Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 190 (101 - nova serija)

Godina XXX septembar/rujan 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Centar za kulturu, Mostar
Patina proshlih vremena

Povodom izlozhbe Medzhida Fakic'a iz Tutina, u nashem gradu

Posljednjih smo petnaestak godina zatvarani u svoje lokalne sredine neosjetno i nesvjesno postajali ogranicheni charshijskim okvirima. Svjesni koliko je to protivno ljudskoj prirodi, postajemo kad nas prene prijateljski ispruzhena ruka iz grada za koji, u prvi mah, nismo ni znali gdje se tachno nalazi. Prvi kontakt sa Medzhidom Fakic'em je bio kroz par srdachnih rechenica, kao da se dugo znamo i, naravno, slike koje uvijek tako mnogo znaju kazivati.

Medzhid Fakic': Vernerov i moj model

Medzhid Fakic': Vernerov i moj model

I tako smo, eto, stekli novog prijatelja koji je ulozhio veliki trud da, iz susjedne zemlje, donese svoja djela, svoje vidjenje stvarnosti oplemenjeno finom patinom proshlih vremena. Fakic'ev nemirni stvaralachki duh, naoko, zarobljen u Tutinu u tragichnim i burnim vremenima, zagledan u proshlost, istovremeno je svjestan ovog trenutka… Traganje i pogled u proshlost nije bijeg od stvarnosti vec' osoben put pronalazhenja mira i sklada u sebi i zhivotu kojim zhivi.

Mostar, grad ponosan na svoju proshlost, svjestan svoje civilizacijske i kulturne tradicije iz koje crpi snagu za sadashnji trenutak, mozhe dobro razumjeti Fakic'evu nostalgichnu inspiraciju proshloshc'u i etnoloshkim naslijedjem.

Fakic' nam sa sobom dovodi lica koja nam se chine chudesno poznatim. Stoga, valjda, shto su to slike obichnih ljudi, svakodnevnih stvari iz svakodnevnog zhivota.

Kroshnje starog drveta, okrnjeni sahan, kule s chijih se pendzhera vidi charshija, kaldrma koja pamti nebrojene korake, zurle chiji zvuk kao da chujemo iz daljine, ruke podignute u molitvi… sve je to dirljivo poznato i blisko. Tajanstvene, mistichne zhene u renesansnom ruhu odvlache nam misli u proshlost, a ipak to je dobro poznat sjetni pogled usamljene zhene. To nije zhena renesanse, to je, jednostavno, zhena na chijem licu vidimo tugu, radost, zhelju, zanos u molitvi, vidimo duboku emociju, ljudske osjec'aje.

Uvijek nam je drago i chini nam chast, ugostiti dobronamjerne ljude, a posebno one koji, slutimo, zhele biti prijatelji ove kuc'e i ovog grada. Zato Medzhidu Fakic'u zhelimo toplu dobrodoshlicu.

Fakic' Medzhid-Meche

Fakic' Medzhid-Meche

Fakic' Medzhid-Meche, rodjen je 15.08.1960. godine u Tutinu. Od 1975. do 1977. godine pohadja srednju umjetnichku shkolu Skoplju, od 1977. do 1979. Gimanziju u Tutinu. Diplomirao je 1986. godine na Istoriji umjetnosti sa Arheologijom u Skoplju, gdje 1984. godine upisuje Likovnu akademiju. Zhivi i radi u Tutinu.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-12-26

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden