Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 190 (101 - nova serija)

Godina XXX septembar/rujan 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Centar za kulturu, Mostar
Patina prošlih vremena

Povodom izložbe Medžida Fakića iz Tutina, u našem gradu

Posljednjih smo petnaestak godina zatvarani u svoje lokalne sredine neosjetno i nesvjesno postajali ograničeni čaršijskim okvirima. Svjesni koliko je to protivno ljudskoj prirodi, postajemo kad nas prene prijateljski ispružena ruka iz grada za koji, u prvi mah, nismo ni znali gdje se tačno nalazi. Prvi kontakt sa Medžidom Fakićem je bio kroz par srdačnih rečenica, kao da se dugo znamo i, naravno, slike koje uvijek tako mnogo znaju kazivati.

Medžid Fakić: Vernerov i moj model

Medžid Fakić: Vernerov i moj model

I tako smo, eto, stekli novog prijatelja koji je uložio veliki trud da, iz susjedne zemlje, donese svoja djela, svoje viđenje stvarnosti oplemenjeno finom patinom prošlih vremena. Fakićev nemirni stvaralački duh, naoko, zarobljen u Tutinu u tragičnim i burnim vremenima, zagledan u prošlost, istovremeno je svjestan ovog trenutka… Traganje i pogled u prošlost nije bijeg od stvarnosti već osoben put pronalaženja mira i sklada u sebi i životu kojim živi.

Mostar, grad ponosan na svoju prošlost, svjestan svoje civilizacijske i kulturne tradicije iz koje crpi snagu za sadašnji trenutak, može dobro razumjeti Fakićevu nostalgičnu inspiraciju prošlošću i etnološkim naslijeđem.

Fakić nam sa sobom dovodi lica koja nam se čine čudesno poznatim. Stoga, valjda, što su to slike običnih ljudi, svakodnevnih stvari iz svakodnevnog života.

Krošnje starog drveta, okrnjeni sahan, kule s čijih se pendžera vidi čaršija, kaldrma koja pamti nebrojene korake, zurle čiji zvuk kao da čujemo iz daljine, ruke podignute u molitvi… sve je to dirljivo poznato i blisko. Tajanstvene, mistične žene u renesansnom ruhu odvlače nam misli u prošlost, a ipak to je dobro poznat sjetni pogled usamljene žene. To nije žena renesanse, to je, jednostavno, žena na čijem licu vidimo tugu, radost, želju, zanos u molitvi, vidimo duboku emociju, ljudske osjećaje.

Uvijek nam je drago i čini nam čast, ugostiti dobronamjerne ljude, a posebno one koji, slutimo, žele biti prijatelji ove kuće i ovog grada. Zato Medžidu Fakiću želimo toplu dobrodošlicu.

Fakić Medžid-Meče

Fakić Medžid-Meče

Fakić Medžid-Meče, rođen je 15.08.1960. godine u Tutinu. Od 1975. do 1977. godine pohađa srednju umjetničku školu Skoplju, od 1977. do 1979. Gimanziju u Tutinu. Diplomirao je 1986. godine na Istoriji umjetnosti sa Arheologijom u Skoplju, gdje 1984. godine upisuje Likovnu akademiju. Živi i radi u Tutinu.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-12-26

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden