Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 200 (111 - nova serija)

Godina XXXI juli-avgust/srpanj-kolovoz 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Toni Pehar
Hram umjetnosti, kulture i prirode

U prekrasnom ambijentu ljetnikovca Radobolja i ove 2006. godine okupila se po drugi put grupa od 13 istaknutih svjetskih kipara u petnaestodnevnu kiparsku koloniju ”Radobolja 006”. Ljetnikovac kroz koji protječe kristalno čista i ledena rijeka Radobolja. Izgrađen je nekih 2-3 km od Mostara u naselju Ilići. Rječica koju Mostarci piju stoljećima data je ime i ljetnikovcu i kolonijama i svim kulturnim događajima i sadržajima koji se u njemu organiziraju i održavaju.

Kiparska kolonija ”Radobolja 006”

Kiparska kolonija ”Radobolja 006”

Od svog izvora do ušća u Neretvu Radobolja prođe kroz Iliće, Bare, Pijesak, Podhum, Stari grad, prođe put od svega 4,5 km a udijeli toliko životne svježine, tolike okrijepi i nadahne, utoli toliko žeđi po ispucalim vinogradima i baščama, samelje toliko pšenice, ozimice, kukuruza, opere sve ćenare, tepihe, ćilime, rute i sardžade da je duga stotine kilometara stid je ne bi bilo. Prolazeći kroz ljetnikovac, svoga imenjaka, ohladi pivu i žilavku i sok od šipka i uzavrelu krv i usijanu glavu koja misli da nešto ljepše na svijetu može postojati. Najbolje to ćute umjetnici kojih je kroz ovaj ljetnikovac, samo za godinu dana, prošlo preko dvije stotine, ali ćuti i preko 10,000 posjetitelja, gostiju, prolaznika, prijatelja i dobronamjernika koji su u ovoj jednoj godini postojanja ljetnikovca ”Radobolja” jednom ili više puta udisali njegovu ljepotu, uživali njegovo gostoprimstvo, veselili njegove radosti. Ljetnikovac već nosi sobom paradigmu bogatog kulturnog središta, umjetničkog mecene, opuštajućeg i zabavnog ambijenta s izobiljem hercegovačkih gurmanluka zalivenih vrhunskim domaćim i svjetskim vinima.

Edgaro Junko (Argentina)

Edgaro Junko (Argentina):
Bez naziva

Nakamura Kei (Japan)

Nakamura Kei (Japan):
Dijalog

Ljetnikovac Radobolja već ima svoje umjetnike, abonente, koji najnadahnutije, najkreativnije, najlucidnije trenutke dožive upravo ovdje, pa se stoga u ljetnikovcu i okupljaju u kiparskim i slikarskim kolonijama, u književnim radionicama, na promocijama, izložbama, predstavama i prezentacijama. Prva kiparska kolonija ”Radobolja 005” nosila je sobom temu: Čovjek, voda – kamen, i u ljetnikovcu ostavila 11 skulptura, a ova ”Radobolja 006” je na temu Ekologija i ostavit će 14 novih kiparskih djela koja će još više dodati ljepoti ove ljepote. Ove godine u koloniju su došli kipari iz cijelog svijeta. Njih trinaest predvodi umjetnički voditelj kolonije Šime Vidulin a uz njega su, iz Hrvatske, tu još i Janko Mošnja i Eros Čakić. Iz Srbije je došao Goran Čpajak, iz Koreje Lee Bon Gyu, iz Japana Nakamura Kei, iz Argentine Edgardo Junko, iz Meksika Carlos Monge, iz Italije Villi Bossi, a domaću BiH kiparsku postavu čine Stjepo Gavrić iz Sarajeva i iz Mostara Željko i Toni Marić, te Miro Pištalo. Ovim neimarima u kamenu pridružio se i kipar Ferdo Kovač iz Mostara koji se odlučio za mekši materijal. Njegova drvena skulptura resit će neki od interijera ljetnikovca. Velike kamene blokove istarskog vapnenca koloniji je poklonio ”Kamen Pasin” iz Istre. Ovogodišnja kiparska kolonija ”Radobolja 006” trajala je od 29.5. – 10.6.2006. god. Dokaz da je bila nadahnuta i plodonosna su skulpture koje ostaju u našem ljetnikovcu na radost i uživanje svima koji ovdje svrate. Daj nam Bože dočekati kiparsku koloniju ”Radobolja 007” i još mnoge, mnoge druge iza nje.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-12-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden