Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 192 (103 - nova serija)

Godina XXX novembar/studeni 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Mustafa Gafic'
Svestrani umjetnik
se ponovo predstavio u rodnom gradu!

U Zavichajnom muzeju u Travniku otvorena jubilarna izlozhba
akademskog slikara Mirka J. Gerstenhofera

Na izlozhbi u organizaciji HKD ”Napredak” i Zavichajnog muzeja povodom obiljezhavanja ”Andric'evih dana kulture” govorili su Fatima Maslic', Zhelimir Uzelac, don Anto Ledic' i autor.

Mirko J. Gerstenhofer: Travnik

Mirko J. Gerstenhofer: Travnik

U prizemlju Zavichajnog muzeja koji je bio zajedno sa HKD ”Napredak” domac'in, otvorena je jubilarna izlozhba slika poznatog sarajevskog i akademskog travnichkog slikara Mirka J. Gerstenhofera, koji je u svom rodnom gradu pocheo karijeru kao jedno od otkric'a poznatog slikara Djoke Mazalic'a. U prisustvu mnogobrojnih ljubitelja likovnih umjetnosti i slikarevih prijatelja, nakon nastupa mjeshovitog zbora HKD ”Napredak” pod ravnanjem Jadranka Ohneca, najprije je nadahnuto govorila Fatima Maslic', historichar umjetnosti i direktorica Zavichajnog muzeja.

Podsjec'ajuc'i da ovaj autor skoro tri decenije ne zhivi u Travniku gdje je radio i kao likovni pedagog, ona je rekla da on nikada nije prestao misliti na njega, na njegove ljude, dogadjaje i zbivanja koje je ovjekovjechio u slikama, crtezhima, karikaturama u listu ”Bockalo”, pa chak u pjesmama:

– Njegove slike radjene u raznim tehnikama sa motivima iz Travnika, objavljene u raznim publikacijama, zauzimaju i danas dominantno mjesto u vizuelnoj spoznaji Travnika ali i drugih gradova u BiH koji su nam se urezali u pamc'enje, posebno preko desetak poshtanskih maraka na kojima su njegovi crtezhi gradova. Uz crtanje gradskih pejzazha on se dugo bavio ilustrovanjem i likovnim uredjenjem knjiga, ali i restauracijom eksterijera sakralnih objekata i karikaturama koje su njegova velika ljubav, ali i nachin da svojim djelom uljepsha nashu svakodnevicu, da razveseli chovjeka i da ga podsjeti na radost zhivljenja. Neke slike iz 56-godishnjeg rada nashle su se i na ovoj izlozhbi, koja pruzha priliku da se nakratko otplovi u neka minula vremena i ponovo zadje u poznate predjele i otisne od sanjanih obala za kojima se nesvjesno zhudi – kazala je Fatima Maslic'.

Mirko J. Gerstenhofer: Stari Most

Mirko J. Gerstenhofer: Stari Most

Nadahnuto je govorio i Zhelimir Uzelac, predsjedavatelj HKD ”Napredak” u Travniku naglashavajuc'i da je i ova izlozhba dio programa ”Andric'evih dana kulture” kojima je obiljezhena 113. godishnjica rodjenja nasheg nobelovca u ovom gradu. Govorio je i autor slika sa izlozhbe koju je prigodnom besjedom proglasio otvorenom ravnatelj Katolichkog shkolskog centra ”Petar Barbaric'” u Travniku don Anto Ledic', poznat i kao vishestruki shampion u dizanju tegova koji je donedavno zhivio u Konjicu:

– Divim se vashoj karizmi koju imate i da zhivite uz ljubav prema prirodi i Bozhijem stvoru tako da se ne mozhe rec'i vishe osim samog divljenja. Sve shto bih kazao u ovom trenutku, mislim da bi bilo pogreshno i siromashno ali mogu rec'i da sam kao Travnichanin ponosan shto Travnik ima josh jednog velikana i da vas prepustim emocijama nad ovim slikama koje puno govore o duhovnom bogatstvu autora – rekao je otvarajuc'i izlozhbu don Anto Ledic'.

Svechano otvaranje izlozhbe uljepshala je chitanjem poezije poznata travnichka glumica Vildana Kalcho.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-01-04

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden