Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 191 (102 - nova serija)

Godina XXX oktobar/listopad 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Alija Bijavica
Slavnim partizanskim stazama

Ovogodishnje obiljezhavanje 64-godishnjice prve partizanske pobjede u Konjicu odrzhano je u svechanoj atmosferi uz prisustvo velikog broja uchesnika NOAR-a i antifashista iz Mostara, Jablanice, Konjica, Tuzle, Sarajeva, Hrasnice, Hadzhic'a i drugih mjesta.

Svake godine opshtinska organizacija SUBNOAR-a Konjic okuplja borachke organizacije na obiljezhavanje prve partizanske pobjede nad fashistima i pogibije prvog partizana, tom prilikom, Mostarca Shac'ira Palate.

Ovogodishnje okupljanje boraca antifashista prevazishlo je sve dosadashnje. Iz Mostara je uvijek polazilo od pedeset do sto uchesnika proslave na istorijska mjesta na Borachkom jezeru. Atmosfera pred polazak bila je izuzetna. Lijepo vrijeme, u subotu, 17. septembra o.g. pogodovalo je raspolozhenju uchesnika pohoda na istorijska mjesta na Borachkom jezeru.

Krenulo se u 8. sati. Prozivku uchesnika izvrshio je Ibro Merdan, chlan Predsjednishtva, a onda neumorna Kimeta povede pjesmu.

Melodija i rijechi ”Bilec'anke” stegnushe srca, odrazhavali su vrijeme nepovratno, teshko, puno neizvjesnosti… Zanos ne prestaje. Pjeva se, sve glasnije, razdraganije, a slozhishe se lijepi, topli glasovi, pogotovo kad dodje spontano do pjesme mladosti o zakletvi Titu: ”Godine muka su proshle, druzhe Tito, mi ti se kunemo…” Onda mala pauza, pa shale, smijeh ispuni prostor autobusa. Dodjosmo do odredishta u Konjicu, tako rec'i, kao da smo tek poshli.

Pred Domom penzionera u Konjicu docheka nas prelijepa slika – osam autobusa, prepunih slavljenika. Susreti s Jablanichanima, Konjichanima, Sarajlijama, Hrasnichanima i Tuzlacima… Srdachni stisci ruku, zagrljaji, upoznavanja, prisjec'anja na zajednichke ratnichke dane. Medu prisutnima su i chlanovi Glavnog odbora SUBNOAR-a BiH Jure Galic' i Nadja Taso.

Sa skupa boraca antifashista (snimio: Ekrem Ibrulj)

Sa skupa boraca antifashista (snimio: Ekrem Ibrulj)

Prvo odredishte Vrapche, malo uzvishenje sa spomenikom i zarobljenim neprijateljskim topom, nijemo chuvaju nezaboravne, a slavne dane borbe protiv fashizma. Neumorni predsjednik SUBNOAR-a Konjica Muriz Alikadic' evocira uspomene na prvu pobjedu partizana. Zatim kolona krec'e ka Borcima. Prvo na Partizansko groblje, ochishc'eno i odrzhavano tokom cijele godine. Vijenci su polozheni. Kolona nastavlja do spomenika prvom poginulom partizanu Mostarcu Shac'iru Palati. Na spomeniku je uprilichena mala svechanost. Odjekuje himna Bosne i Hercegovine… Delegacije polazhu cvijec'e. Tu je i cvijec'e mladih iz ”Drushtva Josip Broz Tito” iz Hrasnice. Mladic'i na glavama imaju titovku s petokrakom… Blicevi iz foto-aparata sijevaju, valja ponijeti uspomenu s ovog divnog dogadjaja.

Muriz pozdravlja prisutne delegacije poimenichno, njih osam. Skupu se obrac'a i u konjichkom kraju jedini prezhivjeli partizan, nosilac ”Partizanske spomenice 1941.” Vlatko Lazarevic'. Prisutne je pozdravila i gdja. Zhivana Hadzhizukic', predsjednica Opshtinskog vijec'a Konjic chije su tople rijechi i zhelje izrazhene borcima poprac'ene snazhnim aplauzom. Skupu se obratio i potpisnik ovih redova, istakavshi, pored ostalog, i ovo:

”Izjednachavanje kvislinga chetnika, slugu fashistichkih okupatora, i inih s antifashistima – partizanima ne doprinosi miru i stabilizaciji na nashim i uopshte balkanskim prostorima. To je, u stvari, svojevrstan zlochin, ruganje borcima protiv fashizma i njegovim zhrtvama. Infamno je za zapadnu civilizaciju i njihovu samohvaljenu demokratiju.

Pitanja za nas ima mnogo. Jedno od prvih je: kako dalje? To podrazumijeva kome dati vlast? Svijet nam daje moguc'nost da izaberemo, a ujedno budno motri da to budu podobni njihovoj mjeri. Nijednu shkolu do sada nismo dobro prouchili ni usvojili, bar, prema dosadashnjem iskustvu, jer nacionalisti marshiraju od Dejtona do danas. Dokle?

Sve dotle dok svijetom u postkomunistichkom periodu vlada konfuzija i uvjerenje da u fashizmu malih zemalja ne vide za sebe opasnost i njegovu moguc'nost da izazove Trec'i svjetski rat.”

Jure Galic' i Ahmet Chokljat

Jure Galic' i Ahmet Chokljat

Predsjednik Glavnog odbora SUBNOAR-a BiH Jure Galic' je u svojoj pozdravnoj rijechi dao naglasak na mlade ljude koji jedino mogu pokrenuti drushtvo naprijed, istakavshi da Savez boraca se transformishe u zhelji da antifashizam, sloboda i ljudsko dostojanstvo budu ideje koje c'e okupljati mlade ljude u jedinstvenoj nam drzhavi Bosni i Hercegovini, ravnopravnoj zajednici svih naroda koji u njoj zhive.

Manifestaciju je posebno uvelichao svojim nastupom knjizhevnik i novinar Alija Kebo, recitujuc'i svoje pjesme. Njegov nastup su prisutni pozdravili frenetichnim aplauzom, ochigledno emotivno motivisani njegovim rodoljubivim pjesmama, vezanim za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu i nash Mostar, shto je bilo i vidljivo i na licima starih boraca oroshenim ponekom suzom.

Poslije svechanog dijela nastavljeno je druzhenje i zajednichki ruchak s nezaobilaznim grahom.

Sjetan je bio ovaj rastanak… Rekosmo do novog susreta… Ko zna? Uvjereni smo mladi c'e nastaviti!

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-12-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden