Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 198 (109 - нова серија)

Година XXXI мај/свибањ 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Др. Ризо Џафић
Опорука при мојој смрти и
око сахране у кабур

Истраживања: Из Шувалићевих рукописа

Кад се на мени опази да сам у задњим часовима свог живота, па не био макар при свијести, желио бих да око мене буду моји ближњи, али не мала дјеца. Само бих желио да буду чисти сви који присуствују. Нека ми напомињу да учим Кулхуваллаху ехад и Келимеи-шехадет, само не смију да ми наређују. Нека они гласно уче и илачу, неби ли и ја с њима могао то учити. Ако опазе да и ја то чиним, нека они понављају, само нека не досађују, мало застати, па опет лагахно и споро учити...

Прије тога, тј. прије смрти, или на дан или два прије, како је адет, бих желио да се окупам ако могу, а ако не могу да ми помогну и напомену. Да ми нокте одрежу, брке обрежу ако су одрасли, сувишне длаке испод руку и између ногу да одстране, а ако могне послије да ми абдест помогну узети. Ако не могнем, онда нека ме умију.

Ако се опази да сам при издихљају, нека ме моји најближи окрену према кибли и на леђа повале, а неко нека учи Јасин из Кур’ана, а кад издахнем, онда више ништа не треба учити, нити плакати.

Азир Мливић: Елхамдулиллахи Раббил Алемин

Азир Мливић: Елхамдулиллахи Раббил Алемин

Одмах треба брзојавити мојима за смрт моју и одредити рок за џеназу и то онај који би био потребан да сви могу доћи, а ако не могу доћи нека се сачекају или дио времена.

Моју џеназу објавити по могућности како по граду, тако о изван града у оближња села и тачно одредити џеназу да свијет тко жели може и да зна доћи.

При купању мога тијела да буде један учен човјек, а да му помаже полијевати мој син или брат, да пазе да будем добро очишћен.

Да ме обуку у обични шифон, не прејак, а бијел. Да задњу воду по мени што више мирисом облију. Најбоље је камфором, ако га буде.

Да бухура (тамјана) набаве, да добро окаде око мог одијела на тијелу.

Да набаве чиме да покрију цијели сандук црним платном обичне квалитете, да не буде посве танак, не мора бити вунени, боја ако не буде црна, може и друге.

На сандук, тј. на тај покривач, нека не мећу као на пр. пешкире, рупце, кошуље, чарапе итд. Тај покривач ће оном тко ме сахрањује.

Најбоље је да џеназа крене из авлије, а да се у авлији и клања џеназа за велико мушко.

Мени кабур приправити код моје матере да се одмах ископа дубок и широк, а ако би вода избила да се отиском и цементом заустави. Кабур да се закопа према кибли да се може моје тијело подвући, да се метну даске не дебље од 3 цм, а да буду 30 цм краће од површине кабура.

Код спуштања у кабур жеља ми је да ме спусти Узеир и Хасан, ако буду присутни. У другом случају онај ко је позванији. Или моји најбољи ахбаби. Нарочито желим да ми се кабур обилази чешће како сам ја обилазио своје старије и учио им ајете.

Да се добро узврши земља на кабуру, да мој кабур неко полије, да се поправи, да се не заборави.

При моју душу може сваки елхам проучити и севап од учења њој поклонити. Сваки пут мене поздравити са есселаму алејкум, о кабурски ехалија (свијет). Хаџије нека остано иза осталог свијета и још једном ми проуче елхам.

(Ја никад не знам да сам цестом прошао, а да нијесам селам дао својима мртвим, то зато отпоручујем и вама).

Ја сам срачунао да би така моја опрема могла највише да износи 15.000 дин, а то да се не зајма на дуги рок. Да се то брзо исплати. Уколико буде жита или сијена, по дневној цијени да се прода и то подмири. Мој нишан да буде обични, као и у наших старијих. Тарих на њему да буде читљив и кратак, али арапским словима да буду извучена и дебела за 1 цм. Или више. Наћи тко има добар рукопис.

Споразумно са сестрама и зетовима то можете да не осјетите поднијети, пошто не желим луксузан нишан, неће вам бити тешко, нећете напатити се због тога. Ако ово не би извршили, мени би учинили на жаво.

Вама сам увијек чинио хаир дову и желио да будете сретни на овом свијету и да заслужите онај свијет.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-07-28

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска