Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 192 (103 - nova serija)

Godina XXX novembar/studeni 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Mustafa Gafić
Svestrani umjetnik
se ponovo predstavio u rodnom gradu!

U Zavičajnom muzeju u Travniku otvorena jubilarna izložba
akademskog slikara Mirka J. Gerstenhofera

Na izložbi u organizaciji HKD ”Napredak” i Zavičajnog muzeja povodom obilježavanja ”Andrićevih dana kulture” govorili su Fatima Maslić, Želimir Uzelac, don Anto Ledić i autor.

Mirko J. Gerstenhofer: Travnik

Mirko J. Gerstenhofer: Travnik

U prizemlju Zavičajnog muzeja koji je bio zajedno sa HKD ”Napredak” domaćin, otvorena je jubilarna izložba slika poznatog sarajevskog i akademskog travničkog slikara Mirka J. Gerstenhofera, koji je u svom rodnom gradu počeo karijeru kao jedno od otkrića poznatog slikara Đoke Mazalića. U prisustvu mnogobrojnih ljubitelja likovnih umjetnosti i slikarevih prijatelja, nakon nastupa mješovitog zbora HKD ”Napredak” pod ravnanjem Jadranka Ohneca, najprije je nadahnuto govorila Fatima Maslić, historičar umjetnosti i direktorica Zavičajnog muzeja.

Podsjećajući da ovaj autor skoro tri decenije ne živi u Travniku gdje je radio i kao likovni pedagog, ona je rekla da on nikada nije prestao misliti na njega, na njegove ljude, događaje i zbivanja koje je ovjekovječio u slikama, crtežima, karikaturama u listu ”Bockalo”, pa čak u pjesmama:

– Njegove slike rađene u raznim tehnikama sa motivima iz Travnika, objavljene u raznim publikacijama, zauzimaju i danas dominantno mjesto u vizuelnoj spoznaji Travnika ali i drugih gradova u BiH koji su nam se urezali u pamćenje, posebno preko desetak poštanskih maraka na kojima su njegovi crteži gradova. Uz crtanje gradskih pejzaža on se dugo bavio ilustrovanjem i likovnim uređenjem knjiga, ali i restauracijom eksterijera sakralnih objekata i karikaturama koje su njegova velika ljubav, ali i način da svojim djelom uljepša našu svakodnevicu, da razveseli čovjeka i da ga podsjeti na radost življenja. Neke slike iz 56-godišnjeg rada našle su se i na ovoj izložbi, koja pruža priliku da se nakratko otplovi u neka minula vremena i ponovo zađe u poznate predjele i otisne od sanjanih obala za kojima se nesvjesno žudi – kazala je Fatima Maslić.

Mirko J. Gerstenhofer: Stari Most

Mirko J. Gerstenhofer: Stari Most

Nadahnuto je govorio i Želimir Uzelac, predsjedavatelj HKD ”Napredak” u Travniku naglašavajući da je i ova izložba dio programa ”Andrićevih dana kulture” kojima je obilježena 113. godišnjica rođenja našeg nobelovca u ovom gradu. Govorio je i autor slika sa izložbe koju je prigodnom besjedom proglasio otvorenom ravnatelj Katoličkog školskog centra ”Petar Barbarić” u Travniku don Anto Ledić, poznat i kao višestruki šampion u dizanju tegova koji je donedavno živio u Konjicu:

– Divim se vašoj karizmi koju imate i da živite uz ljubav prema prirodi i Božijem stvoru tako da se ne može reći više osim samog divljenja. Sve što bih kazao u ovom trenutku, mislim da bi bilo pogrešno i siromašno ali mogu reći da sam kao Travničanin ponosan što Travnik ima još jednog velikana i da vas prepustim emocijama nad ovim slikama koje puno govore o duhovnom bogatstvu autora – rekao je otvarajući izložbu don Anto Ledić.

Svečano otvaranje izložbe uljepšala je čitanjem poezije poznata travnička glumica Vildana Kalčo.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-01-04

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden