Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 190 (101 - nova serija)

Godina XXX septembar/rujan 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Samir Tahirovic'
Splavar

Splavar sam. Vec' trideset godina samo to radim. Krotim divlju rijeku, izbjegavam virove, podnosim sve podlosti koje rijeka nosi, ali ponekad znam i uzhivati u njenim ljepotama.

Splavar sam, i samo to radim, evo, vec' trideset godina, a josh ne mogu priznati da sam upoznao rijeku.

Splavar sam. To mi je, valjda, ostavljeno u amanet kada sam doshao na ovaj svijet. Ovaj sam splav dobio kao ruho na vjenchanju s dunjalukom. Nosi on mene, nosim ja njega. Nosim ga sa sobom, poput kakve potkozhne bubuljice. Nosimo se ovom rijekom, za koju ne mozhemo rec'i da smo je upoznali, ali znamo gdje nas cheka hrid, gdje krivina, gdje je koja prepreka.

Splavar sam, i logichno je da svaki put kad izadjem na rijeku, ja stavljam glavu u torbu: Rijeka je nepredvidiva. Iznenadi kad se najmanje nadash. Zbog toga me i privlachi ovo moje zanimanje. Na rijeci mi se sve dogodilo.

Florijan Mic'kovic': Puzh

Florijan Mic'kovic': Puzh

Na rijeci sam susreo dvije sestre bliznakinje. Prvoj je ime Moguc'nost, a drugoj Zhelja. Moguc'nost je mladja par minuta od Zhelje, lijepa je, ali ne kao starija sestra. Upoznao sam Moguc'nost da bih se lakshe priblizhio njenoj sestri. Moguc'nost to zna, mada joj nikad nisam priznao da mi se svidja Zhelja. Moguc'nost i Zhelja zhive na rijeci. Rijeci, punoj svrtaka i modrine dubina, nepredvidivoj za loshe plivache. I Moguc'nost je splavarka. Puno smo se puta zajedno spushtali niz rijeku. Najcheshc'e ja kormanim splavom, vjeshto izbjegavam brzake, nastojec'i doc'i na drugu obalu, do Zhelje, koja uvijek vjeshto isklizne iz ruku. Isklizne kao pastrmka, kojih je puna rijeka.

Ali, ja sam splavar. To mi je posao. Znam da nishta drugo ne bih znao raditi. Svaki put kad budem tako blizu Zhelji, naleti moj splav na neku prepreku. Tek tada spoznam opasnost, koja je nepregledna, sve dok se ne nasuchem. Onda, onako isprepadan, podjem ubjedjivati sebe da se vishe nikad ne priblizhujem drugoj obali. I odluchim to u sebi, mada znam da je strast prema Zhelji jacha, i da c'u prvom sljedec'om prilikom opet usmjeriti svoj splav tamo gdje ga nose moja chula.

Splavar sam i plovidba mi je sudjena. Odavno znam da je sve ovo samo plovidba za Zheljom. Nekada su usluge Moguc'nosti bile neophodne da se priblizhim Zhelji. Danas sam samouvjereniji i taj susret ostvarujem sam. Nekad se i Zhelja mijenjala, imala chudne prohtjeve, bila teshko dostupna, i najcheshc'e bjezhala od mene, znajuc'i da c'u josh vishe cheznuti za njom. Nekada je Zhelja bila opipljiva, materijalna. Vrijeme, iskustvo i splavarenje rijekom uchinili su da Zhelju gledam drugim ochima. Strast se pochela pretvarati u ljubav. Danas je to Zhelja poslije koje drugih zhelja nema. Zhelja se, s godinama, pochela druzhiti sa Spoznajom, koja joj je pokazala prave stvari i upoznala je sa Istinom.

Splavar sam, i svakim danom mi je sve jasnije kako se priblizhiti Zhelji. Siguran sam u to. Zato se vishe ne trudim da upravljam splavom. Pushtam se da me rijeka nosi svojim tokom, jer neke stvari, koliko god bi htjeli, ne mozhemo izmjeniti. Iako je rijeka josh uvijek nemirna i plahovita, nadam se da c'u uploviti u mirne vode i, na kraju, da c'u doc'i do kraja plovidbe, do Mora u kome c'u smiriti svoj splav.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-12-26

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden