Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 190 (101 - нова серија)

Година XXX септембар/рујан 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Центар за културу, Мостар
Патина прошлих времена

Поводом изложбе Меџида Факића из Тутина, у нашем граду

Посљедњих смо петнаестак година затварани у своје локалне средине неосјетно и несвјесно постајали ограничени чаршијским оквирима. Свјесни колико је то противно људској природи, постајемо кад нас прене пријатељски испружена рука из града за који, у први мах, нисмо ни знали гдје се тачно налази. Први контакт са Меџидом Факићем је био кроз пар срдачних реченица, као да се дуго знамо и, наравно, слике које увијек тако много знају казивати.

Меџид Факић: Вернеров и мој модел

Меџид Факић: Вернеров и мој модел

И тако смо, ето, стекли новог пријатеља који је уложио велики труд да, из сусједне земље, донесе своја дјела, своје виђење стварности оплемењено фином патином прошлих времена. Факићев немирни стваралачки дух, наоко, заробљен у Тутину у трагичним и бурним временима, загледан у прошлост, истовремено је свјестан овог тренутка… Трагање и поглед у прошлост није бијег од стварности већ особен пут проналажења мира и склада у себи и животу којим живи.

Мостар, град поносан на своју прошлост, свјестан своје цивилизацијске и културне традиције из које црпи снагу за садашњи тренутак, може добро разумјети Факићеву носталгичну инспирацију прошлошћу и етнолошким наслијеђем.

Факић нам са собом доводи лица која нам се чине чудесно познатим. Стога, ваљда, што су то слике обичних људи, свакодневних ствари из свакодневног живота.

Крошње старог дрвета, окрњени сахан, куле с чијих се пенџера види чаршија, калдрма која памти небројене кораке, зурле чији звук као да чујемо из даљине, руке подигнуте у молитви… све је то дирљиво познато и блиско. Тајанствене, мистичне жене у ренесансном руху одвлаче нам мисли у прошлост, а ипак то је добро познат сјетни поглед усамљене жене. То није жена ренесансе, то је, једноставно, жена на чијем лицу видимо тугу, радост, жељу, занос у молитви, видимо дубоку емоцију, људске осјећаје.

Увијек нам је драго и чини нам част, угостити добронамјерне људе, а посебно оне који, слутимо, желе бити пријатељи ове куће и овог града. Зато Меџиду Факићу желимо топлу добродошлицу.

Факић Меџид-Мече

Факић Меџид-Мече

Факић Меџид-Мече, рођен је 15.08.1960. године у Тутину. Од 1975. до 1977. године похађа средњу умјетничку школу Скопљу, од 1977. до 1979. Гиманзију у Тутину. Дипломирао је 1986. године на Историји умјетности са Археологијом у Скопљу, гдје 1984. године уписује Ликовну академију. Живи и ради у Тутину.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-12-26

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска