Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 198 (109 - nova serija)

Godina XXXI maj/svibanj 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Dr. Rizo Dzhafic'
Oporuka pri mojoj smrti i
oko sahrane u kabur

Istrazhivanja: Iz Shuvalic'evih rukopisa

Kad se na meni opazi da sam u zadnjim chasovima svog zhivota, pa ne bio makar pri svijesti, zhelio bih da oko mene budu moji blizhnji, ali ne mala djeca. Samo bih zhelio da budu chisti svi koji prisustvuju. Neka mi napominju da uchim Kulhuvallahu ehad i Kelimei-shehadet, samo ne smiju da mi naredjuju. Neka oni glasno uche i ilachu, nebi li i ja s njima mogao to uchiti. Ako opaze da i ja to chinim, neka oni ponavljaju, samo neka ne dosadjuju, malo zastati, pa opet lagahno i sporo uchiti...

Prije toga, tj. prije smrti, ili na dan ili dva prije, kako je adet, bih zhelio da se okupam ako mogu, a ako ne mogu da mi pomognu i napomenu. Da mi nokte odrezhu, brke obrezhu ako su odrasli, suvishne dlake ispod ruku i izmedju nogu da odstrane, a ako mogne poslije da mi abdest pomognu uzeti. Ako ne mognem, onda neka me umiju.

Ako se opazi da sam pri izdihljaju, neka me moji najblizhi okrenu prema kibli i na ledja povale, a neko neka uchi Jasin iz Kur’ana, a kad izdahnem, onda vishe nishta ne treba uchiti, niti plakati.

Azir Mlivic': Elhamdulillahi Rabbil Alemin

Azir Mlivic': Elhamdulillahi Rabbil Alemin

Odmah treba brzojaviti mojima za smrt moju i odrediti rok za dzhenazu i to onaj koji bi bio potreban da svi mogu doc'i, a ako ne mogu doc'i neka se sachekaju ili dio vremena.

Moju dzhenazu objaviti po moguc'nosti kako po gradu, tako o izvan grada u oblizhnja sela i tachno odrediti dzhenazu da svijet tko zheli mozhe i da zna doc'i.

Pri kupanju moga tijela da bude jedan uchen chovjek, a da mu pomazhe polijevati moj sin ili brat, da paze da budem dobro ochishc'en.

Da me obuku u obichni shifon, ne prejak, a bijel. Da zadnju vodu po meni shto vishe mirisom obliju. Najbolje je kamforom, ako ga bude.

Da buhura (tamjana) nabave, da dobro okade oko mog odijela na tijelu.

Da nabave chime da pokriju cijeli sanduk crnim platnom obichne kvalitete, da ne bude posve tanak, ne mora biti vuneni, boja ako ne bude crna, mozhe i druge.

Na sanduk, tj. na taj pokrivach, neka ne mec'u kao na pr. peshkire, rupce, koshulje, charape itd. Taj pokrivach c'e onom tko me sahranjuje.

Najbolje je da dzhenaza krene iz avlije, a da se u avliji i klanja dzhenaza za veliko mushko.

Meni kabur pripraviti kod moje matere da se odmah iskopa dubok i shirok, a ako bi voda izbila da se otiskom i cementom zaustavi. Kabur da se zakopa prema kibli da se mozhe moje tijelo podvuc'i, da se metnu daske ne deblje od 3 cm, a da budu 30 cm krac'e od povrshine kabura.

Kod spushtanja u kabur zhelja mi je da me spusti Uzeir i Hasan, ako budu prisutni. U drugom sluchaju onaj ko je pozvaniji. Ili moji najbolji ahbabi. Narochito zhelim da mi se kabur obilazi cheshc'e kako sam ja obilazio svoje starije i uchio im ajete.

Da se dobro uzvrshi zemlja na kaburu, da moj kabur neko polije, da se popravi, da se ne zaboravi.

Pri moju dushu mozhe svaki elham prouchiti i sevap od uchenja njoj pokloniti. Svaki put mene pozdraviti sa esselamu alejkum, o kaburski ehalija (svijet). Hadzhije neka ostano iza ostalog svijeta i josh jednom mi prouche elham.

(Ja nikad ne znam da sam cestom proshao, a da nijesam selam dao svojima mrtvim, to zato otporuchujem i vama).

Ja sam srachunao da bi taka moja oprema mogla najvishe da iznosi 15.000 din, a to da se ne zajma na dugi rok. Da se to brzo isplati. Ukoliko bude zhita ili sijena, po dnevnoj cijeni da se proda i to podmiri. Moj nishan da bude obichni, kao i u nashih starijih. Tarih na njemu da bude chitljiv i kratak, ali arapskim slovima da budu izvuchena i debela za 1 cm. Ili vishe. Nac'i tko ima dobar rukopis.

Sporazumno sa sestrama i zetovima to mozhete da ne osjetite podnijeti, poshto ne zhelim luksuzan nishan, nec'e vam biti teshko, nec'ete napatiti se zbog toga. Ako ovo ne bi izvrshili, meni bi uchinili na zhavo.

Vama sam uvijek chinio hair dovu i zhelio da budete sretni na ovom svijetu i da zasluzhite onaj svijet.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-07-28

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden