Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 191 (102 - nova serija)

Godina XXX oktobar/listopad 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Slovo urednikovo – Alija Kebo
Pilula za umirenje

Ovo Slovo nema unaprijed pripremljen koncept ili skicu koja bi odredila njegov sadrzhaj. Prema tome, poshtovani gospodine i druzhe chitaoche – koncept c'e vam biti jasan (ako c'e!) tek kada prochitate posljednju rechenicu.

Kako odrediti sadrzhaj kad je sve uokolo – crno.

Ali, i crno ima svoje nijanse.

Ne daj da ti pesimizam i melanholija pomrache razum. Chini shto mozhesh – da Mostar ne postane grad izgubljenih dusha u zemlji iz koje je prognana ljubav.

Neka te hrani nada, pritajena snaga koja je zapretana u svakom chovjeku. Ovaj se mostopisac s nadom pobratio i posestrio. S nadom za danas i sutra. Da vidi sjaj i bljesak na vashem licu, makar oni bili unutra, u chovjeku.

Pogledaj i ti mjesechinu nad gradom, poslushaj slavuje nad Carinskim mostom i Bunurom chiji poj dodje kao pilula za umirenje.

Podigni glavu i gledaj pravo. Ne obaziri se na dushmane ovog grada i ove zemlje koji se keze histerichno i halapljivo. Pruzhaju svoje krvolochne kandzhe prema svemu shto je nashe, boshnjachko, bosanskohercegovachko. Zar im nije bilo dosta nashe krvi i znoja, nashih nesanica.

Proces ostvarenja zhelja je dug, prespor – ali – shto duzhi, to je jachi.

Ljubisha Bogosavljevic': Ruzhica, ulje na platnu, 80x60 cm

Ljubisha Bogosavljevic': Ruzhica, ulje na platnu, 80x60 cm
(sa izlozhbe Srebrenik otvoreni grad umjetnosti)

Ovu, nekad blagodetnu zemlju obavija plasht licemjerja i mrzhnje. Mrzhnja je avet chija cheljust guta sve pred sobom. Postoji bol od udaraca, ali i bol od rijechi. Svaka bolest boli. Najvishe bolest od mrzhnje. Zapali smo u ropstvo nehumanosti. U mnogim medijima traje propaganda kretenizma. Odsvuda navire pitanje: da li postojimo, da bismo zhivjeli, ili zhivimo da bismo se mrzili, unishtavali. Dobrotu zasluzhuju dobri, a zloc'u – zli.

Ne bojte se presude. Sve c'e nas Milosnik svrstati tamo gdje nam je mjesto. Uspjeh u zhivotu chovjek – bio siromah ili bogatash – mozhe postic'i, tek, kada u miru legne u svoju postelju i sebi kazhe: nikog ne mrzim, nikom nisam duzhan, radujem se svojoj, makar skromnoj srec'i, svome rahatluku; u koferu svojih emocija, opet sam pronashao svoj grad, i zavolio ga; tako sam olakshao svoje dane i svoju savjest.

Ovom su drushtvu potrebni chestiti ljudi, ateisti, teisti i, josh vishe vjernici, ali pravi vjernici, Boshnjaci, Hrvati, Srbi, Romi, a ne oni koji siju lazhne propovijedi. I zagovaraju stihiju bezvlashc'a. Haosa i ludila. Snaga duha lezhi u razumijevanju, poshtivanju drugog i drugachijeg, shto c'e pomoc'i da se povrati mir i spokojstvo, plemenitost i dostojanstvo koje su tako brizhno njegovale generacije prije nas.

Dokle c'emo mijeshati pojmove dobra i zla. Ima ih kojima srec'a znachi – chiniti drugom zlo. I obrnuto.

Po svom polozhaju, Mostar je grad blizu Sunca. Ne dozvolimo da ga vole i chuvaju samo sanjari. Valja ochistiti, i prosijati, sjeme ljubavi. Zaliti ga nashim plavetnilom. Dugo, dugo smo ga zalijevali nashim suzama. Onda kada su nam crni oblaci i crni gavranovi sakrivali zvijezde. Kada je grad krvario i, tako rec'i, disao na shkrge. Ukrali nam sve shto je bilo rodjeno, mostarsko. Ukrali romantiku davno pohranjenu negdje u miru i tishini mostarskih avlija i bashc'a.

Druga pravila igre sada vazhe.

Ako ti i nije do smijeha, smijeshi se, barem ponekad. Ugushi tugu. Druge ne zanima tvoja bol. I danas, mnogi hoc'e – da te iz zagrljaja svjetlosti bace u kandzhe mraka. Ne daj se. Hrvi se s vragom.

Ovaj mostopisac pokushava da pjesmom kazhe sve shta ga muchi. Ali, ne ide, cakani. Sve je povjerio ovom papiru i svojoj staroj makinji, marke Unis, narandzhaste boje. On mora pisati, mostovati i mostariti, pa dokle dur-dur.

Problemi i nedac'e shto prate i njeg i njegov, i vash chasopis, chine ga otpornijim, jachim.

A pjesnici! Ta samotnichka i boemska stvorenja, kroz stihove nastoje da izraze svoje stanje bezizlaza. U moralno uvrnutom i izvrnutom svijetu i nemilosnom vremenu zvanom 21. vijek, vec'ina njih biva neshvac'ena, ignorisana, zato shto su, mozhda, pametniji od mnogih drugih.

I ovaj bi chitach i zapisivach pobjegao iz ove, i ovakve stvarnosti, ali nema kud! Sve minule godine, prezhivljavali su i pjesma i on. Gorko. Stalna utjeha mu je da grad postoji, zhivi, dishe i da mu je njegova pjesma – utochishte. Do tog utochishta mozhe samo pjesma, ne i autor. Jer, autor je smrtan, pjesma besmrtna.

I ova skica za Slovo dodje kao – pilula za umirenje.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-12-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden