Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 191 (102 - nova serija)

Godina XXX oktobar/listopad 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Alija Bijavica
Slavnim partizanskim stazama

Ovogodišnje obilježavanje 64-godišnjice prve partizanske pobjede u Konjicu održano je u svečanoj atmosferi uz prisustvo velikog broja učesnika NOAR-a i antifašista iz Mostara, Jablanice, Konjica, Tuzle, Sarajeva, Hrasnice, Hadžića i drugih mjesta.

Svake godine opštinska organizacija SUBNOAR-a Konjic okuplja boračke organizacije na obilježavanje prve partizanske pobjede nad fašistima i pogibije prvog partizana, tom prilikom, Mostarca Šaćira Palate.

Ovogodišnje okupljanje boraca antifašista prevazišlo je sve dosadašnje. Iz Mostara je uvijek polazilo od pedeset do sto učesnika proslave na istorijska mjesta na Boračkom jezeru. Atmosfera pred polazak bila je izuzetna. Lijepo vrijeme, u subotu, 17. septembra o.g. pogodovalo je raspoloženju učesnika pohoda na istorijska mjesta na Boračkom jezeru.

Krenulo se u 8. sati. Prozivku učesnika izvršio je Ibro Merdan, član Predsjedništva, a onda neumorna Kimeta povede pjesmu.

Melodija i riječi ”Bilećanke” stegnuše srca, odražavali su vrijeme nepovratno, teško, puno neizvjesnosti… Zanos ne prestaje. Pjeva se, sve glasnije, razdraganije, a složiše se lijepi, topli glasovi, pogotovo kad dođe spontano do pjesme mladosti o zakletvi Titu: ”Godine muka su prošle, druže Tito, mi ti se kunemo…” Onda mala pauza, pa šale, smijeh ispuni prostor autobusa. Dođosmo do odredišta u Konjicu, tako reći, kao da smo tek pošli.

Pred Domom penzionera u Konjicu dočeka nas prelijepa slika – osam autobusa, prepunih slavljenika. Susreti s Jablaničanima, Konjičanima, Sarajlijama, Hrasničanima i Tuzlacima… Srdačni stisci ruku, zagrljaji, upoznavanja, prisjećanja na zajedničke ratničke dane. Medu prisutnima su i članovi Glavnog odbora SUBNOAR-a BiH Jure Galić i Nađa Taso.

Sa skupa boraca antifašista (snimio: Ekrem Ibrulj)

Sa skupa boraca antifašista (snimio: Ekrem Ibrulj)

Prvo odredište Vrapče, malo uzvišenje sa spomenikom i zarobljenim neprijateljskim topom, nijemo čuvaju nezaboravne, a slavne dane borbe protiv fašizma. Neumorni predsjednik SUBNOAR-a Konjica Muriz Alikadić evocira uspomene na prvu pobjedu partizana. Zatim kolona kreće ka Borcima. Prvo na Partizansko groblje, očišćeno i održavano tokom cijele godine. Vijenci su položeni. Kolona nastavlja do spomenika prvom poginulom partizanu Mostarcu Šaćiru Palati. Na spomeniku je upriličena mala svečanost. Odjekuje himna Bosne i Hercegovine… Delegacije polažu cvijeće. Tu je i cvijeće mladih iz ”Društva Josip Broz Tito” iz Hrasnice. Mladići na glavama imaju titovku s petokrakom… Blicevi iz foto-aparata sijevaju, valja ponijeti uspomenu s ovog divnog događaja.

Muriz pozdravlja prisutne delegacije poimenično, njih osam. Skupu se obraća i u konjičkom kraju jedini preživjeli partizan, nosilac ”Partizanske spomenice 1941.” Vlatko Lazarević. Prisutne je pozdravila i gđa. Živana Hadžizukić, predsjednica Opštinskog vijeća Konjic čije su tople riječi i želje izražene borcima popraćene snažnim aplauzom. Skupu se obratio i potpisnik ovih redova, istakavši, pored ostalog, i ovo:

”Izjednačavanje kvislinga četnika, slugu fašističkih okupatora, i inih s antifašistima – partizanima ne doprinosi miru i stabilizaciji na našim i uopšte balkanskim prostorima. To je, u stvari, svojevrstan zločin, ruganje borcima protiv fašizma i njegovim žrtvama. Infamno je za zapadnu civilizaciju i njihovu samohvaljenu demokratiju.

Pitanja za nas ima mnogo. Jedno od prvih je: kako dalje? To podrazumijeva kome dati vlast? Svijet nam daje mogućnost da izaberemo, a ujedno budno motri da to budu podobni njihovoj mjeri. Nijednu školu do sada nismo dobro proučili ni usvojili, bar, prema dosadašnjem iskustvu, jer nacionalisti marširaju od Dejtona do danas. Dokle?

Sve dotle dok svijetom u postkomunističkom periodu vlada konfuzija i uvjerenje da u fašizmu malih zemalja ne vide za sebe opasnost i njegovu mogućnost da izazove Treći svjetski rat.”

Jure Galić i Ahmet Čokljat

Jure Galić i Ahmet Čokljat

Predsjednik Glavnog odbora SUBNOAR-a BiH Jure Galić je u svojoj pozdravnoj riječi dao naglasak na mlade ljude koji jedino mogu pokrenuti društvo naprijed, istakavši da Savez boraca se transformiše u želji da antifašizam, sloboda i ljudsko dostojanstvo budu ideje koje će okupljati mlade ljude u jedinstvenoj nam državi Bosni i Hercegovini, ravnopravnoj zajednici svih naroda koji u njoj žive.

Manifestaciju je posebno uveličao svojim nastupom književnik i novinar Alija Kebo, recitujući svoje pjesme. Njegov nastup su prisutni pozdravili frenetičnim aplauzom, očigledno emotivno motivisani njegovim rodoljubivim pjesmama, vezanim za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu i naš Mostar, što je bilo i vidljivo i na licima starih boraca orošenim ponekom suzom.

Poslije svečanog dijela nastavljeno je druženje i zajednički ručak s nezaobilaznim grahom.

Sjetan je bio ovaj rastanak… Rekosmo do novog susreta… Ko zna? Uvjereni smo mladi će nastaviti!

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-12-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden