Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 191 (102 - nova serija)

Godina XXX oktobar/listopad 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Slovo urednikovo – Alija Kebo
Pilula za umirenje

Ovo Slovo nema unaprijed pripremljen koncept ili skicu koja bi odredila njegov sadržaj. Prema tome, poštovani gospodine i druže čitaoče – koncept će vam biti jasan (ako će!) tek kada pročitate posljednju rečenicu.

Kako odrediti sadržaj kad je sve uokolo – crno.

Ali, i crno ima svoje nijanse.

Ne daj da ti pesimizam i melanholija pomrače razum. Čini što možeš – da Mostar ne postane grad izgubljenih duša u zemlji iz koje je prognana ljubav.

Neka te hrani nada, pritajena snaga koja je zapretana u svakom čovjeku. Ovaj se mostopisac s nadom pobratio i posestrio. S nadom za danas i sutra. Da vidi sjaj i bljesak na vašem licu, makar oni bili unutra, u čovjeku.

Pogledaj i ti mjesečinu nad gradom, poslušaj slavuje nad Carinskim mostom i Bunurom čiji poj dođe kao pilula za umirenje.

Podigni glavu i gledaj pravo. Ne obaziri se na dušmane ovog grada i ove zemlje koji se keze histerično i halapljivo. Pružaju svoje krvoločne kandže prema svemu što je naše, bošnjačko, bosanskohercegovačko. Zar im nije bilo dosta naše krvi i znoja, naših nesanica.

Proces ostvarenja želja je dug, prespor – ali – što duži, to je jači.

Ljubiša Bogosavljević: Ružica, ulje na platnu, 80x60 cm

Ljubiša Bogosavljević: Ružica, ulje na platnu, 80x60 cm
(sa izložbe Srebrenik otvoreni grad umjetnosti)

Ovu, nekad blagodetnu zemlju obavija plašt licemjerja i mržnje. Mržnja je avet čija čeljust guta sve pred sobom. Postoji bol od udaraca, ali i bol od riječi. Svaka bolest boli. Najviše bolest od mržnje. Zapali smo u ropstvo nehumanosti. U mnogim medijima traje propaganda kretenizma. Odsvuda navire pitanje: da li postojimo, da bismo živjeli, ili živimo da bismo se mrzili, uništavali. Dobrotu zaslužuju dobri, a zloću – zli.

Ne bojte se presude. Sve će nas Milosnik svrstati tamo gdje nam je mjesto. Uspjeh u životu čovjek – bio siromah ili bogataš – može postići, tek, kada u miru legne u svoju postelju i sebi kaže: nikog ne mrzim, nikom nisam dužan, radujem se svojoj, makar skromnoj sreći, svome rahatluku; u koferu svojih emocija, opet sam pronašao svoj grad, i zavolio ga; tako sam olakšao svoje dane i svoju savjest.

Ovom su društvu potrebni čestiti ljudi, ateisti, teisti i, još više vjernici, ali pravi vjernici, Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Romi, a ne oni koji siju lažne propovijedi. I zagovaraju stihiju bezvlašća. Haosa i ludila. Snaga duha leži u razumijevanju, poštivanju drugog i drugačijeg, što će pomoći da se povrati mir i spokojstvo, plemenitost i dostojanstvo koje su tako brižno njegovale generacije prije nas.

Dokle ćemo miješati pojmove dobra i zla. Ima ih kojima sreća znači – činiti drugom zlo. I obrnuto.

Po svom položaju, Mostar je grad blizu Sunca. Ne dozvolimo da ga vole i čuvaju samo sanjari. Valja očistiti, i prosijati, sjeme ljubavi. Zaliti ga našim plavetnilom. Dugo, dugo smo ga zalijevali našim suzama. Onda kada su nam crni oblaci i crni gavranovi sakrivali zvijezde. Kada je grad krvario i, tako reći, disao na škrge. Ukrali nam sve što je bilo rođeno, mostarsko. Ukrali romantiku davno pohranjenu negdje u miru i tišini mostarskih avlija i bašća.

Druga pravila igre sada važe.

Ako ti i nije do smijeha, smiješi se, barem ponekad. Uguši tugu. Druge ne zanima tvoja bol. I danas, mnogi hoće – da te iz zagrljaja svjetlosti bace u kandže mraka. Ne daj se. Hrvi se s vragom.

Ovaj mostopisac pokušava da pjesmom kaže sve šta ga muči. Ali, ne ide, cakani. Sve je povjerio ovom papiru i svojoj staroj makinji, marke Unis, narandžaste boje. On mora pisati, mostovati i mostariti, pa dokle dur-dur.

Problemi i nedaće što prate i njeg i njegov, i vaš časopis, čine ga otpornijim, jačim.

A pjesnici! Ta samotnička i boemska stvorenja, kroz stihove nastoje da izraze svoje stanje bezizlaza. U moralno uvrnutom i izvrnutom svijetu i nemilosnom vremenu zvanom 21. vijek, većina njih biva neshvaćena, ignorisana, zato što su, možda, pametniji od mnogih drugih.

I ovaj bi čitač i zapisivač pobjegao iz ove, i ovakve stvarnosti, ali nema kud! Sve minule godine, preživljavali su i pjesma i on. Gorko. Stalna utjeha mu je da grad postoji, živi, diše i da mu je njegova pjesma – utočište. Do tog utočišta može samo pjesma, ne i autor. Jer, autor je smrtan, pjesma besmrtna.

I ova skica za Slovo dođe kao – pilula za umirenje.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-12-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden