'i umjetnichka djela inspirisana Igmanom, Bjelashnicom, Zujevinom i predivnim pejzazhima. Siguran sam da c'e ovaj prostor uticati na krajnje formiranje kolonije i njenih stvaraoca. Vjerujem da c'e sav likovni jezik i mediji biti zastupljeni u djelima likovnih stvaralaca, osim instalacije koja i nije za ovaj prostor. Ovaj prostor c'e sigurno utjecati na krajnje formiranje umjetnikovog djela, bez obzira na vlastiti izraz svakog stvaraoca, pa makar djelo bilo doneseno u mislima svakog pojedinca. Ova kolonija je garancija da u vremenu u kome zhivimo nije sve prolazno, da postoji ljudskost, chovjechnost i duh, a to je svjedokom nashih zhivota i vremena u kome zhivimo.”

Poslije nadahnutog govora gospodina Vojislava Vujanovic'a, nastavljeno je druzhenje umjetnika sa prisutnim gostima, a sve je to pazhljivo zabiljezhila i kamera MTV Igman iz Pazaric'a, koja je prihvatila medijsko pokroviteljstvo za vrijeme trajanja kolonije, a na chemu smo im veoma zahvalni.

Kuriozitet vecheri je da je slikar iz Zenice gospodin Dragoljub Maric' odmah prijavio svoj boravak za prvu smjenu, te kako smo saznali naslikao je cijelu izlozhbu – vishe od deset slika u tehnici ulja, akvarela, pastela i kreona, a drushtvo osim ljubaznog domac'ina su mu dnevno pravili slikaru iz Hadzhic'a, Sarajeva te Zenice koji su takodjer stvarali svoja djela.

Sretno prvoj likovnoj koloniji ”Tolan 2006.” te da preraste u tradiciju i potvrdi chinjenicu da je kultura vlasnishtvo kulturnih ma gdje ona nastajala, a shto je u proshlosti mnogo puta i potvrdjeno!

Hadzhic'i, juna 2006.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-12-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden